Samochód do 5 tysięcy - z bestią pod maską.

25 Mar 2014, 22:42

Siema. Jestem świeżym kierowcą, dopiero co zdałem, ale radzę sobie w prowadzeniu.

Szukam samochodu:

-Do 5 tysiecy, wiadomo im taniej tym lepiej
    -Ekonomiczny (Benzyna albo LPG) silnik myślę, że do 1.8/1.9 spokojnie wystarczy
    -Bezawaryjny
    -Sedan bądź coupe to już wszystko jedno
    -minimum 110 KM pod maską, a najlepiej jakbym za tą cene znalazł auto z wyżej wymienionymi cechami i 150km pod maską. Może uznacie mnie za młodego gniewnego, ale ja po prostu lubię sobie depnąć - z głową oczywiście, żeby miało to zryw przede wszystkim, więc moment obrotowy dobry.

Więc do sedna szukam takiego auta, czy w ogóle jestem w stanie znaleźć takie za taką kwotę?

Co polecacie, macie jakieś typy czy muszę zejść z wymaganiami, aby cokolwiek kupić za 5000?
patrychek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 03 2014
Auto: Nie mam na razie

25 Mar 2014, 22:45

Moze jakieś BMW E36? Z cen poleciały ostatnio.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Mar 2014, 22:48

Myślałem nad tym, ale czy nie będzie przepiłowane/przejechane, bo wiadomo jaka opinia krąży BMW = piłowanie na rondzie, więc znajde dajmy na to 3000, ale będzie po jakimś fanie szybcy i wściekli i ile mogę nim pojeździć rok?

Ciężko pogodzić takie wymagania w stosunku do kwoty, bo zarówno chciałbym żeby auto było ekonomiczne, dłużej posłużyło, ale miało fajny zryw i ogólnie fajnie 'chodziło'
patrychek
Nowicjusz

25 Mar 2014, 22:52

Znajdź tylko w oryginale a nie tuning. Ale może cos z innej beczki.. Ford Scorpio ( wygląd kontrowersyjny) oraz Renault Safrane?
Koniu
Forumowicz VIP

25 Mar 2014, 23:18

Myślisz, że dlaczego BMW są katowane? Bo są fajne i ciężko zakatować...

Za 5 tysi kupisz E36 compact 318ti, które jeszcze pojeździ. Szukaj tęgiego wystawionego za 6000 pln i negocjuj cenę.

Ew. 320i w sedanie. :) Tutaj już spalanie idzie w górę.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Mar 2014, 23:20

Taka nieco egzotyczna propozycja ale toyota paseo pomimo 90 KM (były bodajże inne wersje silnikowe, ale w Polsce nic innego jak 90 nie widziałem). Pomimo dość niskiej mocy całkiem fajnie się zbiera to autko.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...

25 Mar 2014, 23:23

BMW:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Chciałem dodać, że nie znam się za bardzo na samochodach, na co patrzeć, jaki konkretnie silnik pod dane auto. Operuje tylko na pojemnościach, KM, marce, kolorze i tyle :lol: Także liczę na waszą pomoc w wyborze.
patrychek
Nowicjusz

26 Mar 2014, 07:25

1.6 sobie odpuść bo pali tyle co 1.8-2.0 a osiągi mizerne.

Niewiem skąd dokładnie jesteś ale może coś takiego Cie zainteresuje:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2014, 09:18

patrychek napisał(a):Więc do sedna szukam takiego auta, czy w ogóle jestem w stanie znaleźć takie za taką kwotę?

Co polecacie, macie jakieś typy czy muszę zejść z wymaganiami, aby cokolwiek kupić za 5000?

Z Twoimi wymaganiami i budżetem nie szukaj bestyjki pod maską tylko auta lekkiego z prawdziwym 16V...
Wejdż sobie na wikipedie i sprawdź masy np: e36 316, colta... gwarantuje Ci że ma to mega znaczenie tym bardziej ze cherlaczek 1,6 z bmw musi jeszcze ruszyć napęd RWD.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Mar 2014, 09:49

Dokładnie, dlatego z BMW jedynie tutaj mogę polecić E36 compact 318Ti, 16v, w miarę lekkie, jedzie ogólnie. Alternatywa to paliwożerne 320i w sedanie. Albo japońskie 16v, chociaż na pewno warto wziąć też pod uwagę astrę gsi 150 ps.
:D
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Mar 2014, 11:42

Jak ma miec cos konkretnego pod maska to moze bmw e34 ? Za ok 5 tys mozna juz upolowac jakies 2.5 moze nawet 3.0, nieraz 3.5 Wiadomo samochod bedzie daleki od idealu ale pojezdzi przy odrobinie szczescia...
I tak jak napisał jiGsaw bmw ciezko zakatowac. Daj wiejskiemu upalaczowi jakiegos francuza albo wloski badziew na 2 tyg takiego traktowania jakie dzielnie znosza stare bmw :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: dam sobie glowe uciac, ze po tygodniu nic by z tych samochodow nie zostalo :mrgreen:
Pamietam jak znajomy z poczciwej e30 2.0, ktora katowal do granic mozliwosci przesiadl sie na fiata coupe 2.0 turbo no i w koncu samochod sportowy :mrgreen: :mrgreen: :ok:
Przyzwyczajony do nie oszczedzania samochodu kumpel tak samo traktowal sportowego fiata coupe :mrgreen: efekt tego taki, ze po 3 miesiacach piekny sportowy fiat wyzional ducha i zostal sprzedany w cenie zlomu na czesci :ok: a taki byl ladny...
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

26 Mar 2014, 12:15

a może tak z innej beczki - Mazda MX3 z 1.8 V6

przykładowy link: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Znajomy takiego ma i jak na razie zachwycony ;p
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2014, 15:27

Astra GSI to też dobra propozycja , tylko znaleźć nie pognitą.. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

26 Mar 2014, 17:02

Polecacie 2.0 + silnik, ale opłaty mnie zjedzą. Nie dodałem - jestem uczniem, więc z własną kasą nie łatwo.

Dobra to obniżmy te KM;

auto z >100KM;
ekonomiczne
łatwy, tani dostęp do części
bezawaryjne
tanie tankowanie benz/gaz
silnik 1.2 - 1.8 (2.0 MAX, bo ubezpieczonko itp).
no i przyzwoity wygląd, żeby to jako tako wyglądało.

Wiem, że cudów wymagam za 5000 tysięcy, ale może bym coś znalazł?

A coś ze sportowych?
Civic,
Celica,
Galant,
Probe II,
Prelude,
Corolla,

Albo czy dostanę jakiegoś golfa z dobrym zapasem KM? II/III bądź IV?
patrychek
Nowicjusz

26 Mar 2014, 17:22

A może Toyota Paseo? Jak na 90KM bardzo fajnie jedzie.
Koniu
Forumowicz VIP