Samochód do 50k - Mazda 6 / Kia ceed?

06 Sty 2024, 14:57

Witam
posiadam obecnie golfa 6 2010r 1.6 tdi 105km diesel.

za ok pol roku chciałbym zmienic na coś większego ,wygodniejszego ale też zeby koszty utrzymania mnie nie zjadły ,w golfie jest okej.

na ten moment robie ok 10tyś km rocznie ( kiedy kupowalem golfa robilem 20/25 tyś rocznie) więc w gre raczej wchodzi benzyna?

wpadly mi w oko kia ceed II generacji (III raczej w tej cenie nie kupie)

oraz mazda 6 III generacja

co sądzicie o tych samochodach , na jakie silniki warto zerknąć ,jakie koszty utrzymania ,czy da sie to zagazowac?

czy w cenie 50 tyś pln kupie jakąś zadbaną mazde6?
w jaki rocznik celować z takim budżetem ,jakie silniki brac pod uwagę (rocznie robie ok 10tyś km)
na co zwracać uwagę? chetnie przyjmę wszelkie info/wskazówki od włascicieli
obecnie posiadam golfa 6 1.6 tdi 105km diesel
Majszi916
Nowicjusz

07 Sty 2024, 11:16

Ja bym celował w Mazdę 6 z silnikiem 2.0 i nie zakładał gazu jak masz robić średnio 10tkm na rok. Silnik w maździe jest całkiem oszczędny biorąc pod uwagę gabaryty auta. Dodatkowo jest tam wtrysk bezpośredni więc sam instalacja nie będzie tania i jej zwrot w przypadku takich małych przebiegów to nawet trzy lata więc tu trzeba się dobrze zastanowić czy warto.

Na pewno Mazda 6 będzie bardziej komfortowa od Kia Ceed. Co do kosztów utrzymanie to nie będą na pewno większe niż w Golfie z silnikiem diesla :wink:

Patrząc na Kia Ceed to tam silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem nie bardzo nadając się pod LPG. Lepszą opcją jest tu 1.4 MPI Kappa o którym pisałem tu porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Sty 2024, 12:00

Kiedy Ci się zwróci LPG przy 10kkm rocznie? Instalacje do prostych benzyniakow kosztują od 3500-4000zl. Masz poniżej 15zl oszczędności na 100km czyli mniej niż 1500zl rocznie przy Twoim przebiegu. Biorąc pod uwagę serwis etc to instalacja się zwróci za 3-4 lata, bez sensu pchać się w gaz. Dodatkowo coraz częściej na stacjach po prostu nie ma LPG (w mojej okolicy tylko 1/3 stacji ma LPG, z roku na rok jest coraz gorzej). Kup czysta benzynę, Hyundai i30 Iii będzie ciut tańszy od Kia i tam znajdziesz benzyniaka w granicach budżetu. Mazda to dobry typ
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sty 2024, 14:42

czyli generalnie mazda 6 spoko wybór 2.0 benzyna.

w budżecie 50 tyś pln w jaki rocznik celować? uda sie cos wgl z przyzwoitym wyp[osażeniem czy raczej bym musial dołozyc?
Majszi916
Nowicjusz

10 Sty 2024, 11:31

Jak dla mnie to Mazda na 100%
KacperT4
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...