Samochód do 5tys. dla studenta

08 Sie 2017, 01:09

Poszukuję oszczędnego, w miarę niedużego (najlepiej hatchback) samochodu, który byłby moim pierwszym pojazdem (prawo jazdy od roku). Jako, że od października zaczynam studia, samochód byłby wykorzystywany na dojazdy do domu (ok 100km w jedną stronę). Obszar na jakim poszukuję samochodu to Małopolska, najlepiej byłoby gdyby to było południe tej Małopolski (okolice Nowego Targu, Nowego Sącza). Ze względu na budżet diesle odpadają, a w grę wchodzi benzyna lub benzyna+gaz. Dotychczas głównie jeździłem Pandą 1.2 60km i jednak zależałoby mi na nieco lepszej dynamice, choć to koszta eksploatacji są decydującym czynnikiem. Z wyposażenia dodatkowego najważniejsza jest dla mnie klimatyzacja. Budżet to 5 tysięcy zł, może być lekko naciągnięty.

Rozważałem Opla Astrę G, Hondę Civic VI, Golfa IV, Punto II (trudno o znalezienie odpowiednio wyposażonej wersji)

Moje przykładowe propozycje:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]

Dodam jeszcze, że nie znam się na motoryzacji i bardzo prosiłbym o porady na co konkretnie zwracać uwagę przy oglądaniu konkretnych egzemplarzy.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, z góry dziękuję.
morteify
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 07 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

08 Sie 2017, 01:21

Jeśli chodzi o golfa IV to unikaj silnika 1.4 nie wiem czy w tej cenie znajdziesz golfa z większym silnikiem,Astra brzmi bardziej realnie,co do Hondy się nie wypowiem bo nie mam pojęcia o tych autach,dorzuciłbym Meganke,Lagune,Vectre B,Punto nie będzie raczej dynamiczne bo to auto bardziej miejskie więc nie poszalejesz.
Powers
Początkujący

Auto: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1.8 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Sie 2017, 08:25

1. handlarz.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Sie 2017, 08:33

Punto z 1.2 napewno bedzie bardziej żywe jak golf z 1.4 co do ogloszen.
1. Jak masz blisko to obejrzyj ze szczegolna uwaga na rdze i zalany olej
2. Ciezko ocenia sie czarne auta na zdjeciach ale nie ma szans zeby mial tak niski przebieg no i nie ma zdjec srodka nawet nie wiadomo w jakim stanie i jakie wyposazenie
3. Spoko ale silnik taki sobie
4. Troche do poprawek. Zapytaj o wyposazenie i kiedy gaz zakladany
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4