Samochód do 6 tysięcy?

24 Lip 2018, 10:11

Cześć :D

Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Budżet 6 tyś. złotych (może przekroczyć co najwyżej parę stówek jeśli faktycznie byłoby warto) nie licząc ubezpieczenia OC. Oprócz tych 6 tyś. + OC, zdecydowanie nie chciałbym się bawić w jakieś "naprawy na sam start".

Czyli po prostu chciałbym kupić samochód, który od razu będzie mógł jeździć. Zdaję sobie sprawę, że nie kupię nic wykwintnego w tej cenie... :(

Budżet: 6000 złotych + OC osobno
Zastosowanie: będę pokonywał ok. 500km miesięcznie na autostradzie (2x60km raz w tygodniu). Oprócz tego z ok. 300-500km miesięcznie po mieście
Na czym mi zależy najbardziej? Żeby koszt utrzymania samochodu był możliwie jak najmniejszy.
Lokalizacja: Śląsk, Jastrzębie-Zdrój i okolice (Wodzisław-Śląski, Rybnik, Żory, itp.)
Byłoby super gdyby dało się spełnić jak najwięcej z poniższych wymagań:
- Przez pierwsze 4 lata (szacuję około 50 tyś. km) fajnie jakby nie było wielkich remontów, które kosztowałyby tyle, że równie dobrze nowy samochód mógłbym kupić
- Jeżeli się da, to chciałbym żeby auto było w miarę dynamiczne - umożliwiało komfortową jazdę po autostradzie
- Niskie lub w miarę niskie spalanie
- 4/5 drzwi
- wygodne

No ja się ogólnie nie znam w ogóle na samochodach, jedynie sobie tak przeglądałem trochę tylko. Z wyglądu podoba mi się Peugeot 206, Astra, Vectra, Honda Civic, może Ford Focus. Ale wygląd to dla mnie sprawa nisko priorytetowa.

Myślałem też nad Corsą C, ale boję się, że ona w ogóle nie jest dynamiczna i jazda nią po autostradzie to będzie tortura. No ale nie znam się.

Myślałem też czy może skusić się na LPG+Benzynę?

Dlatego proszę bardzo o poradę, poradźcie mi jakieś fajne modele i/lub wskazówki dla mojego skromnego budżetu 6 tyś.

Dziękuję! Chętnie udzielę odpowiedzi na wszelkie pytania, bo pewnie nie napisałem wszystkie co może być wartościowe. Pozdro
Ostatnio edytowany przez wxr, 24 Lip 2018, 13:01, edytowano w sumie 1 raz
wxr
Początkujący

24 Lip 2018, 13:00

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - od nowości w jednych rękach.
[link do oferty na Olx wygasł] - masz pod nosem tylko błąd w mocy (ten silnik ma 114km).
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko coś sporo wyświetleń..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lip 2018, 13:23

Dziękuję za rekomendacje.

Chciałbym zapytać czy w moim przypadku jest sens rozważać zakup Diesla? Tak jak pisałem: będę jeździł trasy 2x 50km po autostradzie oraz po mieście. Sporadycznie jakieś większe trasy.

Wydaje mi się, że Diesel nie ma tutaj sensu, ale chciałbym się upewnić. Dziękuję.
wxr
Początkujący

27 Lip 2018, 13:29

Nad jakimś prostym dieslem można pomyśleć typu właśnie Corsa C 1.7DTI,Focus 1.8TDDI,Fiat Bravo/Brava 1.9JTD.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Lip 2018, 14:27

Jak w tygodniu jeździsz głównie po mieście to raczej nie warto pchać się w diesla. Ja szukałbym czegoś z segmentu C.np. Citroen Xsara, Ford Focus Mk1, Mazda 323, Honda Civic, Toyota Corolla.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

04 Sie 2018, 01:47

A coś takiego jakby wynegocjować coś w dół?

wxr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...

04 Sie 2018, 08:48

Wklejasz najtańsze Megane 1.9 dCi 130KM z otomoto, co nie wróży dobrze. Chcesz negocjować cenę w dół, a masz kasę na pakiet startowy (olej, rozrząd, filtry) i OC? Do tego nie masz pewności czy auto jest bezwypadkowe, sprawne itp. Megane II odpuściłbym, jeśli już to jakieś od właściciela w PL np. tutaj 9 lat (!!!) w jednych rękach:
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

04 Sie 2018, 15:33

wxr napisał(a):A coś takiego jakby wynegocjować coś w dół?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... xtor=SEC-8

No ja Cie prosze.. trup na kilometr.. sprowadzony przez handlarza do tego za śmieszne pieniądze..
No i do 6k to bardziej I generacja po lifcie a nie II.. :roll:

Ostatnio wrzucałem tutaj na forum,auto ode mnie z miasta i mogę pomóc w ewentualnych oględzinach (nie nie znam sprzedającego).
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

10 Sie 2018, 02:41

Dziękuję Barol za rekomendacje! Wczoraj zdałem egzamin, za parę dni odbieram prawko i bardzo zależy mi na jak najszybszym zakupie, bo już pod koniec sierpnia będę intensywnie potrzebował samochód. Ten z Jaworzna wygląda fajnie, zastanowię się i dziękuję za pomoc. :)

Przeglądałem dziś trochę kolejnych. Budżet mogę uznać za "do 7k + ubezpieczenie osobno".

Takie znalazłem z tych co najbardziej mi się spodobało:

1.

Do tego jakiś wewnętrzny sentyment do Astry i Peugeotów 206.

Może ktoś się wypowiedzieć co do tego modelu? Coś mi tam śmierdzi, że sprzedający mówi, że wszystko jest na 100% super... No ale bardzo mi się podoba, mógłbym nawet zrobić wyjątek i przejechać się te 400km po nie.

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chyba fajnie udokumentowane. Od osoby prywatnej. Liczę na wynegocjowanie do 7k. Kwestia czy 90km to wystarczająco no i Diesel...?

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Benzyna, 105km.

Bardzo bym prosił o opinie, nawet jakieś bardzo krótkie.
wxr
Początkujący

10 Sie 2018, 16:32

Jak mam być szczery to nic ciekawego nie wkleiłeś..
Barol
Awatar użytkownika

10 Sie 2018, 18:12

Jeśli nie zależy ci na pakownosci to dosyć dobrym wyborem byłby Fiat panda, za 6 koła można znaleźć ale trzeba dobrze go sprawdzić.
MarcinMRG
Nowicjusz

10 Sie 2018, 18:17

Tak koleś szuka auta żeby dało radę na autostradzie, obawia się o Corsę a Ty mu polecasz Pandę.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Sie 2018, 18:18

Jak tylko do 140 na godzinę to panda też da radę.
MarcinMRG
Nowicjusz

10 Sie 2018, 20:41

Jeśli nie zależy ci na pakownosci to dosyć dobrym wyborem byłby Fiat panda, za 6 koła można znaleźć ale trzeba dobrze go sprawdzić.

Czemu piszesz, żeby pandę dobrze sprawdzić? Jakieś wałki często z nimi robią?
panDawid
Nowicjusz

10 Sie 2018, 21:01

Bo za tą cenę można trafić na auto po firmie które jakiś Janusz autohandlu trochę popoprawial, auto jest dosyć tanie w eksploatacji, nawet te silniki się dosyć dobrze zbierają jak bo auto jest lekkie, a druga sprawa jest taka że to auto było często wybierane i jest często wybierane przez kobiety, nie żebym myślał stereotypowo ale ze sprzęgłem może być różnie.
MarcinMRG
Nowicjusz