REKLAMA
Cześć
Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Budżet 6 tyś. złotych (może przekroczyć co najwyżej parę stówek jeśli faktycznie byłoby warto) nie licząc ubezpieczenia OC. Oprócz tych 6 tyś. + OC, zdecydowanie nie chciałbym się bawić w jakieś "naprawy na sam start".
Czyli po prostu chciałbym kupić samochód, który od razu będzie mógł jeździć. Zdaję sobie sprawę, że nie kupię nic wykwintnego w tej cenie...
Budżet: 6000 złotych + OC osobno
Zastosowanie: będę pokonywał ok. 500km miesięcznie na autostradzie (2x60km raz w tygodniu). Oprócz tego z ok. 300-500km miesięcznie po mieście
Na czym mi zależy najbardziej? Żeby koszt utrzymania samochodu był możliwie jak najmniejszy.
Lokalizacja: Śląsk, Jastrzębie-Zdrój i okolice (Wodzisław-Śląski, Rybnik, Żory, itp.)
Byłoby super gdyby dało się spełnić jak najwięcej z poniższych wymagań:
- Przez pierwsze 4 lata (szacuję około 50 tyś. km) fajnie jakby nie było wielkich remontów, które kosztowałyby tyle, że równie dobrze nowy samochód mógłbym kupić
- Jeżeli się da, to chciałbym żeby auto było w miarę dynamiczne - umożliwiało komfortową jazdę po autostradzie
- Niskie lub w miarę niskie spalanie
- 4/5 drzwi
- wygodne
No ja się ogólnie nie znam w ogóle na samochodach, jedynie sobie tak przeglądałem trochę tylko. Z wyglądu podoba mi się Peugeot 206, Astra, Vectra, Honda Civic, może Ford Focus. Ale wygląd to dla mnie sprawa nisko priorytetowa.
Myślałem też nad Corsą C, ale boję się, że ona w ogóle nie jest dynamiczna i jazda nią po autostradzie to będzie tortura. No ale nie znam się.
Myślałem też czy może skusić się na LPG+Benzynę?
Dlatego proszę bardzo o poradę, poradźcie mi jakieś fajne modele i/lub wskazówki dla mojego skromnego budżetu 6 tyś.
Dziękuję! Chętnie udzielę odpowiedzi na wszelkie pytania, bo pewnie nie napisałem wszystkie co może być wartościowe. Pozdro