Samochód do 6 tysięcy

06 Mar 2011, 21:59

Witam,
chciałbym prosić o jakieś propozycje samochodów, do 6-6,5 tysięcy. Wymagania:
-silnik do 2 litrów;
-auto na gazie;
-4/5 drzwi;
-nie kombi;
-z pewnością nie marki Hyundai, Daewoo;
-dostępność części zamiennych;
-autko żeby miało jakiegoś kopa :) ;
-spalanie żeby nie przekraczało 10 litrów na 100 przy spokojnej jeździe.

Jak na razie myślę o Fordzie Mondeo Mk2, Audi 80 B3 lub B4, Opel Vectra B. Prosiłbym o opinie na ich temat. Oraz pytanie, jakie można znaleźć lepsze auto w tej cenie.

Pozdrawiam, z góry dzięki za propozycje :)
Ptr32
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

06 Mar 2011, 22:08

[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2011, 23:44

Z wymienionych samochodów najbardziej przekonuje Audi 80 B3 lub B4. Sam mialem wiec moge spokojnie polecic.
Ostatnio edytowany przez atis700, 07 Mar 2011, 02:01, edytowano w sumie 1 raz
atis700

07 Mar 2011, 00:11

No tak, będzie najstarsze, z największym przebiegiem i najmniej bezpieczne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

07 Mar 2011, 10:32

Zdecydowanie Vectra jeśli ma spełniać warunki. Ale 10 l gazu to może na trasie, bo w mieście to powyżej.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

07 Mar 2011, 11:56

Nie no takie 1.6 to z 10l gazu łyknie w mieście :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 12:57

Ptr32, myslales o mazdzie 626 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] auto dosc komfortowe i malo awaryjne(jak na auto 16letnie), z tych co Ty podales skupilbym sie nad fordem i oplem wg mnie lepiej kupic mlodsze auto zawsze to mniejszy przbieg a co za tym idzie mniej wizyt w warsztacie; pomysl jeszcze o koreancach ktore niby na poczatku wykluczyles nie wiem jaki jest tego powód ale w kwocie jaka dysponujesz moglbys kupic zadbany egzemplarz np lanosa z gazem, ktorym moglbys pojezdzic calkiem sporo i bez problemow
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

07 Mar 2011, 17:19

Biedrona napisał(a):Ptr32, myslales o mazdzie 626 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] auto dosc komfortowe i malo awaryjne(jak na auto 16letnie), z tych co Ty podales skupilbym sie nad fordem i oplem wg mnie lepiej kupic mlodsze auto zawsze to mniejszy przbieg a co za tym idzie mniej wizyt w warsztacie; pomysl jeszcze o koreancach ktore niby na poczatku wykluczyles nie wiem jaki jest tego powód ale w kwocie jaka dysponujesz moglbys kupic zadbany egzemplarz np lanosa z gazem, ktorym moglbys pojezdzic calkiem sporo i bez problemow

A z częściami zamiennymi do tej Mazdy jak jest?
No i zapomniałem o najważniejszym, samochód raczej będzie stał pod chmurką. Dlatego poniekąd zdecydowałem odrzucić koreańczyków. Podobno Vectra też rdzewieje, jednak niedaleko stoją dwie już parę lat bez ani jednej oznaki rdzy. Z Fordem za bardzo nie wiem jak jest, czytając opinie czasem pojawi się, ale też nie musi.
Ptr32
Nowicjusz

07 Mar 2011, 18:13

Części do Mazd nie brakuje a ceny są znośne.Ja bym wybrał Audi 80 B3 w jak najlepszym stanie,doprowadził go do stanu bdb i śmigał (za 4-5tys coś kupisz a reszte kasy zostawisz na poprawki,naprawy itp.).
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 18:27

barol91 napisał(a):Części do Mazd nie brakuje a ceny są znośne.Ja bym wybrał Audi 80 B3 w jak najlepszym stanie,doprowadził go do stanu bdb i śmigał (za 4-5tys coś kupisz a reszte kasy zostawisz na poprawki,naprawy itp.).

A jeszcze Fiat Brava, którą mi podałeś, jaka ona jest? Wytrzymałe jest?
Ptr32
Nowicjusz

07 Mar 2011, 19:59

Optymalna jednostka do tego auta to 1.2 którą za te pieniądze powinieneś znaleść,na ogół auto bezawaryjne :wink: ewentualnie Lanos (koreańskie odrzucone przez Ciebie ale może jednak sie skusisz),blacha ocynkowana więc nie gnije,części tanie i łatwo dostępne (dużo części pasuje od Astry I),silniki dobrze znoszą gaz,jedynym minusem mogą być trzeszczące plastiki ale z czasem idzie sie przyzwyczaić,no i jeszcze Lanosa często można spotkać od 1właściciela,z małym autentycznym przebiegiem no i dość przyzwoitym wyposażeniem.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
aha no i zapomniałem spełnia też Twoje wymagania tzn taki silnik 1.5 średnio łyknie 10l gazu/100km no i 100konna jednostka (16V) całkiem dynamicznie sie porusza :wink:
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 21:12

Co te Lanosy mają, że te tylne koło tak schowane pod błotnikiem? :|
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

07 Mar 2011, 21:16

Ptr32 napisał(a):Jak na razie myślę o Fordzie Mondeo Mk2, Audi 80 B3 lub B4, Opel Vectra B.

Wszystkie te auta spalą po mieście więcej niż 10l lpg. Szczególnie ,że z tego co przeczytałem,zależy tobie na "kopie". Więc ekonomicznie jezdzić nie będziesz.Spalanie takich "nielekkich" dwulitrówek będzie się kręciło koło 14l lpg.
10l lpg ,to po mieście przy "deptaniu" spali Matiz...
Na Twoim miejscu poszukałbym może jakiegoś niezajechanego TD. Może Bravo 1,9jtd..? ale będzie ciężko się wpasować w tej kwocie kasy...
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2011, 21:21

kimkes napisał(a):Co te Lanosy mają, że te tylne koło tak schowane pod błotnikiem? :|

pare razy spotkałem sie z takim przypadkiem ale nie tylko w Lanosie :wink:
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2011, 23:04

może coś z VW mocne autka
:mrgreen: :twisted: :evil: :cry: :oops: :razz: :mad: :roll: :wink: :neutral: :arrow: :idea: :?: :!: :sad: :smile: :grin: :o :lol: :cool: :???:
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław