Samochód do 60 000zł

05 Mar 2011, 03:34

Witam, czy może ktoś polecić jakieś dobre auto do 60 000zł?
Moje wymagania to wygoda, dość niskie spalanie(<10L), najlepiej rocznik powyżej 2007.

Zaciekawiły mnie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], [link do oferty na Allegro wygasł] i [link do oferty na Allegro wygasł].
Jestem polakiem, wiec piszę poprawnie po polsku.
Warn1ng
Nowicjusz

Miejscowość: Gniezno

05 Mar 2011, 10:29

jak wygoda to zdecydowanie cos z c5/6.
z tym ze C6 za te pieniadze? nie wydaje mi sie. minimum 80k, w koncu nowy diesel c6 to koszt okolo 200-240 tys, a za darmo(1/4 ceny) nikt Ci auta po 5 latach nie odda.

c5 juz bardziej, z tym ze 60tys to dolna granica za w miare dobrego diesla. Latwo trafic na cos powypadkowego bo jak na razie to chyba jedyny powod zeby sie takiej C5 pozbywac. co do c5 to szukaj tylko z hydroaktywnym zawieszeniem, zwykle to nie to samo niestety, a w autach z rynku PL takie dominuje.
pozdr.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

05 Mar 2011, 10:41

A co sądzisz o tej Alfie?
Warn1ng
Nowicjusz

05 Mar 2011, 10:59

alfa tez jest udanym samochodem, ma swietne silniki diesla, przyzwoite zawieszenie i w porownaniu do poprzednika wykonana jest o niebo lepiej. aczkolwiek te od citroena takze naleza do scislej swiatwej czolowki(szczegolnie te bi-turbo).
o ile w budzecie ~45-50 bralbym ja pod uwage, o tyle majac 60 tys na uzywane auto i oczekujac komfortu zdecydowanie wybralbym C5. samochod ten jest chwalony za swietnie wykonczone wnetrze, w lepszych wersjach dorownujac markom premium.
sam zastanawialem sie nad c5 kupujac nowe auto, ale wybralem jednak mazde 6(ze wzgledu na przywiazanie do marki :wink: )
JerzyB333
Stały forumowicz

05 Mar 2011, 11:42

Jeśli oczekujesz komfortu to kup C5 z hydropneumatyką, jeśli oczekujesz sportowych wrażeń, lepszego prowadzenia i pokonywania zakretów wybierz 159.
Oba auta są godne polecenie i kwesia czego oczekujesz od samochodu.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

06 Mar 2011, 05:32

Macie może jakieś inne ciekawe propozycje?
Tak szczerze powiedziawszy lepiej żeby było poniżej tych 60 000zł
Warn1ng
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...

06 Mar 2011, 09:32

To jak poniżej to jednak Alfa 159.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

06 Mar 2011, 11:01

dokladnie. c5 w dieslu kosztuje ok 110 tys w ciekawej wersji. najstarsze sa z polowy 2008 roku, wiec 60 czyli polowa wartosci nowego to minimum jak za w miare dobry, niewyeksploatowany egzemplarz. bo padline kupisz spokojnie :wink: tylko po co nerwy i zmarnowane pieniadze. za powazny budzet na takie ryzyko
JerzyB333
Stały forumowicz

07 Mar 2011, 08:17

Naprawdę nic więcej godnego polecenia nie ma?
Ta alfa jest całkiem niezła ;)

A coś takiego jak Houndai i30? Opłaca się to, czy nie pakować się w te samochody?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Warn1ng
Nowicjusz

07 Mar 2011, 10:16

Zdecydowanie za tania.
4 letnie 2.4 JTD z tak małym przebiegiem to w Niemczech wydatek średnio 17tys. euro co możesz sobie łatwo sprawdzić, weź też pod uwagę, że ten samochód łapie się z racji pojemności na wyższą akcyzę czyli odejmując ją musiała kosztować jakieś 10tys. euro i to pomijając zarobek handlarza.
Sam sobie odpowiedz czy warto.
Coś na pewno się znajdzie ale trzeba się liczyć z tym, że mało kto sprzedaje 3 letnie samochody a jeśli już sprzedaje to zazwyczaj ma ku temu powody(wypadek albo przebieg).
Jeśli zależy Ci na komforcie i pewnym samochodzie to zainteresuj się nowym Citroenem C4, z 1.6 HDI powinieneś kupić a samochód nowy, z gwarancją a w dodatku komfortowy i z dobrą prezencją.
Później łatwiej też sprzedać takie auto niż używane,
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Mar 2011, 10:27

Hyundai i30 za taką kasę to będzie nowy, z salonu - ma to swoje plusy oczywiście, ale też i minusy, jak wszystko.

Na pewno będzie to pewniejszy zakup niż używane auto - bo używane może być po wypadku, z przekręconym licznikiem, w niewiadomym stanie technicznym (szczególnie jeśli ktoś go katował, a niestety nie wiesz jaki styl jazdy miał poprzedni właściciel). No i będzie tańszy w utrzymaniu, bo przez 5 lat jedyne wydatki to paliwo, przeglądy i ubezpieczenie - nawet jeśli będą jakieś awarie to usuną ci je w ramach gwarancji.

Z drugiej strony na pewno nie jest tak komfortowy jak C5, no i przez pierwsze 2 lata auto traci najwięcej na wartości.

C5 będzie najbardziej komfortowy, Alfa 159 najładniejsza i najbardziej "drapieżna", a i30 najmniej awaryjny i najtańszy w eksploatacji - musisz więc wybrać co jest dla ciebie najważniejsze :)

Jeśli idzie o samego i30 to odradzam ci jedynie silnik 1.6 CRDI w wersji 90-konnej - jest trochę za słaby do tego samochodu. Reszta diesli i benzyniaków jest ok.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka