Samochód do 6000 zł

31 Maj 2012, 09:41

Dzień dobry po raz kolejny. Zastanawiam się nad zmianą samochodu. W tym momencie mam Vectre A 1.6, ale zaczyna już kaprysić i rdzewieć, więc chciałbym ją sprzedać nim totalnie klęknie, i kupić coś innego. Jestem osobą wysoką (prawie 2m), więc autko musi być wygodne (o dziwo rozmiar =/= wygoda, bo takim cinquecento się mi fajnie jeździło :)). Wolałbym coś o bardziej sportowym wyglądzie, więc wszelakie Punta, Polo i Golfy odpadają. Na ten moment zastanawiam się nad Oplem Tigrą, Fordem Pumą, Fiatem Coupe i chyba najbardziej - Hondą Civic VI generacji. Tylko nie wiem czy w tej kategorii cenowej te auta nie będą zbyt wyżyłowane. Dobrze by było gdyby auto nie było zbyt stare, tak powiedzmy od 1997 wzwyż, preferuje benzynę zamiast Diesela, a i na LPG bym się nie obraził. Interesują mnie tylko oferty ze Śląska, najlepiej okolic Bielska. Jak myślicie, co można kupić w takiej cenie, co byście polecili?

(jakby były potrzebne jakieś informacje dodatkowe to prosze powiedzieć, podam).
b3rt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2009
Auto: Opel Vectra A 1.6

31 Maj 2012, 09:48

Jeśli nie chcesz wydać wiele ,a sprawnie jeździć to polecam się zastanowić nad zadbanym Megane Coupe.
2 metrowy facet będzie kiepsko wyglądał w sportowej Corsie (Tigra) zwanej potocznie "gejowozem". Ford jest dla mnie tajemnicą,natomiast Honda ...jest mechanicznie ok ale może czasem szybciej zacząć rdzewieć niż zaczęła twoja poczciwa Vectra A.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2012, 15:46

A może Calibra?Choć pewnie zaraz zlecą sie ci co uważają że nie da sie już spotkać Cali bez wiejskiego tuningu a ja wiem że sie da.
Przykład [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Maj 2012, 19:01

[link do Gumtree wygasł]
MotoOn92
Początkujący

Prawo jazdy: 16 12 1992
Auto: BMW e38 4.4

01 Cze 2012, 12:24

Myślałem na Meganką, nawet oglądałem dwie, ale znalezienie dobrego okazu w tej cenie graniczy z cudem. Większość modeli w tym przedziale które znalazłem były już dość mocno zdezelowane, chociaż nie wykluczam takiej opcji, może coś się trafi fajnego kiedyś :)

Calibra jest strasznie długaśna. Fajne autko, ale ja sporo poruszam się po mieście i ciasnych parkingach. Już obecna Vectra w sedanie sprawia mi problemy przy takiej jeździe, a Cali jest chyba jeszcze większa, więc nie wiem czy warto. Wolałbym jakiegoś hatchbacka albo coupe.

Nad betą też się zastanawiałem, ale sporo osób mi to odradzało, że niby części i utrzymanie są drogie. Ale ile w tym prawdy to nie wiem :)

A co powiecie o samochodach Mitsubishi? Przeglądałem dzisiaj alle(dro)go, dokładniej to Galanty i Colty, i widzę że można dostać je w całkiem niezłej cenie, i to przy niskich przebiegach i z dobrym rocznikiem. Tylko czy warto się pakować w takie autko, czy nie będzie z nim problemów?
b3rt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2009
Auto: Opel Vectra A 1.6

01 Cze 2012, 15:05

Nie taki diabeł straszny ale... o naprawach i ich kosztach jak w przypadku twojej Vectry możesz od razu zapomnieć. Oczywiście paski czy świece wyjda podobnie ale inne "poważniejsze" elementy już będa droższe. Do tej pory potrzebowałeś czegoś do Vectry,to frunąłeś do sklepu.Teraz możesz zacząć kalkulować czy czasem nie trzeba będzie wpaść na szrocik... :roll:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...
    Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...

01 Cze 2012, 15:15

Calibra podobnie jak Tigra to tragiczne samochody- ani sportowego charakteru,ani już tym bardziej wyglądu. Na ich tle zdecydowanie lepiej prezentuje się Megane Coupe lub wspomniana przez Ciebie Honda Civic i uważam,ze to byłby najlepszy wybór.
Dabtuner
Aktywny

01 Cze 2012, 16:49

Zależy od gusty,ja tam do Calibry nie mam nic.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012