Samochód do 6k dla początkującego.

23 Maj 2009, 17:23

Witam wszystkich na forum :razz: . Wiem, że takich tematów jak ten była już cała masa, ale mam dość węższe spektrum zainteresowań od innych użytkowników, więc postanowiłem przedstawić je w nowym temacie.

Planuję zakupić pierwszy samochód w sierpniu br. Mam na ten cel do przeznaczenia 6 tysięcy (wraz z opłatami). Szukam samochodu niezawodnego, rzecz jasna-zadbanego, ekonomicznego, ale przy tym "z pazurem". Nie zależy mi na dużym bagażniku. Miejsca wystarczająco dużo ma być dla dwóch osób, ale przydałyby się oczywiście tylnie siedzenia w razie "W". Od kilku miesięcy poważnie zainteresowałem się Hondą Civic V. Z autopsji wiem, że samochodem jeździ się bajecznie, przy tym nieźle wygląda i jest niezawodny. Niestety- trzyma również dość wysoką cenę. Mimo tego w kwocie 5-5,5 tysiąca znajduję wiele ofert na allegro,autogiełdzie, z których wynika, że można zadbane autko w tej cenie zdobyć. Jak to jest? Nie chcę dać ponieść się fantazji i kupić ją w tej cenie, a potem dokładać bez końca :roll: . Bardzo zależy mi na możliwie maksymalnie bezawaryjnym samochodzie.
Co do silnika tej Hondy to interesuję mnie już wersja 1.3 (bez gazu-słyszałem, że w tym silniku robi więcej szkód niż pożytku). Najlepsza byłaby oczywiście wersja 1.5 (bez lpg). Prosiłbym o jakieś własne doświadczenia związane z kupnem tego modelu w tej cenie.
A może są jakieś ciekawe alternatywy, które w tym przedziale cenowym spełnią moje oczekiwania?

Poważnie przemyślałem kwestię zakupu francuzów, fiatów i daewoo. Nie mam z tymi samochodami dobrych wspomnień- po za tym żaden z nich zwyczajnie mi się nie podoba.
Z góry dzięki! :grin:
Ostatnio edytowany przez fragman_91, 23 Maj 2009, 18:21, edytowano w sumie 1 raz
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

23 Maj 2009, 17:28

może przemyśl jeszcze np. mazdę 323 , praktycznie to to samo co civic, a można kupić dużo młodszą,
a nawet mam takową do sprzedania z 97 r. z tym że musiłabyś jeszcze troszeczkę dołożyć :-)

ewentualnie za 6 tys. mogę ci polecić z czystym sumieniem np. vw vento z motorem 2.0 + lpg mam też takiego auto nie do zajechania
andrewb25

23 Maj 2009, 17:39

Całkiem niezła jest mazda mx-3. Tylko trafić z ceną jest gorzej :roll: . Auto mi odpowiada, ale ma już swoje lata, a cały "full wypas" (egzemplarze często wyposażone w pełną elektrykę itd) trochę mnie niepokoi. Jak jest z niezawodnością tych samochodów? Spalanie choćby z silnikiem 1.6 też pewnie nie będzie najniższe.
fragman_91
Początkujący

23 Maj 2009, 18:02

no za zadbaną mx-3 trzeba dać ok. 9-12 tys. za autko 10 letnie

za 6k może i kupisz ale z pocz. lat 90-tych no i już raczej bardziej wyeksploatowaną

a co do mojej "madzi" to pali malutko a silnik jest bardzo dynamiczny
andrewb25

23 Maj 2009, 18:16

Napisałeś,że zależy ci na maksymalnie bezawaryjnym samochodzie,nie zapominaj że chcesz kupić samochód za 6 koła.1-sze miejsce TOYOTA COROLLA VII,drugie CARINA E,HONDA ACCORD,HONDA SIVIC V.To samochody w tej cenie najbardziej godne uwagi,naturalnie gdybyś nie napisal,ze DAEWOO odpada proponowałbym Lanosa ale dla tego,że przedstawia korzystną cene do rocznika no i dlatego ,że gaz można i nie jest taki zły ten Lanos(chatchback nie taki brzydki).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Maj 2009, 19:48

ale najlepszy dla ciebie będzie ten:
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... FQodZ17y2Q
andrewb25

24 Maj 2009, 19:14

Słuchaj Phantoma- on zna się na rzeczy, a ten adrew to tylko pisze bezsensowne posty i zacheca do kupna swojej 'madzi'.
Ja bym brał Lanosa. Pomyśl o daewoo ;)
Loosmo
Początkujący

24 Maj 2009, 19:25

A co sądzicie o Mazdzie 626 z LPG/dieslem? Relacja ceny do rocznika, wyposażenia i klasy pojazdu jak najbardziej korzystna. Są tańsze niż starsze o kilka lat cariny i accordy. Silniki też wydają się być ciekawe, ale czy tylko "na papierze" ?
Tutaj kilka pierwszych lepszych ofert z allegro. Jak sprawuje się silnik diesla 2.0 "comprex"?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

fragman_91
Początkujący

24 Maj 2009, 20:24

Och Fragman to są wspaniałe samochody,bardzo dobre silniki Diesla tylko pytanie w jakim one sa stanie gdyż właściciele raczej nie sprzedają nie wyeksploatowanych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Maj 2009, 20:30

ESPERO
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

25 Maj 2009, 20:59

6tys do dyspozycji to pomysl nad Lanosem
i ten silnik stworzony do gazu
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Maj 2009, 19:27

Daewoo Espero 1.8
a silnik... wprost stworzony do gazu.
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

26 Maj 2009, 19:41

wprawdzie troszke mniejsze od Espero ale silnik rowniez mniejszy i tansze oplaty a ten silniczek 1.5 jest tez stworzony do gazu a i Lanosa czesto mozna wyrwac z malym przebiegiem,wmiare db wyposazeniem i nawet od 1wlasciciela
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Maj 2009, 19:43

barol91 napisał(a):i ten silnik stworzony do gazu

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 20:43 ]
sebapolek napisał(a):a silnik... wprost stworzony do gazu.

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 20:44 ]
barol91 napisał(a):silniczek 1.5 jest tez stworzony do gazu

jaaasne 16V i gaz

do lpg stworzony silnik to silnik z jednopunktowym wtryskiem, oraz 8V
ten z espero był by dobry
nawiasem mówiąc to jest silnik opla
andrewb25

26 Maj 2009, 20:26

o przepraszam w 1temacie duzo forumowiczow wypowiedzialo sie o silniku w Lanosie 1.5 ze jest dobry do gazu i to jest wlasnie silnik 8V
Barol
Awatar użytkownika