Suv za ok 80tys zł

24 Maj 2009, 16:40

zwracam sięz prośbą o pomoc w zakupie auta dla mojego kolegi
potrzebuje on auta do miasta, trasy oraz w teren, zeby mógł wjechac nim do lasu
koniecznie dynamiczny i oszczędny diesel
mało awaryjny, dobrze wyposażony i komfortowy,
dobrze wybierający nierówności naszych dróg
napęd na 4 koła który mozna ustawiać
chciałby wydać jak najmniej
kwota ok 80tys zł
jego propozycje to toyota rav 4, suzuki sx4, ford kuga
piotrauto
Stały forumowicz

24 Maj 2009, 18:23

piotrauto napisał(a):jego propozycje to toyota rav 4, suzuki sx4, ford kuga

W teren tymi samochodami?? :lol:

Proponuję Pajero, Pathfindera, Lade Nive :mrgreen:
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

24 Maj 2009, 19:12

Endrju ale przecież wjechanie do lasu to nie jakiś ekstremalny teren, ja wjeżdżałem swojego czasu Tico i dawał rade. No ale każdy ma inne wyobrażenie lasu. Więc jeśli kolega chce samochód bardziej terenowy to te które polecił Endrju będą w sam raz. A jeśli natomiast ma to być po prostu taki wyższy samochód to RAV4 albo GRAND VITARA z naciskiem na Vitare (wyższy prześwit)
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

24 Maj 2009, 19:16

Suzuki Grand Vitara, Honda CRV, Mitsubishi Outlander, Subaru Forester, VW Tiguan.Nie wiem czy to ma być nowy, czy może być używka?Co do Pajero i Lady Nivy to nie są SUV-Y tylko prawdziwe terenówki.Szczególnie Lada.
"Polacy stawiają na ekologie, nie budujemy nowych dróg, bo to psuje krajobraz"
m44wp
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

24 Maj 2009, 19:20

jezdze x-trailem i calutkim sercem moge CI pog polecic. duzy przeswit, pojemny bagaznik, duza tylnia kanapa. Jeden z najbardziej uterenowionych suv'ow. 2,0Dci- dobry, oszczedny, dynamiczny dieselek. Sam mam kijowa droga(a wlasciwie jej brak) do domu, wiec na mniejszym terenie daje rade :wink:
wojtex_
Początkujący

24 Maj 2009, 19:37

Zapomniałem o X-Trailu no faktycznie chyba najbardziej z terenowych samochodów typu SUV. Ja gdybym miał się zdecydować to porównywał bym go do Grand Vitary i wybrał to co bardziej się podoba, bo generalnie samochody podobne i niezłe osiągi. Na trasie jak i w terenie.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

25 Maj 2009, 19:18

nie zrozumieliście mnie
mój kolega szuka auta za ok 80tys zł
mówił ze szkoda wydac tyle kasy na niskiego sedana,
chce auto w którym będzie wygodnie i wyżej siedział, auto powinno mało palić ropy ile te auta palą?
powinno sie nadawać do jazdy drogami asfaltowymi gładkimi jak i podziurawionymi jak ser szwajcarski a przy tym zeby mozna było pojezdzić w nim po lesie, i po piachu, bez terenu, chodzi mu raczej o to zeby mozna było dróżkami w lesie pojezdzić, pod górkę wjechać, zjechac i po piachu
a przy tym auto powinno sie prowadzić bardzo dobrze przy szybkiej jezdzie normalną drogą
piotrauto
Stały forumowicz

25 Maj 2009, 22:23

A ile według Ciebie kosztuje X-Trail?? Brak slów :roll:
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

26 Maj 2009, 10:49

piotrauto napisał(a):potrzebuje on auta do miasta, trasy oraz w teren, zeby mógł wjechac nim do lasu

FSO Polonez

piotrauto napisał(a):koniecznie dynamiczny i oszczędny diesel

Poldek jakieś tam diesle chyba miał, ale na pewno miał 1.6 GLI. Diesel to to nie jest, ale benzyna. Wsadzasz LPG i też śmigasz :mrgreen:

piotrauto napisał(a):mało awaryjny, dobrze wyposażony i komfortowy,

Poldek mało awaryjny jest, bo co tam ma się popsuć?
Dobrze wyposażony też, wiatraki ma jako nawiew, jeździ, a to już dużo :cool:
Komfortowy też jest.

piotrauto napisał(a):dobrze wybierający nierówności naszych dróg

Nic tak nie wybiera nierówności jak Poldek.

napęd na 4 koła który mozna ustawiać

Ma napęd na tył, a to jeszcze lepsze.

piotrauto napisał(a):chciałby wydać jak najmniej
kwota ok 80tys zł

Za 80 tys. zł sprowadzę Ci Poldka nawet z systemem KERS. Nie ma problemu :mrgreen:
jego propozycje to toyota rav 4, suzuki sx4, ford kuga

Nie znajdziesz nic lepszego od FSO Polonez, ewentualnie Łada Niva też ma duży prześwit.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Maj 2009, 21:50

piotrauto napisał(a):nie zrozumieliście mnie
mój kolega szuka auta za ok 80tys zł
mówił ze szkoda wydac tyle kasy na niskiego sedana,
chce auto w którym będzie wygodnie i wyżej siedział, auto powinno mało palić ropy ile te auta palą?
powinno sie nadawać do jazdy drogami asfaltowymi gładkimi jak i podziurawionymi jak ser szwajcarski a przy tym zeby mozna było pojezdzić w nim po lesie, i po piachu, bez terenu, chodzi mu raczej o to zeby mozna było dróżkami w lesie pojezdzić, pod górkę wjechać, zjechac i po piachu
a przy tym auto powinno sie prowadzić bardzo dobrze przy szybkiej jezdzie normalną drogą

to moze grand chearocky? moi zdaniem aldnie prezentujące sie auto, w miare tanie dlatego za 80tys kupisz juz wypas jezeli chodzi o wyposarzenie, silnik, wiek i przebieg. Ja bym sie nad nim zatsanawiał, jedyny mankamet to drogie częsci, lecz w aucie za 80tys nie sądze, zebys musiał latac czesto do mechanika:)
Cezary Liżewski
rewelka21
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa - Ostrołęka

26 Maj 2009, 22:01

Sebastianos napisał(a):Endrju ale przecież wjechanie do lasu to nie jakiś ekstremalny teren, ja wjeżdżałem swojego czasu Tico i dawał rade.

Kolego u mnie w lesie Zetor 16245 ledwo daje radę jak spadnie odrobina deszczu.
Zakładam że wiesz co to Zetor 16245 :D

Las a las to różnica i to duża ale to tak poza tematem.
stasiowski121