Samochód do 6k, nieduży tani w eksploatacji i w miarę bezpieczny

19 Sie 2015, 00:14

Witam serdecznie,
Już 2x pomogliście w wyborze samochodu więc i teraz się zdaję na Was jeśli chodzi o pomoc w wyborze następnego autka.

Do wydania mam w granicy 6k. Może być minimalnie więcej ale jeśli będzie taniej to też nic złego się nie stanie.

Czego szukam?
-Nieduży samochód. Czy 3d czy 5d nie ma znaczenia byleby nie był za długi i szeroki bo garaż mam dość mikry
-Rozsądna cena eksploatacji. Zarówno jeśli chodzi o zużycie paliwa jak i dostępność i cenę części.
-Raczej benzyna albo benzyna + gaz bo dłuższych tras nie planuję.
-Duża klapa bagażnika (liftback albo hatchback, kombi odpada, sedan też) do poprzedniego mogłem władować praktycznie co chciałem. Pralki, panele i inne cuda nie robiły na nim wrażenia. Składane tylne siedzenia i w miarę równa powierzchnia po złożeniu mile widziane :)
-Bezpieczny, 2 poduszki muszą być bankowo. Pasażerowie z tyłu są mało dla mnie istotni bo ich zwyczajnie nie będzie :) Kurtyny powietrzne to raczej mało realna fantazja w tym przedziale cenowym co?

Gdzie będę jeździł? Jakie przebiegi?
Ciężko mi to na ten moment ocenić ale wątpię bym zrobił w miesiącu więcej niż 2k kilometrów. Podróże głównie solo ew 1 pasażer z przodu.
Przewidywane trasy to póki co wypady do marketu i może przejazd autostradą raz czy dwa razy w tygodniu po 80km w jedną stronę.

Nie mam jakichkolwiek predyspozycji odnosnie marki. Dobrze byłoby gdyby samochód nie tracił w galopujący sposób już na wartości o co w sumie trudno nie będzie bo to raczej będzie na 100% "nastolatek"

Jakieś propozycje?

edit: 44-321 ~100km max. Raczej niechętnie podchodzę do ofert handlarzy. Przy ostatnim zakupie napsuli mi tyle krwi, że jakoś niespecjalnie mam ochotę wybierać się do następnego bez gazrurki...
fenwind
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Corolla e11 G6R
Silnik: 4AFE 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Sie 2015, 06:27

Jest do sprzedania forumowe Punto,wymienić tylko progi i można śmigać.
[link do oferty na Olx wygasł]

z innych ofert:
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko niewiem czy gabarytowo Ci odpowiada.
[link do oferty na Olx wygasł] - auto z mojego miasta,wrzucałem już kilka razy na forum,do zrobienia tylne lewe nadkole poza tym dobrze utrzymany.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Sie 2015, 08:40

Renault Megane I miało niezły wynik testu zderzeniowego w latach 90, porównaj sobie z innymi autami z tamtych lat. Oczywiście nie może być przerdzewiałe.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

19 Sie 2015, 09:14

Masz teraz Corollke, ciężko będzie znaleźć coś równie dobrego/lepszego :wink: Szukaj auta z klimą w tym budżecie :wink:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sie 2015, 10:33

Dzięki Panowie :) Corolli już niestety nie mam ale przez półtorej roku nie zepsuło się w Niej (zasługuje na tą dużą literę) nic. Fakt faktem dbałem o autko bardzo ale odpłacała się :) Tylko paliła trochę sporo jak dla mnie bo potrafiła zeżreć przy jeździe kobity 9 litrów a przy 6k obrotów na autostradzie to w ogóle się zaczynał kosmos i wir w baku.

Więc może się wypowiem :)
Barol:
Wszystko ok ale tych KM mogłoby być chyba trochę więcej niż 60. Scenic odpada bo to zdecydowanie jest dla mnie kolumbryna. Reszta aut nie jest po sąsiedzku a nic nie porwało mnie na tyle by się zakochać jakoś szczególnie :)

Koniu kolejno:
-handlarz
-nie znam w ogóle specyfiki auta muszę się doedukować :D
-handlarz
-scenic jest za duży
-Meganka bardzo ok :) muszę poczytać
-Ta jest nawet bardziej ok bo choć coś tam stuka i puka to jest bliziutko i cena jeszcze o tysiaka niższa. Albo paść albo komuś bardzo zależy na sprzedaniu w rozsądnym czasie
-300 tysi w benzynie fiatowskiej? Auto wygląda na bardzo zadbane i do tego spowadzone ale ile taki silnik może jeszcze wytrzymać?
-Daewoo z bardzo niskim przebiegiem. Ładne tylko no to nie jest raczej fura moich marzeń. Taki dziadkowóz trochę :D
-golf odpada, fajne wyposażonko ale przygnity trochę no i ogólnie golfem niet :D
-link do asterixa wygasł

Do zakupu auta mam jeszcze spokojnie nawet miesiąc. Piszcie jeszcze jakie macie ew typy jeśli chodzi o model i dlaczego. Propozycje mi się podobają powiem szczerze, że muszę się dokształcić w temacie tej xary, meganki i lanosa bo nie znam tych aut kompletnie. Możliwe, że będę też szukał następnej corolli ale już 3d teraz raczej :)

Boję się trochę elektroniki we francuzach. Niby mam w rodzinie czarnoksiężnika od takich spraw ale jakoś nie wiem... przeczulony jestem co?
Kolejna sprawa... przebieg tego lanosa jest realny? 85k km to tylko dziadek jakiś takie kilometry kręci...
fenwind
Początkujący

19 Sie 2015, 11:06

Jeśli będzie jazda autostrada to nie patrz na żadne auta z segmentu B tj. Clio, Corsa, Ibiza itd :wink: Spalą dużo, będzie męczarnia.
Silnik Fiata spokojnie pociągnie i drugie 300, jeśli zadbany. To nie współczesne TSI :mrgreen:
Lanka jak miał jakiś dziadek, co jest prawdopodobne to przebieg może być realny.
Xsara i Megane to proste autka więc bez obaw. :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeżdżąc skracamy sobie drogę - jazda na skróty
    Jazda wyznaczonym torem wydaje się kierowcom jedną z oczywistych zasad ruchu drogowego. Tymczasem wielokrotnie można zaobserwować niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach.
    Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...

19 Sie 2015, 19:35

Tej autostrady tak dużo nie będzie i możlwe, że to będzie tylko chwilowa opcja :)
Macie Panowie jeszcze jakieś propozycje?
fenwind
Początkujący

19 Sie 2015, 21:14

Napisałeś że szukasz auta do 100km od siebie a teraz mówisz że nie po sąsiedzku :roll:

Dorzuce jeszcze Rovera 200/400,Renault Clio,Hyundai Accent i Mazda 323F.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Sie 2015, 21:26

Ale ta mazda jest sliczna :D

Rover 400 odpada bo mamy 45tkę i bardzo nie lubię tego samochodu. Fotele kosmicznie niewygodne dla mnie :)

Ta 216 to widać od kogoś kto dba. Ciekawa opcja... komu rover podebrał silnik? Hondzie?

Clio ma kratkę. Nic w tym nie przewiozę chyba przez to :/
fenwind
Początkujący

19 Sie 2015, 22:11

fenwind napisał(a):Ta 216 to widać od kogoś kto dba. Ciekawa opcja... komu rover podebrał silnik? Hondzie?

Raczej wszystkie benzyny były angielskie, ale mogę się mylić. Za to Honda dostała brytyjskiego diesla 2.0. 1.6 fajne osiągi i nie pali wiele więcej od 1.4.
Ossy
Forumowicz VIP

20 Sie 2015, 05:03

Własnie sam bym obejrzał tego 216 :oops:
Clio ma kratkę fakt ale bez problemu można ją zdemontować.
Barol
Awatar użytkownika

20 Sie 2015, 09:26

No właśnie jak to jest z tymi kratkami? To nie jest już zamontowane na stałe? Nie będzie on zarejestrowany z tą kratką więc musi być i tyle?

Ktoś coś więcej jeszcze o tej mazdzie może powiedzieć? Bo tak z samym linkiem to niewiele człowiek wie. Wygląda na zdrową ale też dość mocno doczyszczoną przed sprzedażą :)
fenwind
Początkujący

20 Sie 2015, 17:03

http://www.auto-motor-i-sport.pl/porady ... ka,12734,1

Mazdy lubią rdzewieć więc przy oględzinach sprawdż dokładnie progi i tylne nadkola bo to szybko leci oraz trzeba uważać na silniki bo niektóre 1.5 lubią olej.
Barol
Awatar użytkownika

20 Sie 2015, 17:22

Barol napisał(a):trzeba uważać na silniki bo niektóre 1.5 lubią olej.

Podobno 1.8 114KM najbardziej lubił olej.
Ossy
Forumowicz VIP

20 Sie 2015, 17:25

To widocznie zdania są podzielone bo ja o 1.5 słyszałem.
Barol
Awatar użytkownika