Samochód do 6tys

24 Maj 2011, 17:25

Witam mam zamiar kupić mój pierwszy samochód. Kwota jaką mam to 6 tysiecy +1 tys na opłaty,itp
Co sądzicie o tych samochodach?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeśli uważacie ze te oferty to złom który się rozpadnie to co byście polecili? Mile widziane linki :)
ziom1993
Początkujący

Miejscowość: D-ca

24 Maj 2011, 17:45

Też swojego czasu szukałem bmki e36 i doszedłem do wniosku że łatwiej o zadbane e34 niż e36, a dlatego że młodzi gniewni bardziej wybierają e36 niż e34

[link do oferty na Allegro wygasł]

Oczywiście niektórzy powiedzą że to stary złom który daleko już nie pojedzie części astronomicznie drogie a pali 30l itp.

Prawda jest taka że żadne auto powyżej 15lat nie będzie bez wad itp. trzeba szukać zadbanego.
Tutaj właściciel pisze że był na wielu zlotach więc możesz znaleźć i pewnie na jakimś forum bmw i tam pewnie właściciel opisywał przygody ze swoim autem.
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

24 Maj 2011, 17:53

No też by było tylko bez gazu. Ile średnio pali e34 z silnikiem 2.0? :smile: No i drogie w utrzymaniu jest?
Coś takiego będzie dobre?
ziom1993
Początkujący

24 Maj 2011, 18:19

520 w tej cenie to dobry wybór, ja podałem gaz bo tamten był w sekwencji to moim zdaniem nie głupi pomysł ale jak chcesz benzynke to czemu nie może i to lepiej.

Spalanie to zleży czy chcesz być demonem świateł czy spokojna jazda.
W cyklu mieszanym coś koło 10l podobnie co w e36 ale masz 150km to nie spodziewaj się spalania jak w tico:D

Jak ominiemy ASO to i na części będzie nas stać, a auto solidne i jak znajdziemy zadbany model to będzie ok.

Sam aktualnie szukam bmki w tej cenie bo ostatnio rozbiła mi się Omega, i szukam czegoś z napędem na tył.
Go Faster
Początkujący

24 Maj 2011, 18:28

No i jeszcze 1 pytanie. Ile kosztuje rejestracja i ubezpieczenie na ten model tak mniej wiecej.
Który z tych 2 linków jest lepszy? ten za 5900? :razz:
ziom1993
Początkujący

24 Maj 2011, 18:41

Co do przebiegu to w obu podejrzany by niecałe 200tyś zrobić w 15lat:D ale w Polsce kręcony licznik to norma.
Ja bym jechał sprawdzić to za 5900 dogadać się ze sprzedawcą że sam chcesz sprawdzić go w stacji diagnostycznej i wszystko Ci powiedzą z ceny napewno zejdzie:)

Rejestracja każdego auta jest stała coś około 170zł
Jeżeli chodzi o OC to zależy czy masz zniżki czy nie i czy masz 25lat
Jeżeli masz 25lat i np.ojca wujka czy kogoś kto ma 60% zniżek to za silnik 2.0 coś koło 600-700
Jeżeli nie masz 25lat to nawet nie bierz auta jako współwłaściciel bo się zrujnujesz bo koszt to już coś koło 1300 a jak sam na siebie poniżej 25lat bez zniżek to już koło 2tys.
Go Faster
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżone Audi RS 3 Sportback
    Nowe Audi RS 3 Sportback zajmuje poczesne miejsce wśród sportowych modeli segmentu samochodów kompaktowych oferowanych przez producenta z Ingolstadt. Po światowej premierze Audi RS 3 Limousine na wystawie Paris ...

24 Maj 2011, 18:43

No to mnie pocieszyłeś :neutral: :D To najlepiej na kogoś starszego ubezpieczyć? Jak tak to jaka cena jest? :wink:
ziom1993
Początkujący

24 Maj 2011, 18:47

To zależy jaki ubezpieczyciel bo ceny są różne ale tak na 600zł musisz się przygotować
Go Faster
Początkujący

24 Maj 2011, 18:53

Okey dzięki za odpowiedzi :smile: A z innych marek co byś polecił, nie biorąc pod uwagę citroena, renault, peugeot. Chodzi mi o to by miał wygląd :cool: Jak nic lepszego nie znajdę to zostanę przy tym bmw 520. Oczywiście ubezpieczy mi ojciec czy ktoś bo 2 tysiące za rejestracje nie dam :roll:
ziom1993
Początkujący

24 Maj 2011, 18:58

Witam, kupiłem auto od pośrednika z belgii, mam wszystkie dokumenty, podczas rejestracji urzędniczka podważyła autentyczność brief, gdyż nie ma na nim widocznego znaku wodnego, czy brief belgijski posiada takowy znak, wiem że niemiecki i holenderski taki posiada?
mudi27
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

24 Maj 2011, 19:00

Jak nie masz 25 lat, to tylko znizka cie moze ratowac, nawet jak ubezpieczysz na kogos kto ma 50 lat, to zebys nie mial potem problemow przy jakiejs kolizji, trzeba zglosic, ze osoba ponizej 25 roku zycia bedzie jezdzila autkiem w momencie zawierania umowy - cena automatycznie jest wyzsza oczywiscie.

600 zl przygotowac? Jak nie ma 25 lat ani znizek, to potrzebuje conajmniej 2000zl jak mowimy o OC na rok. Jak 25 lat skonczone i prawko juz jakis czas temu zrobione, to z 1500zl.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

24 Maj 2011, 19:02

A jeżeli właścicielem samochodu będzie osoba dorosła i wpisze mnie jako współwłaściciela?
ziom1993
Początkujący

24 Maj 2011, 19:04

ziom1993 napisał(a):A jeżeli właścicielem samochodu będzie osoba dorosła i wpisze mnie jako współwłaściciela?

To nic nie zmieni, jak masz ponizej 25 lat, bo zawsze jest pytanie w umowie, czy ktos poza wlascicielem bedzie jezdzil samochodem, jezeli tak to czy to bedzie osoba ponizej 25 roku zycia zwykle. Tylko znizki cie moga ratowac kogos za jazde bezwypadkowa, przy wsp. wlascicielu, znizki jego oczywiscie obowiazuja, ale jak bedzie kolizja z twojej winy, to on znizki traci. Nawet jak kupisz samochod juz z oplaconym OC, a bylo oplacona na osobe ktora miala skonczone 25 lat, to jak nie masz 25 lat, musisz roznice doplacic.

Ile masz lat i od kiedy prawko? Jak 18-19 i swiezo zrobione prawko, to ci dowala przy OC i nic z tym nie zrobisz, co najwyzej szukac ubezpeiczyciela ktory takie osoby najlagodniej traktuje. ;) Przy 23 latach powiedzmy i prawku od 5 lat, mysle ze jakos by sie tam dogadal.

http://ipolisa.pl/kalkulator/ tutaj mozesz policzyc sobie wysokosc OC, pewnie +/- 10%, bo nie weize ze taki uniwersalny kalkulator dobrze liczy.
Ostatnio edytowany przez Czimi 26 Maj 2011, 15:03, edytowano w sumie 2 razy
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

24 Maj 2011, 19:06

A to lipa z deka :cry: To jakie jest najlepsze wyjście?
ziom1993
Początkujący

24 Maj 2011, 19:07

Jak masz 25 i brak zniżek to płacisz około 1500
Jak masz 25 i full zniżek to około 600-700
Jak masz 20lat i brak zniżek to około 2-3tyś
Jak masz 20lat i zniżki to około 1500

Najlepsze wyjście auto na ojca i tylko na ojca i jeździć uważnie.
Ja też mam z tym problem ale jakoś żyje.
Go Faster
Początkujący