Samochód do 7,5 tysiąca

08 Gru 2016, 23:55

Witam, poszukuję samochodu do 7.5 tysiąca złotych. Zależy mi na tym aby auto w tej cenie od razu po zakupie było gotowe do jazdy. Nie licząc eksploatacji po zakupie nie chciałbym od razu inwestować w samochód(co innego, gdy wyjdzie jakaś usterka po czasie). Paliwo jakie mnie interesuje to diesel lub benzyna, gaz raczej odpada. Co do nadwozia to chciałbym 4 drzwiowego kombi lub sedana. Województwa w jakich chciałbym kupić samochód to Dolnośląskie lub Wielkopolskie. Wcześniej miałem Renault Thalie z silnikiem 1.4 V8 75KM i przez 12 lat przejechałem ~120 tyś km, więc można powiedzieć, że jestem niedzielnym kierowcą. Dobrze by było jakby auto było też tanie jeśli chodzi o utrzymanie/części zamienne.

Znajomy ma na sprzedaż Opla 2 kombi z silnikiem opla 1.7 TD 68KM rocznik 1999 właśnie w zbliżonej cenie oraz spełniający wyżej wymienione warunki, czyli kupujesz, wsiadasz i jeździsz. Na różnych forach czytałem wiele opinii na temat tego silnika, jedni piszą, że to wolny, ale pancerny i w miarę bezawaryjny silnik, inni piszą, że silnik 1.7 TD 68KM to największy minus Opla 2. Opinie są skrajne i jest ich tak po 50%, więc nie wiem komu bardziej zawierzyć. Zainteresować się tym Oplem, czy lepiej w tym przedziale cenowym szukać czegoś innego.

Prosiłbym o podanie marki i modelu samochodu z danym silnikiem lub ewentualnie jakieś linki, jeśli ktoś miałby za dużo czasu.
astapaa
Nowicjusz

Miejscowość: Góra
Prawo jazdy: 28 09 2012
Auto: Nie mam

09 Gru 2016, 00:23

Jeśli mało jeździsz to odpuść na wstępie diesla, niezależnie jak byłby pancerny.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2016, 10:17

Dokładnie,przy Twoich przebiegach diesla sobie odpuść. Lepiej się tu sprawdzi sama benzyna albo gaz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Gru 2016, 12:30

Bardzo dziękuję za informację, poczytałem na forum wiele postów na temat dieseli i macie rację, raczej odpuszczę. W takim razie skupię się na benzynie, gaz odpada. Moglibyście polecić mi jakieś dobre samochody z silnikiem benzynowym? Demonem prędkości nie jestem, więc wolałbym aby silnik był raczej ekonomiczny, choć byłoby dobrze, abym na wyprzedzenie czegoś nie potrzebował 2 km pustej drogi :)
astapaa
Nowicjusz

09 Gru 2016, 13:45

Skąd dokładnie jesteś to poszukamy czegoś w bliższej okolicy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2016, 14:30

Dziękuję za pomoc. Z Góry, powiat górowski. Pasują okolice Wrocławia, Leszna, Poznania.
astapaa
Nowicjusz

09 Gru 2016, 14:50

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylne lewe nadkole chyba do poprawki.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo oszczędny silnik.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylko ten przebieg..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2016, 14:55

W tej cenie to dobrą propozycją jest właśnie m.in Thalia, może warto nadal przy tym pozostać ? Może jakaś Skoda Fabia I 1.4 16v w sedanie czy też kombi, ford focus mk1 1.6, nie jestem pewien ale w podobnym budżecie może udałoby się znaleźć jakiegoś Chevroleta Lacetti ( byłby sporo młodszy ).
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Gru 2016, 17:57

Dziękuję za odpowiedzi wszystkim, zainteresował mnie Scenic, Meganka i Astra. Jeśli to nie będzie problemem, mógłbym prosić o zestawienie kilku modeli kombi? Jedyny wyżej wymieniony kombi to Civic, za którego chyba trzeba byłoby jeszcze zapłacić za przerejestrowanie, co sporo przekracza mój budżet.
astapaa
Nowicjusz

09 Gru 2016, 17:59

Nie zauważyłem wzmianki że jest do opłat :oops: ale z drugiej strony opłaty teraz nie są duże (w 1000zł spokojnie się zamkniesz).
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2016, 18:03

Niestety nie mam możliwości na dozbieranie kwoty + szczerze mówiąc wolałbym coś min. 2000 rocznik( zdaje sobie sprawę, że zawężam wtedy pole wyboru)
astapaa
Nowicjusz