REKLAMA
Witam Was serdecznie
Na początku chciałbym przeprosić bo temat poruszany był nie raz nie dwa, ale uważam, że każdy temat jest indywidualny i warto napisać. Jednocześnie chciałbym podziękować z góry za wyrozumiałość.
Od jakiegoś czasu poszukuje samochodu do około 7k+2k na ubezpieczenie, rejestracje oraz początkowe drobne naprawy.
Na początku jaki mam samochód.
Opel astra F, benzyna 1,6 16v 101KM, sedan. Samochód dobrze się sprawuje technicznie, jednak opel to opel i RDZAA. Nie dość że rdzewieje mi podłoga to zawieszenie i karoseria.
Do czego będę używał auta, i co od niego wymagam
Wstępnie napiszę, że auto traktuje jak członka rodziny. Panuje w nim porządek i czystość, naprawy wykonywane są możliwie jak najszybciej. W skrócie bardzo dbam o auto.
Miesięcznie robię około 2 500km. Czasami więcej, około 3 000km.
Mieszkam na północy polski (okolice Elbląga), raz na miesiąc muszę robić trasę na południe polski. Około 600km w jedna stronę. W "zwykle dni" robię około 30-40km po mieście. Moja praca wymusza ode mnie aby samochód jako tako się prezentował (to jeden z powodów dla, których muszę pozbyć się Astry. Rdza dobrze się nie prezentuje ). Spędzam w samochodzie bardzo dużo czasu więc poszukuje auta które jest w miarę przytulne i najważniejsze, żeby było wygodne (np. siedzenia Astry F to porażka. Na zakrętach kierowca wypada na boki)
Auto musi mieć ABS, climatronik, przednie ele. szyby. Fajnie jakby miało podgrzewane przednie siedzenia, oraz komputer pokładowy, który pokaże mi spalanie itp.
Fajnie jakby kolejny samochód był jak najmniej awaryjny. Nie szukam samochodu na pokaz.
Silnik, który wchodzi w grę to benzyna od 1600cm do 2000cm pojemności. Ewentualnie pb+gaz. Jednak słyszałem opinie, że gaz wykańcza silnik więc, nie jestem przekonany co do gazu.
Mieszkając na północy polski, cena paliwa jest względnie niska, dlatego chciałbym aby pojemność baku była przyzwoita, abym mógł zrobić jak najwięcej km na jednym baku.
Typ nadwozia jest dla mnie mało istotny. Byle nie kombi.
W skrócie poszukuje auta:
-W ocynku,
- Wyposażenie wymienione wyżej,
-Przyzwoita proporcja mocy do masy aby na trasie wyprzedzanie nie było większym problemem,
-wygodnego, nawet po spędzeniu połowy dnia w aucie,
- w miarę bezawaryjnego, abym mógł co miesiąc przejechać kraj w z północy na południe i z powrotem bez stresu że coś mi wysiądzie.
Auto planuje żeby posłużyło mi minimum 4 lata.
Myślałem o kilku autach, ale chciałbym zaczerpnąć porady ludzi, którzy znają się na rzeczy.
Audi A4 B5 Auto fajne ale te zawieszenie. Nie stać mnie na takie remonty.
VW Passat B5 Bardzo mi się podoba, jednak problem podobny jak w Audi A4.
Audi A3 8l Niby fajne, jednak słyszałem, że silniki nie są oszczędne dlatego nie jestem przekonany.
VW Golf IV Dużo osób chwali, za przyzwoite wyposażenie względem ceny, za bezawaryjność, jednak ja nie jestem przekonany do golfów. Może i niesłusznie
To są moje propozycje, które przykuły moją uwagę. Możliwe, że są lepsze samochody, o których nie wiem, albo których nie doceniłem, proszę o poradę w tej sprawie