Samochód do 7 tysięcy.

24 Sie 2018, 02:36

Witam! Proszę o pomoc i wskazówki, bardzo dziękuję. Zakładam nowy temat, bo stary jest równo sprzed miesiąca, a od tego czasu trochę się zmieniło; i w końcu odebrałem prawo jazdy, a niestety muszę pilnie kupić samochód.

Budżet: około 7 tysięcy. Ubezpieczenie OC i pakiet startowy typu płyny i filtry - mam na to osobny budżet.
Lokalizacja: Śląsk, Jastrzębie-Zdrój (+- 60km). Mogę podjechać np. w okolice Katowic.
Zastosowanie: będę pokonywał ok. 500km miesięcznie na autostradzie (dwa razy po 60km tygodniowo). Oprócz tego z ok. 300-500km miesięcznie po mieście
Priorytet: żeby koszt utrzymania był stosunkowo niewielki. Żeby mało spalało. Nie mówię, że ma być bardzo tanio - po prostu wystarczy, że nie będzie bardzo drogo.
Fajnie gdyby było: w miarę zwinne i dynamiczne autko, nie było bardzo małe, klimatyzacja, w miarę dobrze się prezentowało (oczywiście wybrzydzać w tym budżecie za dużo to nie można)

Moją uwagę najbardziej przykuł Opel Astra G Bertone. No ale też Honda Civic w Coupe, Peugeot 206 i 406, Skoda Octavia, Ford Focus, BMW e46, Audi A3 i wiele innych. Najbardziej podobają mi się sedanowo-podobne samochody.

Niestety problem w tym, że nie mam żadnych umiejętności typu 'odróżnianie dobrych od złych aukcji na otomoto' i sam nie wiem co jest dobre, a co nie.

Dziękuję za pomoc.
wxr
Początkujący

24 Sie 2018, 03:47

Po przejrzeniu dziesiątek Astr, te wpadły mi najbardziej w oko:

Nie-Bertone:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bertone:
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zaznaczam, że drażniący oczy kolor samochodu raczej nie stanowi dla mnie problemu. Jeden samochód jest z Warszawy - będę tam niedługo i niby mógłbym go zobaczyć. Cena niektórych samochodów lekko przekracza mój budżet, ale liczę też na jakąś delikatną negocjację w dół. Silnik 2.2, a więc i zwiększony koszt ubezpieczenia OC również nie stanowi większego problemu.

Mogę prosić o krótki komentarz co do każdej z nich?

A tak na marginesie, chciałbym bardzo podziękować użytkownikom @Barol i @Ossy za pomoc w poprzednim temacie. Dzięki ;-)
wxr
Początkujący

24 Sie 2018, 09:23

Ja bym tą zieloną Bertonką się zainteresował, bo jest z prywatnych rąk.
Wszystkie ECOTECi mogą brać olej, ale 1.6 101KM brał olej na potęgę, więc bym odpuścił. 2.2 miał na początku problem z łańcuchem rozrządu, trzeba weryfikować po VIN czy to jest ten poprawiony.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Sie 2018, 18:33

Co do bertone nr 3:
Światło cofania i klakson nie działają, uszczelka pokrywy zaworów do wymiany. No i zapewne filtry/płyny/rozrząd. Nie wiem jak z klockami i tarczami.

Sądzicie, że warto czy uciekać?

Bertone nr 1: sprzedający mówi, że wszystko pięknie działa i nic nie trzeba robić. Coś mi tu nie pasuje. Uciekać? Wizualnie podoba mi się najbardziej.
wxr
Początkujący

24 Sie 2018, 18:44

wxr napisał(a):Światło cofania i klakson nie działają, uszczelka pokrywy zaworów do wymiany. No i zapewne filtry/płyny/rozrząd. Nie wiem jak z klockami i tarczami.

- światło cofania więc zapewne żarówka,bezpiecznik albo po prostu nie styka gdzieś na przewodach
- klakson to w większości przypadków wina bezpiecznika albo wtyczka gdzieś się wypieła
- uszczelka pokrywy zaworów to nie są kolosalne koszta
- nie wiem czy wiesz ale niemal zawsze po kupnie auta musisz zrobić rozrząd,olej,filtry
- trzeba się przejechać i ewentualnie sprawdzić na stacji
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2018, 20:46

Ok, dziękuję.

Zapomniałem dodać, że na nadkolach tam się pojawiają drobne ilości korozji.

Jak pozbyć się tego problemu, żeby się to dalej po samochodzie nie rozprzestrzeniało, i jaki powinien być mniej więcej koszt takiego zabiegu?
wxr
Początkujący

25 Sie 2018, 09:41

Przednie błotniki można:
1.Wymienić na drugie w kolorze samochodu.
2.Wymienić na drugie w innym kolorze i polakierować.
3.Wymienić na nówki (zamienniki nie zawsze pasują) i polakierować.
4.Naprawić usuwając korozję, zabezpieczyć i polakierować.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

25 Sie 2018, 09:57

wxr napisał(a):Zapomniałem dodać, że na nadkolach tam się pojawiają drobne ilości korozji.
rozumiem że mówisz o tylnych?
w takim razie z odpowiedzi Velcapone tylko pkt 4
velcapone napisał(a):4.Naprawić usuwając korozję, zabezpieczyć i polakierować

a tak nawiasem to
velcapone napisał(a):3.Wymienić na nówki (zamienniki nie zawsze pasują) i polakierować.
Te niepasujące zamienniki to mit, przez tyle lat co naprawiam auta na palcach jednej ręki zdarzyło się że błotniki nie pasowały. A druga strona kto zainwestuje w błotniki z oryginału w sztrucla za 2 wypłaty? to już trzeba byc głupcem lub fanatykiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Sie 2018, 15:42

Jeśli chodzi o tylne nadkola to najlepiej wstawić reperaturki a jeśli przód to najlepiej kupić zdrowe używki i pomalować bo pod kolor może być ciężko dostać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Sie 2018, 17:13

Rozumiem, dziękuję.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeszcze ta Astra wpadła mi w oko. No tylko nadal za takie pieniądze jest to tylko 2002, nie wiem czy przebieg aktualny, nie ma LPG i nie mam pojęcia ile na oko może kosztować taka wymiana wydechu. Wizualnie mi się bardzo podoba, ale mózg mi podpowiada żeby nie iść tą drogą. :D

Ogólnie trochę się zmieniło, i nie wiem co robić...

Mogę wydać na samochód 7 tyś. + pakiet startowy + ubezpieczenie - tak jak pisałem w temacie. To byłby zapewne samochód 2000-2002 rok.

Mogę też wydać 10,5 tyś. + pakiet startowy + ubezpieczenie.

Pytanie czy warto dopłacać? Chyba za 10,5 tyś. miałbym po prostu lepszy, nowszy samochód?

No i priorytet dla mnie to jednak niski lub w miarę niski koszt utrzymania łącznie z spalaniem. Czyli zgaduję, że musiałoby to być już wbudowane LPG i samochód z w miarę tanimi do niego częściami.

Możecie coś polecić do 10k? Za czym proponujecie się rozglądać? Może Astra H czy to nie ten budżet? No ale jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Dziękuję.
wxr
Początkujący

25 Sie 2018, 17:59

Ja proponuje nie szukać rocznika tylko auta zadbanego. Bierz coś z gazem bo po co przepłacać za paliwo
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sie 2018, 18:36

Nie patrz na rocznik bo to nie jest wyznacznikiem stanu. Możesz szukać czegoś zagazowanego do 10k z w miare świeżym gazem albo do 7k i samemu założyć podtlenek.
Barol
Awatar użytkownika

25 Sie 2018, 18:40

Barol napisał(a):albo do 7k i samemu założyć podtlenek.
tylko jaki sens dymać kilometry rok czasu aby gaz się zwrócił i dopiero liczyć oszczędności jak można odrazu kupić coś z gazem. Przy takich cenach nie znasz dnia ani godziny kiedy auto odmówi Ci posłuszeństwa i co? dziś założysz LPG wsadzasz 3 tyś zł a za miesiąc silnik zdechł albo inna sytuacja że rozbijasz auto i idzie do kasacji, no i twoja kasa idzie w pi....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Sie 2018, 18:52

Kao napisał(a):albo inna sytuacja że rozbijasz auto i idzie do kasacji, no i twoja kasa idzie w pi....

Tak może być nawet przy aucie za 30k,znam taki przypadek z ostatnich dni z mojego miasta..
Barol
Awatar użytkownika

25 Sie 2018, 20:14

Możecie się wypowiedzieć co do tych dwóch?

wxr
Początkujący