Samochód do 7 tysięcy

07 Sie 2015, 18:11

Witam
Szukam samochodu dla rodziców, budżet nie wykraczający po za 7 tysięcy ponieważ jest to już wliczony budżet w negocjację. Samochód będzie eksploatowany głównie po mieście plus weekendowe wyjazdy w trasę. Rodzice mówią że szukają samochodu nie za dużego z silnikiem średnim tzn. +/- 1.4-1.6. Na uwadze mieli Seata Toledo, Golfa IV, Peugeota 307.
Dodam że jestem z Pomorskiego, dokładnie z Gdyni.

Fajną zaletą bo może nie wymaganiem był by rocznik samochodu 2000+. :ok:
taczker
Nowicjusz

Auto: W planach

07 Sie 2015, 18:21

taczker napisał(a):z silnikiem średnim tzn. +/- 1.4-1.6. Na uwadze mieli Seata Toledo, Golfa IV, Peugeota 307.

Toledo 1.6 nie jedzie a wcale mało nie pali. To jest 16v więc ma słaby dól. Z włączoną klimą nawet po mieście trzeba deptać żeby nadążyć.
Golf IV to co wyżej. Tu może dynamika 1.6 stoi na wyższym poziomie ale spalanie wysokie. 1.4 to porażka. Na peugeota za mały budżet.
Ode mnie Astra G 1.4 16v lub 1.8, Focus mk1 1.6/1.8, Seat Leon tu 1.8, Toyota Corolla VIII 1.4/1.6, Honda Civic VI 1.4/1.5, Renault Megane I FL 1.4/1.6.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

07 Sie 2015, 18:39

Czy pomógłbyś mi znaleźć coś z tej Astry,Focusa i Leona w mojej okolicy? Reszta niestety ich nie interesuje, wiem że w tej cenie nie ma co wybrzydać no ale co zrobisz :)
taczker
Nowicjusz

07 Sie 2015, 18:56

[link do oferty na Olx wygasł]

Patrzyłem jeszcze na Golfy w twojej okolicy i same 1.4 lub 1.6 :roll: Leony same 1.6 :? Octavie same 1.6 :o Focus ten w miarę ok.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Sie 2015, 19:04

Znalazłem jeszcze ten samochodzik, co myślicie:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Wiem że trochę słaby ale prowadzić go będzie mama bo ojciec nie ma prawka.
taczker
Nowicjusz

07 Sie 2015, 20:13

O dobrego Leona za 7k będzie raczej ciężko
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

07 Sie 2015, 20:58

mike1735 napisał(a):O dobrego Leona za 7k będzie raczej ciężko

Za 7/8 znajdziesz dobrego. Tylko ogólnie może być trudno o dobrego Leona bo te auta tak jak A3 lubią młodzi kierowcy.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Sie 2015, 21:03

A co powiecie o tym Citroenie C3 co wysłałem ?
taczker
Nowicjusz

07 Sie 2015, 21:24

DamianCAR napisał(a):Za 7/8 znajdziesz dobrego. Tylko ogólnie może być trudno o dobrego Leona
nie żeby coś, ale zaprzeczyłeś sam sobie :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Sie 2015, 23:18

mike1735 napisał(a): Za 7/8 znajdziesz dobrego. Tylko ogólnie może być trudno o dobrego Leona

nie żeby coś, ale zaprzeczyłeś sam sobie :mrgreen:

Tak to jest jak się człowiek śpieszy i nawet nie widzi co za głupoty wypisuje :roll:
Chodzi mi o to ze 7/8k to budżet na Leona i coś za to znajdzie tylko ze będzie miał problem bo te auta są często wybierane przez młodych kierowców. No i wiadomo młodzi gniewni itd. :?
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Sie 2015, 22:02

Sporym minusem C3 jest korozja,nawet gdy jej nie widać rozwija się w profilach zamkniętych. Gdy już się pojawi,naprawa okazuje się poważna.
Występują liczne chwilowe błędy lub dokuczliwe awarie wyposażenia np. pod wpływem wilgoci zawodzą m.in. wycieraczki szyb, przełącznik kierunkowskazów, nawiew czy centralne zamki.
Diesle mają więcej awarii niż benzyniaki,do typowych należą: nieszczelności w układzie wtryskowym, uszkodzenia świec żarowych i turbosprężarek.
Przednie zawieszenie ma problem z trwałością. Tanie zamienniki trzeba wymieniać już po 5-10tys.km. Warto zainwestować w oryginały wtedy naprawy będą znacznie rzadsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012