Samochód do 7000 zł ...

09 Lip 2011, 19:20

Witam zamierzam kupić sobie pierwszy samochód i chciał bym żeby ktoś mi doradził jaki najlepiej kupić za te pieniądze . Na początku zaznaczam że chciał bym samochód z gazem i najlepiej sedan ale hatchback też może być i mam parę parę takich propozycji np Audi 80 b4 , BMW e36 , Peugeot 406 , Honda Civic , Golf 3. Jest ktoś może na forum co ma któreś z tych aut i jest w stanie się wypowiedzieć na ich temat , albo jeżeli ktoś ma inne auto w gazie do 7000 zł to niech pisze . Proszę pisać plusy i minusy oraz na co czeba szczególnie patrzyć przy zakupie danego auta :D
mozambiko
Nowicjusz

10 Lip 2011, 12:01

Temat wałkowany dzięsiątki razy. Wystarczy trochę starych postów poczytać.
Ja dodam tylko,że starsze auto aby było można "je ogarnąć mechanicznie" musi być "popularne'.
Zapomnieć o wynalazkach z drogimi częściami i naprawami,a szukać auta z "masówki" zadbanego od normalnego czlowieka.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lip 2011, 12:32

Tak tylko nikt się nie wypowiadał wystarczająco na temat tylko pisał jakiś samochód i tyle :) a ja muszę się dowiedzieć dobrze bo nie chce kupić jakiejś miny . i wypatrzyłem fajny samochód w tych pieniądzach mercedes 180 :)
mozambiko
Nowicjusz

10 Lip 2011, 12:56

180 za tą kase bym sobie odpuścił,niewiem skąd jesteś ale jak chcesz to mam namiary na Golfa III 1.8,96rok,czarny,za 7tys własnie,z pewnej ręki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lip 2011, 02:38

180 to ... zgnitus !
Z aut które wymieniłeś,to faktycznie rozgłądnął bym się za Golfem III. 80% tych aut jest nieco wyjeżdżonych ale można znalezć jeszcze Golfa III "do jazdy". Oczywiście w tej generacji aut VW,do przebiegu 300 tys.na wyświetlaczu licznika kilometrów powinien się palić przy liczbie przejechanych kilometrów napis "TOTAL".Jesli go nie ma ,a przebieg jest niższy od 300 tys (po tym przebiegu napis znika),to licznik jest cofany.
artur73
Awatar użytkownika

11 Lip 2011, 09:47

Inne wersje silnikowe rozumiem, że już nie rdzewieją.
Problem z korozją ma taki sam jak inne auta poza Audi i Peugeotami/Citroenami z tego okresu z tym, że progi i podłoga jest bardzo dobrze zabezpieczona przed korozją .
W tym przypadku korozja bardziej psuje estetykę niż pogarsza bezpieczeństwo bo małe wykwity na rantach drzwi czy na nadkolach łatwo usunąć niewielkim kosztem.
A poza nimi przez ponad 6 lat eksploatacji nie zauważyłem by w innych miejscach istniał ten problem a samochód garażuje w kamiennym garażu gdzie panuje duża wilgoć która sprzyja korozji.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Structural Blue Edition
    Limitowana wersja Structural Blue Edition, pokazana w 2017 roku, to najciekawsza odsłona Lexusa LC. Sekretem tej wyjątkowej edycji specjalnej jest niebieski lakier Structural Blue, inspirowany barwą tropikalnego motyla Morpho ...

11 Lip 2011, 10:05

Ok czyli mówicie ze golf 3 a co sądzicie o bmw e36 w gazie ??
mozambiko
Nowicjusz

11 Lip 2011, 13:24

Jak sama nazwa mówi Bolid Młodżieży Wiejskiej :) większość egzemplarzy jest niestety po poważnych wypadkach lub zajeżdzona przez młodych gniewnych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Lip 2011, 23:46

większość ale nie wszystkie golf 3 też jest sprzętem młodzieży wiejskiej , ale chodzi mi o opinie o bmw e36 jakie jest w utrzymaniu jak pracuje na gazie jakie są części itp
mozambiko
Nowicjusz

12 Lip 2011, 16:16

Części nieco droższe niż do Golfa ale ogólnodostępne... Poza tym jakiś używany klamot też się nada.Auto równie długowieczne co Golf.Lepsza blacha (ta oryginalna...). Spora aut w agonalnym stanie. Prędzej w lepszym stanie znajdziesz kombi niż hatchbacka.Po prostu kombi są rzadziej katowane przez młodzież.Za to raczej mają większe przebiegi ale większość kilometrów przemierzyły niemieckim autostradami więc... przebieg im nie zaszkodził.
Dobry egzemplarz to rozsądne posunięcie z tym ,że rocznik starszy niż Golfa. Swoją drogą porównywalną do BMW byłaby Audi 80 Avant.
No i spalanie... Rozsądnie pali tylko 1,6-105KM inne większe silniki wyraznie więcej.
artur73
Awatar użytkownika

12 Lip 2011, 18:01

Też właśnie myślałem o audi 80 b4 tylko raczej w sedanie tak samo bmw e36 w sedanie bo jest ładniejsze ale właśnie z tego co widzę to tymi bmw wożą się często jakieś buraki i wogule strasznie katują auto i wystawiają na allegro ze nigdy nie było katowane . Ja chyba zdecyduje się na to bmw e 36 może mi ktoś powiedzieć na co szczególnie uwarzać przy kupnie tego samochodu i czy lepiej kupić Diesla czy w gazie ..
mozambiko
Nowicjusz

12 Lip 2011, 20:15

Silnik czy nie zajechany i czy buda zdrowa.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lip 2011, 22:48

Budowa to wiem jak zobaczyć czy zdrowa ale na co zwracać uwagę w silniku ??
mozambiko
Nowicjusz

12 Lip 2011, 22:50

Jak nie znasz to najlepiej weż ze sobą jakiegoś zaufanego mechanika albo podjedż gdzieś na stacje czy stacje kontroli pojazdów i niech Ci sprawdzą ale pamiętaj że to Ty wybierasz a nie sprzedający gdzie jedziecie sprawdzić auto.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lip 2011, 22:57