Samochód do 7500 złotych

19 Wrz 2018, 16:44

Cześć!
Mój staruszek Peugeot 306 idzie już na szrot i muszę kupić coś nowego.
-Do kiedy? Max początek grudnia
-Gabaryty? Teraz jeździłem peugeotem 306 kombi i gabarytowo spełniał moje wymagania. Przez jakiś czas Grandę Punto i to już max małości do której mógłbym zejść przy której jeździło się komfortowo.
-Silnik tylko i wyłącznie benzyna
-5 drzwiowy
-Klimatyzacja warunek konieczny
-Do jazdy po mieście, na zakupy i częste wypady weekendowe do powiedzmy 400km w obie strony.

Budżet jakim dysponuje to 7,5tys dodatkowy tysiąc muszę trzymać na OC itd więc najlepiej im bliżej 7000 tym lepiej.

Ostatnio myślałem nad Megane II w kombi ale chyba wolę nie ryzykować przez te opinie o elektryce.

Co polecicie?

Lokalizacja Wrocław / Głogów - dolnośląskie
alternatywny
Nowicjusz

19 Wrz 2018, 17:49

Megane II mimo że lepsza od Laguny to jednak odradzam. Sam nie byłem do niej tak sceptycznie nastawiony ale widzę ostatnimi czasy że tak powiem na 'żywym przykładzie' co ten samochód potrafi odwalać. A wersji po liftingu nie kupisz za tą kwotę.

206-tki w kombi są dość tanie w stosunku do rocznika to znajdziesz coś z 2005 roku i jeszcze powinno zostać jeśli chciałbyś zostać przy marce hehe. Corolla e12 - ale tutaj wiadomo się płaci za markę i niezawodność więc rocznik starszy. Cordoba Vario to tak z grupy VW ludzie za grosze sprzedają a trzymają się te auta. Vectra C może... Mondeo MK3. Mazdy 6 nie polecam bo to się sypie chociaż mechanicznie dobre samochody. No jest w czym wybierać prawdę mówiąc.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Wrz 2018, 22:58

Ronal123 skąd Ty wziąłeś te propozycje aut? Zadbaną Corolle E12 w tym budżecie będzie ciężko trafić,Vectra C tak sobie,Cordoba Vario no proszę Cię mając 7500zł na auto nigdy bym na nią nie popatrzył.. a Mazda 6 to już w ogóle nie ten pułap cenowy..

A może taki Focus? Przegląd i opłaty do przyszłego roku tylko że handlarz..
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2018, 07:32

Ja mam Megankę II z 2007 roku 1.6 benzyna - przez prawie 2 lata jeżdżę odpukać bez awarii. To do czego można się przyczepić przy tym aucie to jakość wykonania wnętrza - wszystko trzeszczy.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

20 Wrz 2018, 07:53

Mateusz9986 juz bylo mówione cos o porownaniach twojej Megane do innych, tylko odemnie tyle ze jak nie przestaniesz zachwalac tego auta i polecać to dostaniesz warna za wbijanie ludzi na minę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Wrz 2018, 08:00

Kao a co ja znowu napisałem oprócz prawdy. Mogę wysłać Ci moją książkę serwisową którą prowadzę i zobaczysz co było robione. Nie wychwalam i nie piszę że kup tylko Megankę i nic innego. Piszę o swojej.
mateusz9986
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jakie silniki wybierają Europejczycy?
    Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...

20 Wrz 2018, 08:05

Ale autor tematu moze odebrać to inaczej, powiedz jaki jest procent trafienia na Megane czy lagune II ktora nie bedzie szrotem jak prawie wszystkie? 5%, 20%?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Wrz 2018, 08:22

Barol, za focusami też się rozglądałem. Są całkiem ok wygladowo jak na te roczniki. Na co warto przy nim zwrócić uwagę?

Panowie spokojnie, Megane odpuściłem pomimo stylistyki która do mnie przemawia i zazwyczaj bogatego wyposażenia. Niestety
alternatywny
Nowicjusz

20 Wrz 2018, 08:47

Przy focusie najważniejsze to zwrócić uwagę na korozję, szczególnie ranty drzwi, klapa. Silniki benzynowe ogólnie udane. Sprawdź czy działa wszystko co związane z elektroniką, lubią tam wariować centralne zamki i połowa się zamyka połowa nie.
mateusz9986
Zaawansowany

20 Wrz 2018, 09:11

Czy polecacie podjechać na stację diagnostyczną czy szkoda kasy przy takim budżecie?
alternatywny
Nowicjusz

20 Wrz 2018, 09:14

Najpierw ogarnij go z grubsza samemu, przejedź się, sprawdź czy coś nie puka, czy nie dymi, podczas zmiany biegu nic nie szarpie czy na każdym biegu przyśpiesza, zredukuj z 3 na 5 i na odwrót i zobacz czy nic się nie dzieje, hamuj, zobacz czy nie ściąga. Zobacz czy szyby mają ten sam rocznik, czy silnik, skrzynia suche. Jeżeli wszystko będzie wskazywało że jest ok to podjedź i niech Ci sprawdzą jeszcze za te 50-80 zł konkretnie zawieszenie, hamulce - więcej i tak nie sprawdzą.
mateusz9986
Zaawansowany

20 Wrz 2018, 09:19

Weź sobie Octavię pod uwagę, bardzo duży bagażnik i auto śmiesznie tanie w eksploatacji.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Wrz 2018, 10:14

Kao tak odnośnie tematu Octavii. Mam w rodzinie taką jedną ze słynnym 1.9 tdi i auto co chwilę stoi u mechanika, także to również zależy od egzemplarza.
mateusz9986
Zaawansowany

20 Wrz 2018, 10:35

mateusz9986 napisał(a):Kao tak odnośnie tematu Octavii. Mam w rodzinie taką jedną ze słynnym 1.9 tdi i auto co chwilę stoi u mechanika, także to również zależy od egzemplarza.

Czyli uważasz, że to standard, jeśli chodzi o Octavię?
Wytłumaczę Ci kwestię awaryjności najprościej jak potrafię i mam nadzieję, że już przestaniesz nabijać posty powtarzając się jaka to Twoja Meganka II jest bezawaryjna - to, że dany MODEL jest statystycznie bardziej awaryjny niż inne MODELE nie jest równoznaczne z tym, że KAŻDY EGZEMPLARZ tego modelu będzie się ciągle psuć.
I w drugą stronę - to, że jakiś MODEL uchodzi za bezawaryjny nie oznacza, że KAŻDY EGZEMPLARZ tego modelu będzie bezawaryjny.
Awaryjność to kwestia statystyki, jednostkowe przypadki nie są żadnym wyznacznikiem.
Moim najbardziej awaryjnym autem był Civic VIII (a łącznie miałem kilkanaście aut) - co chwila musiałem w nim coś naprawiać, w pewnym momencie musiałem nawet kupić sobie inne auto na dojazdy do pracy, bo nikt nie potrafił zdiagnozować jednej usterki w Civicu i przez dwa miesiące przerzucałem go z warsztatu do warsztatu. Miałbym teraz pisać, że to gorsze auto niż Laguna II?
Zachowujesz się tak jakby ta Meganka była członkiem Twojej rodziny i kiedy ktoś napisze coś złego na jej temat bronisz jej nie zważając na oczywiste fakty. To tylko przedmiot, który ma Ci umilać życie, nic więcej.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

20 Wrz 2018, 10:39

łysy odbierasz to co piszę tak jak chcesz a nie tak jak jest. Piszę wtedy jeśli ktoś pyta o ten samochód a mam doświadczenie. Za każdym razem podkreślam że mój egzemplarz. Zdaję sobie sprawę że nie każda Meganka II jest godna polecenia, baa sam się bałem jej zakupu i sam nie długo będę chciał sprzedać ale to co mam teraz pisać nie kupuj bo się psuje skoro tak nie jest ?. Pyta się kolega o Octavię to ok ja wiem że statystycznie to bezawaryjne auto ale mam przypadek w rodzinie auta które się sypie, dlatego też piszę o konkretnym egzemplarzu.
mateusz9986
Zaawansowany