Samochód do 7tys. Focus mk1, Golf IV czy jakiś inny?

26 Lis 2016, 23:59

Witam. To mój pierwszy post na forum. Chcę w ciągu najbliższych 2 tygodni kupić samochód do 7tys. Będzie to mój drugi samochód w życiu od zdania prawka. Z moim Audi 80 za 1700zł musiałem się rozstać bo auto straciło chęć do życia ;)

Szukam 5 drzwiowego hatchbacka w tej cenie w województwie Lubelskim. Modele jakie zwróciły moją uwagę to Ford Focus mk1 benzyna 1.6, 2002 z niemiec. Golf IV benzyna 1.6, 2000, również z niemiec. Poza tym oglądałem również Seaty Leony, Astry II i w tej chwili to tyle co mi przychodzi do głowy. Najlepsze byłoby dla mnie auto z gazem, ale na benzynę też się skuszę. Diesla się boję ze względu na koszt ewentualnych napraw. Gdyby nie one, to diesel jak najbardziej wchodziłby w grę. Poniżej linki do Focua i Golfa które znalazłem w swojej okolicy. Golf trochę zalatuje agrotuningiem, ale poza tym prezentuje się ładnie. Nie znam się zbyt dobrze na samochodach od strony technicznej, trudno mi ocenić czy dane auto wygląda na zajeżdżone, czy nie, dlatego proszę o pomoc w wyborze oraz wszelkie rady i propozycje innych modeli :)

Edit: Dodam że auto ma służyć głównie na dojazdy do pracy, jakieś 5km, i wyskoczenia gdzieś dalej na weekendy

Focus [link do oferty na Olx wygasł]
Golf IV [link do oferty na Olx wygasł]
Kolejny Focus [link do oferty na Olx wygasł]
Seat Leon [link do oferty na Olx wygasł] ten już trochę mi naciąga budżet
Opel Astra II [link do oferty na Olx wygasł]
adi89
Nowicjusz

Auto: Ford Focus mk1

27 Lis 2016, 11:15

Do Golfa 1,6 jest słaby to co dopiero 1,4 w Leonie... Uwaga na wadliwe skrzynie biegów w tych wersjach silnikowych.

Astra z silnikiem pożerającym olej.

Najprędzej obejrzałbym granatowego Focusa ale to od handlarza, więc na pewno będzie coś na rzeczy. Z pierwszego linku miał coś z przodem (wymienione lampy)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Lis 2016, 15:04

Celuję w silniki 1.6 głównie ze względu na OC i rozsądne spalanie w benzynie w porównaniu z większymi pojemnościami. W starym Audi 80 tez miałem 1.6 ale 70KM i nie było tragedii więc 105KM w Golfie powinno być dla mnie wystarczające, ale to 1.4 to faktycznie już może być za mało :)

Znalazłem jeszcze takiego Golfa, z tym ze to wersja 3 drzwiowa. Ostatecznie mogłaby być, ale Golf z pierwszego posta chyba jest w troszkę lepszym stanie
[link do oferty na Olx wygasł]
adi89
Nowicjusz

27 Lis 2016, 17:48

No akurat 1.6 w Golfie nie ma rozsądnego spalania i lepiej celować w 1.8.
Golf z linku ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lis 2016, 22:31

105 KM w Golfie osiągane jest wysoko, jeśli dobrze kojarzę to miałem w trójce ten silnik o którym piszesz (75 KM), jakby to powiedzieć... Ten 75 KM zbiera się lepiej od tego stukonnego, od dołu ładnie ciągnie, spali mniej, niestety.

1.8 bierz w Golfie, spali tyle samo, momentu więcej od dołu, bardziej elastyczny.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

27 Lis 2016, 22:45

W promieniu 100km ode mnie dosłownie nie ma Golfów z silnikiem 1.8. Jest ten słynny 1.9 TDI. [link do oferty na Olx wygasł] Co o nim myślicie? Przebieg większy, ewentualne naprawy droższe, a samo auto sporo tańsze od benzynek 1.6. Nie wiem co o tym myśleć
adi89
Nowicjusz

27 Lis 2016, 22:49

Jak masz 5 km do pracy to daruj diesla... Kumpel ma 1.9 TDI, dojeżdża 4 kilometry, teraz spalanie ma średnie 7-8 litrów (w zimę), jak dojeżdża do firmy to nawet wskazówka nie drgnie od temperatury. Ja przejadę 2 km i ciepełko wieje z kratek. Pomijam szkodliwość takiej jazdy i zużycia tego Golfa.

Musi być Golf? Focus to dobre auto, Megane dorzucam (będę polecał póki się nie zepsuje :D), Astra od biedy ale ruda i silniki lubią olej. Może coś większego?
galakty
Forumowicz VIP

27 Lis 2016, 22:54

Nie musi być koniecznie Golf. Focus mk1 jak najbardziej jest fajny autem

W zasadzie tylko te dwa modele z mojej okolicy mnie interesują, bo reszta jest w combi i tańsza średnio o 2 tys. Tak swoją drogą to po czym poznać w Focus w tym pierwszym linku miał coś robione z przodu, albo zmieniane lampy?

Auta większego od Focusa już raczej bym nie chciał. W moim mieście i tak ciężko stanąć gdziekolwiek, bo wszędzie zastawione :) Jakaś Meganka stoi ale podejrzanie nowa i tania, do tego w dieslu [link do oferty na Olx wygasł]
adi89
Nowicjusz

27 Lis 2016, 22:58

Lampy ma zmienione, bo w takich nie wyjeżdżał :)
galakty
Forumowicz VIP

27 Lis 2016, 23:06

Faktycznie, zupełnie inne światła. Ciekawe co mi powie sprzedawca jak zadzwonię zapytać dlaczego były wymieniane
adi89
Nowicjusz

27 Lis 2016, 23:11

Panie, Niemiec młody, fan tuningu, założył takie i zobacz jak wygląda!

A na serio, może jest po dzwonie, a może ktoś faktycznie wymienił bo stare były zmatowiałe. Trzeba zerknąć, czy mają homologację i co z przodem.
galakty
Forumowicz VIP

27 Lis 2016, 23:55

Megane II nie jest zbyt udanym modelem a ta z linku już na pewno.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

28 Lis 2016, 00:07

Edytował posta, nie widziałem. Za 5500 kupiłem Megane ale jedynkę...
galakty
Forumowicz VIP

28 Lis 2016, 19:21

Myślę ze na weekend pojadę oglądać tego Focusa [link do oferty na Olx wygasł]

A co myślicie o autku jak Dacia Sandero? Za te pieniądze znajduję roczniki dosłownie kilkuletnie. Np to, przerysowane na drzwiach ale poza tym raczej nic sie większego z nią nie działo [link do oferty na Olx wygasł]
adi89
Nowicjusz

28 Lis 2016, 19:27

Skoro do sprzedaży nie chciało się jemu/jej nawet umyć auta i zrobić normalnych zdjęć to z góry bym odpuścił. To po primo.
Secundo, to auto jest uszkodzone z prawej.
Po trzecie jest słabo wykonane.
Po czwarte, 1.2k wyświetleń i nadal wisi?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004