Samochód do 8 tyś

14 Kwi 2014, 19:23

Zdjęcie

* Należy kliknąć na grafikę PPM i zaznaczyć otwórz w nowej karcie, lub pokrewne

W grafice tabela preferowanych pojazdów.

Witam
Proszę o pomoc w wyborze samochodu. Budżet do 8 tyś.
Wiem, że było dużo takich tematów, jednak czas płynie, ceny się zmieniają a preferencje użytkowników są różne. Dlatego zakładam nowy post.
Z góry zaznaczam – proszę o wypowiedzi ludzi, którzy rzeczywiście mają coś do powiedzenia.
Na alfe mogę wydać 5-6 tyś, pozostałe do 8. Mam odłożone coś na opłaty i drobny serwis na start.
Którym z powyższych samochodów mogę się zainteresować, żeby utrzymanie mnie nie zjadło a w zamian mógłbym przyjemnie jeździć. Dużo nie jeżdżę, ale np. na 2.0 bezn nie mogę sobie pozwolić. Mój słaby punkt to 2.5 VW z tiptronikiem – jeździłem taką a6 znajomego i dla mnie bomba 
65% jazda „koło komina”, 35% odcinki 50-60 km.
O krótkich odcinkach dieseli są różne opinie. Czy po zagrzaniu świecy i przytrzymaniu trochę na jałowym (po skończonej jeździe też) mogę kupić diesla do jazdy koło komina ? Spodziewać mogę się większego spalania niż podają statystyki – sugeruję się raportami spalania z autocentrum.pl
Diesele 1.9 i 2.0 mają bardzo zbliżone spalanie, więc tę kwestię można pominąć.
Kwestia zdrowej blachy w zależności od stanu modelu, w210 ciężko o zdrowego. Zawiecha słaba w alfie i VW tez – drogi wielowachacz.
Jak się ma sprawa elektryki oraz awaryjności elektroniki?

Jeśli napisałem coś niezgodnego z prawdą to proszę o poprawę i wyrozumiałość 
matisss92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

14 Kwi 2014, 20:07

Niech Cię ręka boska broni przed alfą 2.0 TS w gazie za 5k i Passatem/A4 za 8k... Na audi co najmniej 10k. Silnik TS w alfie jest dość problematyczny, diesel o wiele lepszy ( jeden z najlepszych na rynku ) ale jeśli nie jesteś miłośnikiem marki to odpuść... O mercach sie nie wypowiem bo się nie znam. Focus ok ale raczej bliżej 9-10k podobnie jak Stilo. Vectra ok ale tylko z lpg , ode mnie jeszcze Toyota Avensis I , Hyundai Sonata/ Elantra, Fiat Marea.
P.S ts- twin spark a nie sport :wink:
Pozdrawiam
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Kwi 2014, 20:56

Dzięki za odpowiedź. Trochę mnie przeraziłeś. Jest dużo ofert w tych przedziałach cenowych, wiadomo nie są to młode roczniki. Mogę podać kilka przykładów, które mnie interesują. Sorry za TS, powinno być twin spark, gdzieś mi utkwiło w pamięci sport zamiast spark. Jeśli chodzi o alfę to są opinie o drogich częściach, co mnie nie przeraża, jest dużo zamienników i używek. Atfy stylizacją bardzo mi się podobają.
Co do vectry i focusa to raczej drugi plan...

Na co zwrócić uwagę przy 2.0 TS w Alfie?
Oglądałem passata z Truskolasów, trzeba włożyć w niego trochę.
Alfe JTD z Częstochowy również.
Boję się trochę JTD ze względu na eksploatacje(rozrząd, dwumasa, wtryski - można się wpakować). Chyba, że się mylę.

Podaję kilka przykładowych ofert:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
matisss92
Nowicjusz

14 Kwi 2014, 21:08

Żadnego z tych aut nie kupisz w dobrym stanie w tym budżecie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

14 Kwi 2014, 21:28

Za 6k to możesz kupić Mondeo Mk2 a nie Mk3.. W tym budżecie najlepsza będzie Vectra 1.8/2.0 z gazem..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Kwi 2014, 21:30

matisss92 napisał(a):Jeśli chodzi o alfę to są opinie o drogich częściach, co mnie nie przeraża, jest dużo zamienników i używek. Atfy stylizacją bardzo mi się podobają.
Nie chodzi tu o ceny części, zamienników jest sporo, tylko o ogólną awaryjność (sporo drobnych, wkurzających usterek)
2.0 TS to naprawdę średnio udany silnik a już z gazem to kaplica. Jeśli już to diesel - optymalny wybór (zwłaszcza 2.4-b.fajnie jedzie). Silniki JTD (w przeciwieństwie do wg mnie trochę gloryfikowanych TDI) są niedoceniane. W przeciwieństwie do TDI coś sobą reprezentują - mówię tutaj o kulturze pracy. JTD to już nowożytna konstrukcja. Silnik koncernu VAG swoje korzenie ma w początku lat 90-tych.
Mówiłeś o Audi. Pomyśl o 100 C4/A6 C4 (czy jak tam są oznaczane) z rzędowym 2.5 TDI pod maską.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Miejskie auta ze 100-konnymi benzynowymi silnikami
    Samochody wyposażone w silnik Diesla stają się coraz mniej popularne, a ich udział na rynku globalnym – po raz pierwszy w historii – spadł w tym roku do poziomu poniżej 50 proc. Równocześnie zyskują auta ...

14 Kwi 2014, 22:42

a6 c4 z rzędowym 2.5 to rzeczywiście dobra myśl, znajomy "mechanik" mówił mi o nim już jakiś czas temu i w tych pieniądzach powinienem trafić coś ciekawego, trochę kwadratowa jest i ciężko będzie znaleźć dobrze utrzymany, ale alternatywa jest dobra.
Dzięki za wypowiedź i czekam na kolejne. A6 c4 rozważę :)
matisss92
Nowicjusz

14 Kwi 2014, 22:47

Scorpio, Safrane, Omega, Leganza
Koniu
Forumowicz VIP

15 Kwi 2014, 12:46

Mam jeszcze kilka pytań. Czy w passacie b5 1.9 110 KM jest koło dwumasowe?
Co jest najbardziej awaryjne w 2.0 TS Alfy - na co zwrócić uwagę?
Jak się ma silnik 1.9 JTD 140KM możliwe że JTDm?

P.S. Jeśli chodzi o omege b lub b-fl to co sądzicie o 3.0 lub 3.2 z gazem?
matisss92
Nowicjusz

15 Kwi 2014, 15:05

Tak jest koło dwumasowe ale Twój budżet nie pozwala kupić dobrego Passata B5, a tym bardziej w dieslu..
Koniu
Forumowicz VIP

15 Kwi 2014, 22:51

Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć na temat laguny 1.9 DCI oraz mondeo 2.0 TDDI. Co do mondeo to wiem, że trzeba wydać więcej - fajna sprawa bo jest bez pompo-wtrysków i ma łańcuch rozrządu. Poznałem opinię na temat 2.0 TS z Alfy, co powiecie na 1.6 lub 1.8 w TS ?
matisss92
Nowicjusz

15 Kwi 2014, 23:17

kon146 napisał(a):Tak jest koło dwumasowe ale Twój budżet nie pozwala kupić dobrego Passata B5, a tym bardziej w dieslu..

Masz rację kon146. Według mnie to może jeszcze jakiegoś diesla w b4 może wyrwie ale w b5 to raczej nie chyba że chce sporo zapłacić za gruntowny remont silnika bo tak w tym przypadku chyba się skończy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Kwi 2014, 07:30

Laguna II to królowa lawet. 1.9 DCI - taki sobie, co 70k trzeba robić turbine. Mondeo okej ale znaleźć z małym przebiegiem też graniczy z cudem. Poza tym trzeba mieć min 10k :)
Koniu
Forumowicz VIP

16 Kwi 2014, 07:48

Oj tam krikus miał poniżej 100tysięcy :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

16 Kwi 2014, 08:47

Tak, ale stan licznika :D

kon146 napisał(a):Mondeo okej ale znaleźć z małym przebiegiem też graniczy z cudem.

A dlaczego?
Bo wiele aut jest pofirmowych i nie tylko, idealnie sie nadawały do pokonywania dużych odcinków, ze względu na wysoki komfort jazdy, bardzo dynamiczne i oszczędne silniki, pojemny bagażnik.
Te auta to już niestety przeżytek, większość to zajeżdżone rzęchy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8