Samochód do 8000zł

05 Wrz 2018, 16:53

Cześć, rozglądam się za samochodem w cenie 5-8tyś zł na moje 3 auto. Nie mam bladego pojęcia jaki samochód mozna kupic w tej kwocie. Szukam czegoś benzyna+gaz lub diesel, na czystą benzynkę mnie nie stać. minimum 100KM i silniki powyzej 1.6. Samochodzik ma mi służyć na dojazdy do szkoły, jazde po mieście i raz w tygodniu zrobic 60km w jedną stronę i wrócić bez problemów. Dębica(podkarpackie) +100km.
Rozglądałem się główne za leonem, toledo, audi a3 8l, mondeo mk3, golf 4, a4b5, focus mk1, peugeot 307 a nawet i passat chociaz to podobno strasznie nudne samochody..
Pomoglibyście znaleźć coś wartego uwagi?
Tosieko
Nowicjusz

0

05 Wrz 2018, 19:34

Tosieko napisał(a): i passat chociaz to podobno strasznie nudne samochody..
nie są bardziej nudne niż
Tosieko napisał(a): leonem, toledo, audi a3 8l, mondeo mk3, golf 4, a4b5, focus mk1, peugeot 307
Jest to poprostu poprawne auto, jedyny ból to dość drogie zawieszenie ale można się ratować w firmach kóre regenerują te wahacze, podobno wychodzi dużo taniej a jakością nie odbiega od dobrego zamiennika. Po kolei.
Na Leona i Toledo Cię nie stać ( no może coś się znajdzie ale te 8 to minimum)
A3 ok ale w tej cenie to jedynie 1.8 lub 1.9 TDI
Mondeo ok lecz do gazu taki se a diesela nie mają za dobrego, najbardziej chodzi o układ wtryskowy. No i uwaga na korozje
Golf IV poprawne auto
a4 b5 tak jak passat
Focus, najlepiej 1.6 lub 2.0 Benzyna, ale ciężko będzie znaleźć coś co nie zgniło
Francuzów nie polecam w ogóle
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

06 Wrz 2018, 00:07

Sprawa wygląda tak, że znalazłem dosyc duzo tych wszystkich toledo, leonów i ibiz w cenach ~7 tyś
przykłady:
[link do oferty na Olx wygasł]

ale nie umiem patrzeć na zdjęcia nie wiem na co zwrócić uwagę i o co pytać jeśli miałbym zadzwonić o te samochody..
znalazłem też kilka a3/a4

ale sprawa wygląda tak jak wyżej
to samo tyczy się tego:

To są samochody które mam w obserwacji na olx i nie mam pojęcia od czego zacząć, po czym eliminować te samochody żeby lista choć trochę się skróciła, na ten moment jest ich 30..
Ostatnio edytowany przez Tosieko, 06 Wrz 2018, 00:23, edytowano w sumie 1 raz
Tosieko
Nowicjusz

0

06 Wrz 2018, 00:12

naprawdę bardzo prosiłbym o pomoc, pierwszy swój samochód nieszczęsliwie skasowałem i szukałem czegoś na szybko, kupiłem mitsubishi colta, pojechałem na przegląd okazało się że podłużnice są pognite i auto na złom, pieniądze w błoto. nastepnie miałem tylko 4tyś po dwóch niemiłych sytuacjach z samochodami więc pojechałem kupić samochód na dojazdy do szkoły, bmw e36 compact 1.6 benzyna + gaz najbiedniejsza wersja bez klimy korbotronik. wpadłem na taką minę że wymieniałem po kolei pół samochodu z nadzieją że w końcu będe nim jeździł aż w końcu po podliczeniu wydatków w ciągu pół roku wsadziłem w niego 7 tysięcy i nagle padło sprzęgło i stacyjka, oddałem go za grosze żeby się go pozbyć i chcę kupić coś co nie będzie wymagać wsadzenia w to kilku stów co tydzień czy dwa :evil:
Tosieko
Nowicjusz

1

06 Wrz 2018, 00:13

Ogranicz się do 7-8linków bo raczej nikomu nie będzie się chciało tego wszystkiego przeglądać..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

06 Wrz 2018, 00:24

ograniczyłem linki do konkretnych marek ile sie dało, ale te pojedyncze samochody zostawilem zeby było wiadomo za czym się rozglądam, bo zapewne dla niektórych wystarczy popatrzec na marke, model i silnik w tych ogłoszeniach i będą w stanie stwierdzić czy to będzie coś sensownego czy na 90% kapeć nie do jazdy
Tosieko
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...

06 Wrz 2018, 00:47

Według mnie.. z Twoich linków wybrałem najlepsze i wrzuce po kolei od czego bym zaczął oględziny.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko doły drzwi wyglądają na robione/malowane co jest normą w A3..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Wrz 2018, 08:32

Super, tak zapewne też zrobię, a odnosnie dołów drzwi w a3 to bać się tego czy jak jest to zrobione dobrze to niekoniecznie? W ogóle to mój nauczyciel sie mnie spytał czy nie chce od niego odkupic passata b5 1.9 tdi zczipowane na prawie 150koni, rocznik 2001 sedan srebrny full elektryka i klimatyzacja, świeżo po wymianie kompletnego sprzęgła i dwumasy ale do zrobienia będzie rozrząd w najblizszym czasie. Zawołał sobie 6000zł. Niestety nie mam zdjęć bo nie wystawił nigdzie tego samochodu jeszcze, ale jest to zwykły srebrny poprawny passat b5 po lifcie. Co sądzicie?
Tosieko
Nowicjusz

0

06 Wrz 2018, 09:48

Niemal w każdej A3 lecą doły drzwi i sporo osób to olewa i tak jeżdzi ale jeśli ktoś to zrobił z głową to na razie będziesz miał spokój.

Trochę tanio woła za tego Passata a ma jeszcze zrobione sprzęgło i dwumas..
Barol
Awatar użytkownika

0

06 Wrz 2018, 11:25

Jeżeli ma być tanio w eksploatacji to Fordy raczej odpadają, ponieważ nie mają regulacji luzu zaworowego i przy LPG trzeba to robić co 20-30 tys km. Koszt takiej regulacji jest różny od 200 do nawet 1000 zł. Jeśli planujesz zakup auta z LPG to możesz się liczyć z kosztem regulacji na dzień dobry.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

06 Wrz 2018, 11:44

Twój problem polega na tym, że szukasz samochodu za 10% jego początkowej wartości. Niestety to się nie udaje. Musisz też sobie zdawać sprawę, że taki Passat, Golf, A3 to już 20-sto letnie samochody.
Jeżeli masz do wydania tyle ile masz to musisz szukać jak najnowszego samochodu. Paradoksalnie fabia odkupiona od lokalnego działkowca to lepszy wybór niż jakiekolwiek E36 w takiej kwocie jeżeli nie zamierza się robić tzw projektu i grubych modów.
Poszukaj:
Skoda Fabia
Renault Clio
Renault Thalia (wiem, że brzydkie, ale tak jak ciastka brzydkie, ale dobre)
i innych tego typu samochodów.
antos90
Nowicjusz

Miejscowość: Z południa
Prawo jazdy: 01 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 160KM
Paliwo: Diesel
1

06 Wrz 2018, 11:53

O właśnie Clio/Thalia również godne polecenia. Miałem taką Thalię 2003 rok 1.4 8v, od pierwszego właściciela całe w orginalnym lakierze, przebieg coś chyba koło 140 tys km., fakt bez klimy i kupiłem to poniżej 7 tys, pół roku później sprzedałem za tyle samo.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
0

06 Wrz 2018, 13:27

Jesli chodzi o tego passata to w sumie nie wiem, mam z nim lekcje za 2h wiec moge podpytac o jakies szczegoly typu podloga progi ruda przebieg i kiedy zmienial zawieszenie z przodu, a3 nie wydaje sie glupim wyborem ale kwestia obejrzenia, jesli chodzi o forda to w gaz w fordzie bym sie nie pchal, jak mowa o focusie mk1 to 1.9tddi co sądzicie? Najbardziej zastanawiam sie teraz nad tym passatem, golfem i audi a3, wszystkie te 3 samochody w dieslu bo na 3 samochod chce juz czegos +100koni w miare dynamicznego, a takiego 1.8t czy 2.0 benzynka nie bedzie mnie stac zeby zalewac
Tosieko
Nowicjusz

0

06 Wrz 2018, 13:39

Diesel jest tylko pozornie oszczędny. Mimo pozornej oszczędności na paliwie posiada on sporo elementów, które są kosztowne w wymianie i naprawie. Potem żeby się oszczędność w paliwie spłaciła to należy duże przebiegi robić. Niestety nie jest też prawdą że 1.9 TDI pali 5l na 100 km. Mam Golfa IV który jest zrobiony na 160 KM i powiem szczerze że nawet 8 weźmie przy dynamicznej jeździe w mieście, a passat jest cięższy. Chociaż muszę przyznać, że całkiem przyjemnie się nim jeździ.

Focus MK1 to ciągła walka z korozją. Niestety, bo poza tym bardzo doby samochód.
Jak nie chcesz się po raz kolejny wpakować na minę to albo zwiększ budżet, albo odpuść sobie 20-sto letnie samochody z silnikami diesla.
antos90
Nowicjusz

Miejscowość: Z południa
Prawo jazdy: 01 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 160KM
Paliwo: Diesel
0

06 Wrz 2018, 13:59

Niestety nie jestem w stanie zwiekszyc budzetu bo chodze do szkoly i to wszystko co udalo mi sie zarobic przez wakacje :c jesli mowic o skodach i renaultach podanych wyzej to fabie w mojej okolicy są takie :

Jest tez clio jedno

Thalii do 100km w cenie do 8tys nie znalazlem ani jednej
Znalazlem jeszcze cos takiego [link do oferty na Olx wygasł]
No ale tu mowiliscie zebym odpuscil francuzy wiec nie wiem
Tosieko
Nowicjusz

0