Samochód do 8000zł

10 Sie 2020, 18:57

szybki napisał(a):A co Ci nie odpowiada w tym polo?
bo ja odradziłem :D
Auto po starszym panu, więc pewnie zamulone, sprzęgła i skrzyni może nie być, silnik jeździł zazwyczaj na zimno, więc może być w słabej kondycji. Do tego może być do uszczelnienia (nie jest to co prawda V6, ale trzeba by się pochylić nad tematem) i wężyki do wymiany, bo wiek i mało jeździł, gumeczki w podwoziu do wymiany, no i może jakieś grzybopatenty ew podchodzenie do zagadnienia serwisu z fantazją.

Oczywiście połowa z powyższego trochę na wyrost, ale nie zmienia to faktu, że samochody od stania i krótkich jazd się psują :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Sie 2020, 20:21

Zawsze można kupić po młodym gniewnym, który kręcił do odciny na zimno, ruszał ze strzału i wystawia bo się zaczyna sypać :)
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sie 2020, 22:24

mike napisał(a):Oczywiście połowa z powyższego trochę na wyrost, ale nie zmienia to faktu, że samochody od stania i krótkich jazd się psują

To co piszesz jest mega na wyrost... bo znowu się kłania temat patrzenia przez pryzmat tylko i wyłącznie własnych odczuć.
Prawda jest taka że auta z takimi przebiegami zagranica cenione są x3. Dają Ci namiastkę nowego auta bo zazwyczaj środki wyglądają jak nowe. Technicznie problemy mogą być ze sprzęgłami, stojącymi heblami albo rdzawym nalotem (postojowym). Są to jednak bzdety które po ogarnięciu o ile będą do ogarnięcia dają obcowanie z czymś niemalże fabrycznym.

Wiem że teraz napiszesz iż jest jeszcze silnik a dziadek jeździł tak czy owak ale ze wszystkich dziadków może znam jednego czy dwóch którzy potrafią spalić sprzęgło... tylko tak naprawdę czy temat dotyczy tylko dziadków?

A jak sobie połączymy to wasze wróżenie z kart z parodią pt.rdza przy montażu chlapaczy to mamy gotową owce którą wychłosta pierwszy lepszy Miras drętwą opowieścią o idealności, serwisie starego kibla ze zdjęciami niczym w prospekcie MB AMG.

I żeby nie było miałem mnóstwo takich aut... rekord do 9,5k.km. w 12letnim aucie albo w 20letnim 40k.km. i naprawdę polecam.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Sie 2020, 22:54

Ja pierdziele chłopaki ja wiem, że starzy ludzie to wyjeżdżają z parkingu tak, żebyś tylko przywalił, ale to nie powód, by skreślać auto. Jedziesz, oglądasz, przecież to nie może być tak, że starszy człowiek dba lepiej o auto niż inteligent sebex czy ma większe pojęcie o aucie niż przeciętna "kierowniczka".

Niech chociaż pojedzie, zobaczy, a potem niech wyda werdykt, pomijam już że to najzwyklejsza dyskryminacja :wink:
VWpolo
Nowicjusz

11 Sie 2020, 07:05

Ja go tam zdyskryminowałem za brak klimy i swoje zdanie podtrzymuję, nigdy bym tego nie kupił
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Sie 2020, 08:34

Invi napisał(a):a go tam zdyskryminowałem za brak klimy i swoje zdanie podtrzymuję, nigdy bym tego nie kupił

Mi rybka co do klimy bo i tak jej praktycznie nie używam.
Co do reszty to idealne auto na początek jeżeli ma prawdziwy przebieg.
szybki
Moderator - Tuning

11 Sie 2020, 13:20

demirbiras napisał(a):Zawsze można kupić po młodym gniewnym, który kręcił do odciny na zimno, ruszał ze strzału i wystawia bo się zaczyna sypać
no jasne, bo świat jest tylko biały lub czarny :ok:

Szybki
rozumiem Twoje argumenty, ale nie dalej jak m-c temu oglądałem dla kuzyna 13 latka z przebiegiem 40k, który przez pierwsze 11 czy 12 lat robił rocznie 1k i raczej podziękuję :ok: sam kupiłem niedawno auto od gościa, który dziennie dojeżdżał 60km łącznie praca - dom, jest ono o wiele bardziej godne zaufania, bo jednak jak latał w trasie to musiał być sprawny :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

11 Sie 2020, 13:59

mike napisał(a):rozumiem Twoje argumenty, ale nie dalej jak m-c temu oglądałem dla kuzyna 13 latka z przebiegiem 40k, który przez pierwsze 11 czy 12 lat robił rocznie 1k i raczej podziękuję sam kupiłem niedawno auto od gościa, który dziennie dojeżdżał 60km łącznie praca - dom, jest ono o wiele bardziej godne zaufania, bo jednak jak latał w trasie to musiał być sprawny

Ok czyli chcesz powiedzieć że rozrusznik, alternator itp są w lepszej kondycji gdy non-stop pracują (mając określoną żywotność) niż wtedy gdy mają mniej przepracowanych godzin bo auto stoi?
No chyba że sądzisz że ktoś pół auta wymienia bo może się pokicha w trasie. Nie wiem czy jest ktoś kto na zapas wymienia części które na dzień dzisiejszy są sprawne.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sie 2020, 14:14

mike napisał(a):rozumiem Twoje argumenty, ale nie dalej jak m-c temu oglądałem dla kuzyna 13 latka z przebiegiem 40k, który przez pierwsze 11 czy 12 lat robił rocznie 1k i raczej podziękuję

Spoko zawrotna ilość aut potrzebna była do wyrobienia u Ciebie poglądu :D
mike napisał(a):bo jednak jak latał w trasie to musiał być sprawny

Ten rodzaj poprawiania sobie humoru jest ok :ok:

P.s.

U mnie w mieście jest Pan około 80ki a ciągle bawi się autami ma maseratti, integre, civica typer, audi v10 dobrze że na niego nie trafiłeś :D

Albo wpisz sobie na yt per eklund miałem okazje poznać go osobiście. Uroczy "dziadek"... :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

11 Sie 2020, 18:46

demirbiras napisał(a):Ok czyli chcesz powiedzieć że rozrusznik, alternator itp są w lepszej kondycji gdy non-stop pracują (mając określoną żywotność) niż wtedy gdy mają mniej przepracowanych godzin bo auto stoi?
a dlaczego akurat rozrusznik i alternator?
szybki napisał(a):Spoko zawrotna ilość aut potrzebna była do wyrobienia u Ciebie poglądu
mam na to całe życie :ok:

Kończąc off top- jak ktoś się nie zna/nie jest złotą rączką/nie ma znajomego mechanika/odłożonego większego grosza na rozruch, to lepiej odpuścić sobie auto po grzybie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

17 Sie 2020, 22:00

Nie spodziewałem się takiej dyskusji na temat Polo. Odrzuciłem go z powodu braku klimy, myśle że gdyby ją miał to bym kupił ten samochód.
Niestety z powodu braku czasu w ostatnich dniach nie udało mi się kupić żadnego samochodu. Po przejrzeniu ogłoszeń znalazłem parę, które mnie zainteresowały:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Seat Leon, od dwóch lat w Polsce od prywatnej osoby, podobno wszystko sprawne i bez rdzy
[link do oferty na Olx wygasł]
Ford Focus podobno mechanicznie spoko, tylko korozja zaczyna go brać na tylnym nadkole
Fiat Grande Punto od prywatnej osoby, która trzy lata temu sprowadziła auto z Niemiec. Niski przebieg, podobno wszystko Ok mechanicznie
Ten samochód widziałem osobiście. W jednej rodzinie od początku, przez ostatnie 3 lata właścicielka jeździła po 3k km rocznie, tylko do pracy. Całkiem fajne wyposażenie. Do zrobienia przeguby bo pukają. Tylko opinie w necie różne. Cenę ustaliłem na 6500zl, tylko czy warto kupować tego Nissana?

Któreś z tych samochodów jest warte uwagi?
Pozdro
Lechufcb
Nowicjusz

18 Sie 2020, 09:34

Leon ładny obejrzyj.
Focus z kiepskim silnikiem.
Grande ok ale z tym silnikiem może brakować Ci mocy.
W Almerze było coś chyba z tyłem poza tym własnie ma sporo mieszanych opinii.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

19 Sie 2020, 12:40

Oglądałem to punto ogólnie bardzo mi się spodobał, tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Właściciel powiedział ze rozrząd jest na łańcuchu i ze wymieniał ten rozrząd po zakupie samochodu - podobno prewencyjnie.
Poszukałem w necie i widziałem ze tylko silnik 1.3 w dieselu jest na łańcuchu wiec zastanawia mnie czy jest to możliwe ze 1.4 w benzynie tez mógł być.
Dziś jadę obejrzeć Almere, zobaczę jak wyglada i czy jest warta ceny.
Lechufcb
Nowicjusz

19 Sie 2020, 17:54

1.4 77km jest na pasku więc coś tu nie tak a ma to może jakoś udokumentowane?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2020, 21:28