Samochod do 9 czy 15tys zl? Co tu wybrac ...

15 Sty 2010, 15:41

Gotowki mam 9tys kredytu moge wziasc 5-6tys zl i za bardzo tego nie odczuje. Ale czy warto go wogole brac?

Bedzie to pierwszy samochod ale prawo jazdy mam 5lat i troche jezdze. Ma byc w miare malo awaryjny, nie za wiele palic, 3drzwiowy, powyzej 99' lub ostatecznie 97?? przy opcji do 9 tys

Propozycje?
Fiat putno II FL 1,9 JTD 2003 90KM
peugeot 206
fiat bravo

Samochodem czesto tez kobieta bedzie jezdzila wiec moze lancia ypsilon w opcji do 9 tys?
Ja jezdzic sie nia wstydzic nie bede

przebieg ok 10 000 km rocznie

W gazie czy w dislu?
Co bedzie tansze w utrzymaniu i w eksploatacj? Male samochody rzadko kiedy maja gaz zamontowany a wiec pytanie czy warto zainwestowac 2 klocki w instalacje? Czy jak disel to lepiej kupic z przebiegiem ok 100tys aby uniknac duzych napraw?

Tak na koniec dodam ze ani golfy ani beemki ani audi 80 mnie nie interesuja, taki "lans" nie dla mnie

[ Dodano: Pią Sty 15, 2010 15:03 ]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

co myslicie? Nie za tani?
pokazuje ta aukcje bo chcialbym aby moj samochodzik wygladal wlasnie tak albo podobnie, w miare mlodo, dynamicznie, i mial to cos a wg mnie to punto ma to cos

[ Dodano: Pią Sty 15, 2010 15:10 ]
[link do oferty na Allegro wygasł]

no wlasnie, zapomnialem wspomniec o polo, moze dlatego ze ten silnik chodzi jak traktor!! i uwazam ze 1,4 to porazka
bandanaboy
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Sty 2010, 16:20

Punto JTD... Sympatyczne auto z bardzo dobrym silnikiem. 206 zdecydowanie nie - to awaryjne auta. Pewnie zaraz wpadnie tu ktoś i odeśle mnie do psychiatryka ale musisz wiedzieć jedno - 10 letni diesel nie będzie miał przebiegu 100 tyś km (no może na liczniku będzie miał) ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

15 Sty 2010, 16:41

Też jestem za tymi Fiatami, albo tym Polo. Fiaty wcale nie są złe, a szczególnie diesle. A przebieg do 100tys w samochodach z tych roczników to nierealne, jak będzie miał 200-300 to i tak go nie zajeździsz robiąc 10tys rocznie.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Sty 2010, 16:55

udpusc sobei auto po tunningu, po co ktos robi tunning zeby grzecznie jezdzic , dopuszczalnymi predkosciami? Nie, a wiec celuj w zwykle punciaki, mysle ze za ta kwota jako mozesz wydac , kupisz cos z przebiegiem do 100 tys km, z tego wzgledu ze bardzo duzo starszych ludzi upodobalo sobie fiaty i tak bedzie najlepiej jak uda Ci sie od nich wlasnei kupic. CO do ceny auta (polowki) ktora podales w linku, to musisz dodac jeszcze 1200 zl rejestracje , jak masz 15 tys to nie kupuje sie auta za 15 tylko za 13, bo na pewno bedziesz musial odwiedzic mechnika i pare rzeczy powymieniac. Co do 206 co sie w nich psuje? Sam jestem ciekaw.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

15 Sty 2010, 22:29

jesli chodzi o tuning to watpie ze ktos sam go zrobil, bo na allegro jest pare punciaktow HGT wlasnie tak zrobionych wiec mozliwe ze to fabryka.

To punto co pokazalem to 2003 rok a wiec ten rocznik bardziej do tych 15 tys sie zbliza, a co do ok 10? Punto 99'? albo bravo... bo z innych marek ciezko o cos w miare ladnego i malego w tej cenie. polo sprzed 00' brzydkie, ibiza tez nie zachwyca.

Mowiac cos blizej 100tys mialem na mysli mniej wiecej taki przebieg jak w punto powyzszym z 03 czyli 140tys, z 99 roku raczej zblizy sie do 200tys. A jak gaz sie spisuje, przy przebiegu 200tys?

pytanie kluczowe czy gaz taniej w utrzymaniu wyjdzie czy disel? Biorac pod uwage fakt, ze instalacje musze sam zamontowac
bandanaboy
Nowicjusz

15 Sty 2010, 22:55

Ja bym brał diesla. Gaz pewnie jazda wyjdzie taniej, ale koszt założenia, pewnie jakieś regulacje i inne pierdoły co jakiś czas to nie wiem czy Ci się chce bawić z tym. Jak chcesz dużo jeździć to diesel, a jak mało to nie opłaca się gazu montować do benzyny. A przebiegami się nie sugeruj bo to jest loteria
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...

16 Sty 2010, 00:37

Ibiza II po FLu ci sie nie podoba? To astre II polecam
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

16 Sty 2010, 02:48

Ibiza po lifcie ladna, ladniejsza tez od astry II, a jesli chodzi o gaz to wlasnie wydaje mi sie ze bez sensu montowac przy planowanym nie duzym przebiegu a z kolei kupic z zalozonym gazem ktory ma juz pare lat to chyba tez nie do konca dobre wyjscie
bandanaboy
Nowicjusz