Samochód do 9tys

25 Sty 2017, 15:07

Hej! Chcę sobie kupić swój pierwszy własny samochód. Auta, którymi jeżdżę w tym momencie to: seat cordoba 2002 1.4 80kM, Fiat panda 1.1(?), audi a4 1.6 z niewielka liczba koni (bardzo słabe auto do prowadzenia) oraz opel corsa (1997 1.2 wersja sport, hehe).

Najlepiej jeździło mi się cordoba i audi, małe samochody nie są w ogóle dla mnie.
Na samochód mam maksymalnie 10tysiecy razem z opłatami, wiec muszę się zmieścić w 8-9.
Raczej nie chce auta starszego niż ja sama, nie widzi mi się samochód z końca XX wieku, wiec celujemy w coś 2002+. Jestem studentka i nie mam stałej pracy, dlatego nie może być wysoki w kosztach utrzymania.
Preferuję benzynę z możliwością założenia gazu, trasa jaką pokonuję od poniedziałku do piątku to 20km dziennie. W weekend różnie - zależy, czy jeżdżę do chłopaka. Poza tym w grę wchodzi jakiś większy wyjazd do 150-200km w jedna stronę raz w miesiącu. Myśle, ze przy takim użytkowaniu diesel na pewno odpada.

Kolejną sprawą jest to, ze nie chcę powolnego auta. O sportowych samochodach za tę cenę mogę pomarzyć, ale lubię na trasie jechać szybciej i czuć przyspieszenie. Jeśli wiecie, co mam na myśli ;) 80kM to nic w cordobie ojca, a audi jest bardzo ciężkie i tez ma mniej więcej tyle koni i jest strasznym autem do prowadzenia, w ogóle nie czuję, że ono ciągnie.

Podobają mi się ogólnie auta trzydrzwiowe.
Audi A3 lub Opel Astra są ciekawymi propozycjami. Któryś z seatow tez - jednak seat mojego ojca jest słabo wygłuszony, słychać silnik zamiast radia i ciężko mi się nim jeździ. Jeśli wszystkie seaty tak maja - odpada.

Co jeszcze :) audi a3 nie jest dużych rozmiarów, ale jest większe niż panda, a wszelkie pandy, sajczenta, swifty czy ogólnie auta tych gabarytów odpadają. Nie chce tez samochodu z drogimi, trudno dostępnymi częściami, odpadają peguoty i citroeny. Nie jestem pewna, czy widzę siebie w BMW...;) mam troszkę uprzedzenia do starszych aut tej marki (bo mnie na nowsze nie stać, ale taką jedynką za 25tys bym nie pogardziła ;)). Może być tez jakiś terenowy, ale wątpię, ze znajdziemy coś w tej cenie. Chociaż kilka modeli na otomoto mi wpadło w oko, jednak nie znam się za dobrze i z tego co wiem, paliły jak smok. Aha, właśnie, spalanie - w trybie mieszanym, żeby nie wychodziło więcej niż 8l, na trasie oczywiście mniej. Ogólnie - moja trasa na uczelnie to 6km jazdy 70-80kM/h, 2km jakieś 60km/h.

Pozdrawiam! Mam nadzieje, ze ktoś rzuci jakaś fajną propozycją :)
Mam nadzieje też, że chęć posiadania przeze mnie szybszego auta nie zostanie odebrane jako "o gowniara za kierownica" bo jednak kilka lat już jeżdżę autem prawie codziennie i chce po prostu coś swojego :)
olasia99
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 09 1994
Auto: Nie mam

25 Sty 2017, 20:40

Ja bym tu widział jakieś Audi A3 1,8 125 KM + opcja lpg.
Przygotuj się na to że takie A3 też super wygłuszone nie będzie, szczególnie jak ktoś np wymieniał szybkę przód i nieudolnie ją założyli -znam taki przypadek lub z uwagi na wieku będą sparciałe uszczelki, źle spasowane nadwozie itd.

Może takie coś?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sty 2017, 12:09

Nie jeżdzimy rocznikiem pierwsza podstawowa zasada.
W tym budżecie fajną opcją będzie Citroen Xsara 1.6 110km,za około 7k kupisz koncówkę produkcji i jeszcze zostanie Ci kasa na montaż lpg.
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Sty 2017, 12:46

Wiem, że linki przykładowe, ale pozwolę sobie skomentować.
Porównując pierwszego Citroena z drugim zaryzykuję stwierdzenie, że jest skręcony - kierownica w nim wygląda jak po 500, a nie 200k.
Jak naprawdę powinna wygądać pokazuje egzemplarz nr 2 (no chyba że w nr 1 to stan faktyczny, a w 2 wymieniona, ale nie sądzę)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Sty 2017, 12:52

Też to zauważyłem :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...