REKLAMA
Witam,
Gmerałem po wyszukiwarce lecz nie znalazłem tematu o podobnym charakterze, więc zakładam nowy. Z góry uprzedzam, a zarazem przepraszam ale jest kompletnym laikiem. O samochodach wiem tyle, że jeżdżą... Mam 22 lata i nie mam jeszcze prawa jazdy. Wcześniej w małym mieście nie potrzebowałem samochodu, a teraz w Poznaniu widząc korki, stwierdziłem, że lepiej poruszać się tramwajami. Jednak z wiekiem potrzeby rosną. Czasem pogoda nie ta i nie chce się marznąć czy moknąć na przystanku. Poza tym od czerwca zamykają trasę PKP Warszawa - Poznań i nie mam jak dostawać się do domu rodzinnego. Do rzeczy... Nie zakładam budżetu, wydam ile będzie trzeba w ramach rozsądku choć nie ukrywam chciałbym najtańsze wyjście. Potrzebuje samochodu do poruszania się po mieście i około 2 razy w miesiącu dłuższa trasa do domu rodzinnego (130km). Nie mam upodobania co do marki, kolor mi obojętny. Chciałbym by samochód był koniecznie na LPG (ze względu na tanią eksploatacje, chyba, że znów się mylę), nie wyglądał w środku jak z muzeum miał klimatyzacje, centralny zamek i najlepiej 4 drzwiowy. Bardzo zależy mi na poradzie od osób, które się znają bym wiedział jaką gotówka muszę dysponować. Na prawo jazdy liczę ok 1700zł jeśli miałby być ewentualne poprawki. Nie mam zniżek ani nikogo na kogo mogę zarejestrować auto. Na jakiej stronie najlepiej wtedy obliczyć orientacyjne OC dla auta. No i na pewno przy kupnie używanego auta trzeba coś wymienić na starcie. Kiedyś słyszałem o oleju i rozrządzie. Jakie są mniej więcej tego koszty.
Na razie po czytaniu kilku poradników rozglądałem się za:
Punto II
Panda II
E36 (najładniejsze ale panuje opinia, że wszystkie zajechane)
Laguna
Megane
Z góry dziękuje za pomoc i jeśli coś jest nie tak w temacie to poprawie.