Ekonomiczny samochód z LPG

25 Sty 2017, 14:11

Witam,
Gmerałem po wyszukiwarce lecz nie znalazłem tematu o podobnym charakterze, więc zakładam nowy. Z góry uprzedzam, a zarazem przepraszam ale jest kompletnym laikiem. O samochodach wiem tyle, że jeżdżą... Mam 22 lata i nie mam jeszcze prawa jazdy. Wcześniej w małym mieście nie potrzebowałem samochodu, a teraz w Poznaniu widząc korki, stwierdziłem, że lepiej poruszać się tramwajami. Jednak z wiekiem potrzeby rosną. Czasem pogoda nie ta i nie chce się marznąć czy moknąć na przystanku. Poza tym od czerwca zamykają trasę PKP Warszawa - Poznań i nie mam jak dostawać się do domu rodzinnego. Do rzeczy... Nie zakładam budżetu, wydam ile będzie trzeba w ramach rozsądku choć nie ukrywam chciałbym najtańsze wyjście. Potrzebuje samochodu do poruszania się po mieście i około 2 razy w miesiącu dłuższa trasa do domu rodzinnego (130km). Nie mam upodobania co do marki, kolor mi obojętny. Chciałbym by samochód był koniecznie na LPG (ze względu na tanią eksploatacje, chyba, że znów się mylę), nie wyglądał w środku jak z muzeum miał klimatyzacje, centralny zamek i najlepiej 4 drzwiowy. Bardzo zależy mi na poradzie od osób, które się znają bym wiedział jaką gotówka muszę dysponować. Na prawo jazdy liczę ok 1700zł jeśli miałby być ewentualne poprawki. Nie mam zniżek ani nikogo na kogo mogę zarejestrować auto. Na jakiej stronie najlepiej wtedy obliczyć orientacyjne OC dla auta. No i na pewno przy kupnie używanego auta trzeba coś wymienić na starcie. Kiedyś słyszałem o oleju i rozrządzie. Jakie są mniej więcej tego koszty.
Na razie po czytaniu kilku poradników rozglądałem się za:
Punto II
Panda II
E36 (najładniejsze ale panuje opinia, że wszystkie zajechane)
Laguna
Megane

Z góry dziękuje za pomoc i jeśli coś jest nie tak w temacie to poprawie.
radgar95
Obserwowany

Auto: Nie mam

25 Sty 2017, 14:41

Najpierw zrób prawko, później zastanawiaj się nad samochodem. To zasada nr 1.
Abstrahując, skoro nie masz zniżek to celuj w auta miejskie (właśnie typu Clio, Punto), ew kompakty jak Focus czy Golf, bo jednak będą wygodniejsze w trasie.
radgar95 napisał(a):Na jakiej stronie najlepiej wtedy obliczyć orientacyjne OC dla auta.
najlepiej wybrać się do brookera ubezpieczeniowego, bo porównywarki mają niewiele wspólnego z rzeczywistością i wyliczają ceny z kosmosu. Nie wiem tylko czy można się do nich wybrać "orientacyjnie" tzn nie będąc już w jego posiadaniu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sty 2017, 12:00

Dokładnie,najpierw zrób prawko a póżniej myśl o aucie bo zdawanie teraz może być dłuższe niż Ci się wydaje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Sty 2017, 16:02

A jak już zrobisz to nie kupuj nazwą auta tylko stanem technicznym. Co z tego że poczytasz że niezawodne jest auto X jak nie sposób kupić takiego w dobrym stanie. Albo że auto Y jest złe ale trafi ci się zadbany egzemplarz i wtedy naprawdę warto. Ja na ten przykład jeżdżę Peugotem 206 wbrew obiegowej opinii że auta francuskie są złe. Do tego w zeszłym roku sam założyłem do niego gaz BRC SQ 32 i na nic nie narzekam. A podobno z tymi autami wieczne problemy:) wystarczy znaleźć dobry model i o niego dbać, bez względu na markę
Szada6
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 2005
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.6 81 kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...