Samochód do 9tys zł. 40km dziennie.

15 Gru 2016, 08:10

Samochód do ok. 9 tys. zł.
= Budżet: 10tys. zł.
= Rejon: śląsk
= Użytkowanie: Dziennie około 40-80km.
= Własne potrzeby: Docelowo chciałbym samochód na gaz
= Warunek konieczny:Klima, 5 drzwi.
= Czynne prawo jazdy: 10 lat
= Aktualny samochód: Opel Astra I 1.6 16V.

Generalnie takie auta mi bardzo przypadły go gustu: Audi A3, VW Golf 4, Skoda Octavia, ale bardzo długo szukam i nie mogę znaleźć odpowiedniego modelu.
Lucky1777
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik
Prawo jazdy: 06 05 2006
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra I
Silnik: 1.6l
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2016, 08:49

Czego za każdym razem zakładasz nowy temat,a nie piszesz w starych?Jak tak dalej bedziesz robił to moderator się Tobą zajmie w odpowiedni sposób.
Generalnie z Twoich typów nie bedzie łatwo wyszukać czegoś sensownego bo to są auta popularne w PL gdzie wiekszość z nich eksploatowana jest
"do końca" czyli póki jedzie to bede jeździł,a naprawię jak się całkowicie zapsuję albo diagnosta nie podbije przeglądu.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Gru 2016, 09:02

Sytuacja finansowa kolego mnie do tego zmusza by zakładać nowe wątki, a na rynku brak zadbanych modeli z tego co podałem.

Coś poradzisz?
Lucky1777
Nowicjusz

15 Gru 2016, 10:10

Jak z rdzą w Astrze G?
Lucky1777
Nowicjusz

15 Gru 2016, 11:21

Nie jest najlepiej bo lecą progi i nadkola, więc podczas zakupu zwróć na uwagę w jakim są stanie. Może zamiast Astry nieco bardziej komfortowa Vectra B? Silnik 1.8 czy 2.0 dobrze znoszą lpg i stać Cię na znalezienie zadbanego egzemplarza w tym budżecie.
Dabtuner
Aktywny

15 Gru 2016, 13:35

Z progami nie ma takiego problemu jak z nadkolami.

Może coś takiego Cię zainteresuje?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2016, 13:48

Accord wygodny i ciekawy ale jeden minus - silnik, mam to auto po rodzicach i powiem szczerze dla młodej osoby kiepski wybór, on jedzie dopiero powyżej dobrych 4 tys a pali jak 1,8T VW czy R6 BMW. Wyprzedzanie bez redukcji co najmniej o 2 położenia to chyba tylko rower lub skuter, bo naciskając na gaz nie czuje się nic.
Gdybym sam kupował na pewno nie kupiłbym takiego grzmota, słabiutka dynamika, lepiej coś lżejszego i dynamiczniejszego a samo utrzymanie tanie nie jest - jak to zwykle bywa w takim segmencie.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

15 Gru 2016, 13:55

To masz chyba coś nie tak z autem bo V-tec to jeden z najekonomiczniejszych silników i przy wyższych obrotach bardzo ładnie się zbiera. Spalanie jest na poziomie 9-11l pb to aż tak dużo jak na 1.8? Wiadomo że przy pełnym wykorzystaniu możliwości samochodu spalanie wzrasta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Gru 2016, 14:05

Mam wszystko dobrze z autem, po prostu swoje waży a silnik bez turbo i zaczyna jechac od 4 tys a wtedy to i z 18/100 spali w mieście.
Te 9/100 o których piszesz to chyba 2 tys obrotów V bieg i trasa Kraków-Warszawa bo nie ma opcji na takie spalanie. To wiez..1,6 VW tez tyle spali albo i mniej
Dzisiaj wolałbym kupić A3 z 1,8 i prosty zawias i fajna dynamika a nie taka krowa.
Dlatego ja nie polecam extra szukania takiego auta bo poza wygodą, fajną skrzynią biegów, szału nie robi, na pewno silnik jakiś dynamiczny super nie jest.
Przy takim aucie to coś w stylu 160-170 koni min...a nie 136 jak tyle to dzisiaj segment B do miasta posiada.
Pionek
Stały forumowicz

15 Gru 2016, 14:40

To już widze jak masz wszystko ok skoro pali Ci 18l.. sprawdż sobie auto bo jakoś nigdy nie spotkałem się z opinią że Vtec dużo pali a wręcz przeciwnie nawet tutaj na forum chłopaki nieraz pisali że do Vteca nawet gazu nie ma sensu wkładać bo tak mało pali.
Barol
Awatar użytkownika

15 Gru 2016, 17:29

1.8 VTEC w Accordzie przy jeździe 90km/h i 5-tym biegu bez obciążenia pali spokojnie poniżej 7 litrów, średnio w okolicach 8-8,5 litra, więc oddaj samochód do mechanika i nie pisz głupot o olbrzymim spalaniu, kiedy jest to jeden z najoszczędniejszych silników w swojej klasie.
Petento
Początkujący

Auto: .

15 Gru 2016, 17:44

Ewidentnie masz coś z autem bo to spalanie nie jest normalne,co prawda krótko ale miałem takiego Accorda i najwięcej ile mi spalił to coś około 12l oczywiście benzyny gazu nie było (miasto i pełen komplet ludzi).
Tak do 3500obrotow to spalanie jest naprawde zadowalajace no chyba że pałujesz to wiadomo że nie oszczędza twojego portfela.
W Twoim przypadku obstawiam zawór EGR,wyczyść go i spalanie powinno być od razu mniejsze :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

15 Gru 2016, 18:11

Panowie nie rozśmieszajcie mnie...w mieście 7 litrów? przy pałowaniu do 6 tys? :ok:

90 km/h i V bieg to się jeździ mając polo 1,2 a nie 1,8 litra v-tec Acccorda, nie to żebym jechał po aucie po rodzicach bo nawet ojciec twierdzi że mógłby mieć więcej mocy a spalanie trochę niższe ale taka C-klasa z kompressorem (miałem przyjemność) gniecie Accorda pod każdym względem, dynamika 1000x lepsza, spalanie przy spokojniej jeździe podobne i auto ma pazur a Accord dobry dla emeryta.
Ja nie polecam, chyba że komuś takie auto pasuje które ma niskie spalanie jak się jeździ niczym Golfem 1,4 a jak się kręci wysoko to pali jak 4,2 V8.
W mieście nie zejdzie się poniżej 13l/100 jadąc jak 90 latek, przy pałowaniu pod 20/100 spokojnie. Na trasie po przejechaniu 50-60 km/h może do 7l/100 się zejdzie ale to jest jazda kogoś kto jeździ jak z Lką na dachu, 70 km/h i V bieg nie wyprzedzajac dosłownie nic.
Mam to auto o 3 lat a w rodzinie od 15 wiem co mówię :ok:

Accord 1,8 vtec w zestawieniu dynamiki do spalania wypada blado, bo co to za sukces jechać takim autem jakby się miało 50 koni? i cieszyć się że pali 7 litrów?
Każde auto spali mało proporcjonalnie gdy się je traktuje po emerycku, ale nie po to się ma taki silnik żeby jeździć jak emeryt.
Pionek
Stały forumowicz

15 Gru 2016, 18:20

Petento napisał(a): przy jeździe 90km/h i 5-tym biegu bez obciążenia pali spokojnie poniżej 7 litrów, średnio w okolicach 8-8,5 litra

czytanie ze zrozumieniem się kłania,gdzie tu jest napisane że pali 7l w mieście? Po mieście jeżdzisz na 5biegu i masz 90km/h? No to gratuluję..

Naprawdę oddaj auto do mechanika i skończ pisać brednie bo się słabo robi :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

15 Gru 2016, 18:37

TFSI napisał(a):czytanie ze zrozumieniem się kłania,gdzie tu jest napisane że pali 7l w mieście? Po mieście jeżdzisz na 5biegu i masz 90km/h? No to gratuluję..

No właśnie czytanie ze zrozumienie, a gdzie napisałem że pali mi 18/100 jadąc 90 km/h i V bieg?
Nie dogadamy się chyba...
Ja kończe dyskusje, ponadto autorowi polecam w takim razie Audi A3 1,6 mpi, skoro 90 km/h i V bieg to założenia tego tematu wedle paru panów.
Bo takie A3 z Mc Phersonem i belka i prostym silnikiem będzie znacznie tańsze w utrzymaniu niż segment D typu Acccord.
Pionek
Stały forumowicz