Samochód do codziennej jazdy 10-15tys. zł Małopolskie

15 Lip 2016, 08:42

Poszukuję auta do dojazdów do pracy, oraz weekendowe wypady, zależy mi na malej awaryjności, dość ekonomicznym spalaniu, możliwości zagazowania. W temacie jestem zielony, bo prawa jazdy jeszcze nie posiadam :oops: ,a samochód będzie użytkować moja dziewczyna.

Moje typy to:
Peugeot 307 II
Audi a3 8P
Citroen c4 I
Mazda 3 I
Honda Civic VII
flamner
Nowicjusz

Auto: brak

21 Lip 2016, 09:23

podbijam
flamner
Nowicjusz

21 Lip 2016, 09:32

Zamiast "podbijać" przejrzyj sobie trzy ostatnie strony tego działu, bo od groma jest tematów o auta w tym przedziale. Audi nie dostaniesz, chyba, że poprzednią generację w bardzo dobrym stanie, z 1.8T, 5D i na wypasie. 8P to okolice 20 tys. zł.
Civic OK, 1.6 VTEC.

Od siebie dodam jeszcze Toyotę Corollę E12 1.6 VVT-i, jeśli szukacie faktycznie daily cara to będzie nawet lepsza niż Civic, który ma zacięcie sportowe i nie będzie tak wygodnym autem jak kanapowa Toyka.

Może Opel Astra H? Tak za 14 tys. zł można już znaleźć coś z początków produkcji w jakimś tam sensownym silniczku, a auto nie straszy wizualnie.

A, jeszcze Fiat Grande Punto.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

21 Lip 2016, 10:05

Przeglądam tematy od kilku dni, na tym i innych forach, jedni polecają inni odradzają, ciężko znaleźć jakieś sensowne opinie. Samochodem dziennie będziemy robić ok 50km, głównie dojazd do pracy pod miastem, ale w planach mamy również dłuższe trasy, głównie wakacyjne, typu wyjazd do chorwacji i fajnie by było gdyby samochód sprawdził się jeszcze pod tym względem, oczywiście cudów nie oczekuję. Bardziej skłaniał bym się do civica, strasznie podoba mi się wersja sport np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale mam obawy że te wersje mogą być już nieco zajechane. Te toyoty wyglądają całkiem sensownie np: [link do oferty na Allegro wygasł] Da radę w trasie, czy to typowy mieszczuch?
flamner
Nowicjusz

21 Lip 2016, 21:49

Znajomy kupił Civica Sport w polifcie za 16 tys. zł, ale sam przyznał, że sporo szrotów oglądał - niestety, pół biedy, jeśli tymi autami jeździł narwaniec, to naprawdę wytrzymałe silniki, kręcą się do tylu obrotów nie bez powodu. Gorzej, jeśli przy okazji zapominał o regularnej wymianie oleju wysokiej jakości i regulacji zaworów. Ale jeśli znasz się trochę na mechanice i wiesz o co pytać to szybko wyłapiesz gdzie jest igła a gdzie mina - z resztą jak w każdym aucie ;-)

Toyota też super auto, na pewno bardziej komfortowe niż Honda. Przejedź się jednym i drugim i sam oceń - jakbym miał kupować wybrałbym Tojkę, bo ja tam lubię jak jest kanapa zamiast stołka i rozchuśtany zawias zamiast taczki, dla mnie samochód ma być komfortowy - co ty preferujesz to już nie wiem.

I broń Boże od handlarza. Szukaj od prywaciarzy w okolicy, podeślij linki jak coś znajdziesz i ocenimy. Warto, żebyś miał z 1.5k zł w zapasie, pamiętaj, kupujesz używane, 10 - 15 letnie auto - one ZAWSZE wymagają wkładu własnego.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

22 Lip 2016, 09:09

A Ford Focus 2.0?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...

22 Lip 2016, 15:28

Focus też ciekawa opcja, rozumiem że chodziło o wersje mk2, czy raczej o silnik? Bo o 2.0 ciężko, tylko jedną sensowną sztukę znalazłem na otomoto, ale od handlarza, jeśli nie, to jakiego silnika szukać? Ile taki ford pali w mieście i ogólnie jak się sprawuje? Jak wspominałem na początku, moja wiedza motoryzacyjna jest raczej dość uboga, auto na razie użytkować będzie moja dziewczyna, a na oglądanie auta na pewno zabiorę się z jakimś mechanikiem.
flamner
Nowicjusz

23 Lip 2016, 14:38

Panowie, a corolla w takiej wersji: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak się sprawuje silnik 1.8?
flamner
Nowicjusz

01 Sie 2016, 15:38

UP:

a taka astra?: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
flamner
Nowicjusz

01 Sie 2016, 17:45

Astra to trup. GTC u niemca chodzą po 18-20k
Toyota gdyby była zwykłym 1.4 czy 1.6 to ok, ale TS też jest droższy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Sie 2016, 12:42

Ok, astrę odpuszczam, stawiam na e12. Dalej mam dylematy co do wersji silnika(może diesel 2.0), jak toyoty znoszą gazowanie?
flamner
Nowicjusz

02 Sie 2016, 12:45

Do Corolli z diesli tylko ten 1.4 D4d a LPG dobrze znoszą wystarczy ogarnięty gazownik i dobrze dobrana instalacja.

Chociaż są ludzie którzy jeżdżą 2.0 D4d i robią po 300k + przelotu.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Sie 2016, 15:44

Ok, ostatnie pytanie przed wyborem konkretnego egzemplarza.

Który silnik do e12, 1.4 D4D czy 1.6 VVTi, biorąc pod uwagę niezawodność, ekonomiczność i tolerancje gazu. Tak jak pisałem wcześniej, dziennie autem będziemy jeździć ok 50 km z czego 1/3 to miasto.
flamner
Nowicjusz