Samochod do kwoty 17 tyś. zł

29 Kwi 2010, 19:25

witam Wszystkich użytkowników

może w skrócie przedstawię problem: poszukuje samochodu w granicach około 17tys. zł. chciałbym w najgorszym wypadku 'ustrzelic' rocznik 2001/2002, lub młodszy.

Ukierunkowany jestem na diesla 1,9 (choć usłyszałem dosłownie pare godzin temu że ssamochody z tego typu silnikami to droższe naprawy, wymiany olejów, serwis, itp. niż w benzynie - prosiłbym o info zaawansowanych użytkowników czterech kółek )

na obecną chwile chodzą mi po głowie dwie 'skrajności'
- Ford Focus kombi 1,9tdi 2003
- Peugot 307 3-drzwiowy 1,9 2002r

Prosilbym o zdanie na temat tych marek lub moze porady na temat inncyh opcji.
z góry dzięki za pomoc
POZDRAWIAM
Maciej
okmok26
Nowicjusz

Miejscowość: Piła

29 Kwi 2010, 21:32

okmok26 napisał(a):- Ford Focus kombi 1,9tdi 2003
- Peugot 307 3-drzwiowy 1,9 2002r

Nie ma takich silników w tych autach.
W Focusie jest 1.8 TDCI i 2.0 TDCI. W Peugeocie chodzi zapewne o silnik 2.0 HDI.
okmok26 napisał(a):Ukierunkowany jestem na diesla 1,9 (choć usłyszałem dosłownie pare godzin temu że ssamochody z tego typu silnikami to droższe naprawy, wymiany olejów, serwis, itp. niż w benzynie - prosiłbym o info zaawansowanych użytkowników czterech kółek )

Tak, naprawy są droższe i to sporo od napraw w silnikach benzynowych. Poprzez nieodpowiednie paliwo łatwiej uszkodzić pompę, wtryski, których koszt jednostkowy i wymiana są bardzo drogie.
Kiedyś gdy diesle na rynku to były silniki wolnossące to cieszyły się bezawaryjnością, obecne nowoczesne diesle mają żywotność silników benzynowych.

Focus to ciekawe auto, niebanalna stylistyka, najlepsze w klasie zawieszenie, super trzyma się drogi. Niestety rdzewieje.
Na temat Peugeota się nie wypowiadam.

Za tą kwotę możesz polować na Seata Leona albo Opla Astrę II.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Kwi 2010, 09:12

Dishman napisał(a):Nie ma takich silników w tych autach.

Dishman nie znasz się - każdy diesel to 1,9TDI i już - po co sobie życie komplikować jakimiś TDCI, CDTI, HDI itp. :mrgreen:

Co do Focusa - ja bym nie demonizował z rdzą (owszem jest ale to tylko ranty drzwi i klapy bagażnika - łatwo się z tym uporać). Wtryski i dwumasa - też nie ma tragedii pod warunkiem, że nie kuisz auta na wykończeniu. Za to komfort i prowadzenie - bajka :) Silniki charkateryzuje znacznie wyższa kultura pracy niż TDI, osiągi też są lepsze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Maj 2010, 20:58

dla odmiany po różnych 'za' i 'przeciw' zacząłem się poważnie zastanawiać nad inną opcją niż diesel.
i urodził się pomysł zakupu:
- Honda Civic 1,5 V-tec lub 1,6 v-tec rocznik 2000/2001
- Honda Accord 1,8 V-tec, 2000r
- A3 silnik jak się nie mylę 1,6 2000/2001

budżet max. 18 000,00zł

co myślicie o tych samochodach?
z góry dzięki za podpowiedzi
okmok26
Nowicjusz

Miejscowość: Piła
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...