Samochód do miasta dla dziewczyny za 20000 zł

15 Gru 2016, 18:32

Poszukuje swojego pierwszego własnego samochodu, którym będę się poruszać po mieście. Ma być mały, oszczędny, tani w naprawach i mało awaryjny. Silnik ma być nieduży max 1.4 . A cały samochód ma mi się po prostu podobać. Do tej pory zdobywałam doświadczenie za kierownicą samochodów rodziców które są duże i drogie w eksploatacji i takich chciałabym uniknąć.
Najbardziej podobają mi się Fiaty 500 i Grande Punto Evo, Mazda 2 i Ford Fiesta. Który z nich będzie najlepszy i jakie inne samochody wziąść pod uwagę?
Kinga93
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 05 2011
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

15 Gru 2016, 19:17

Mazda ok, fiesta również (ale bezpieczniej będzie kupić mk6 z końca produkcji mimo, że w budżecie trafi się już jakieś mk7), nie ma modelu "Grande Punto Evo", jest Punto Evo, które jest fajnym autkiem ale warto byłoby dorzucić trochę do budżetu (lub kupić grande punto czyli "poprzedni" model). 500 wcale "nie czuję" więc się nie wypowiem, technicznie to samo co panda czyli koszty nieduże
Dorzucę do zestawienia toyotę aygo, corsę i suzuki swift'a (osobiście właśnie jego bym kupił)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Gru 2016, 21:37

Grande Punto z 1.4 zdecydowanie polecam :) Miałem przyjemność jeździć takim jak szukałem sobie auta i powiem szczerze, że pozytywnie mnie zaskoczyło. Z naprawami z tego co opowiadał mi kolega posiadający taki egzemplarz nie jest źle, ale to już jak z Fiatami bywa :P Dużym plusem włoskiej marki jest to, że można znaleźć egzemplarz, który jest od nowości u jednego właściciela. Może Toyota Yaris II ?
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Gru 2016, 21:52

A może Fiat Bravo?
Pojemność też 1.4, a ma lepsze wyposażenie od Punto.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Gru 2016, 22:18

Kolega sprzedaje zadbane Clio III 1.4 benzyna niebieski 5d. Nie pamiętam który rocznik coś koło 140 tys na liczniku. Nie ma auta w internecie bo to jeszcze nie ten moment. Auto znam i mogę polecić głównie ze względu na kunę bądź innego szczura. Tak. Gryzoń pod nieobecność właścicieli wyżarł trochę wygluszenia i mocno przy tym nakruszył. Właścicielka nieświadoma po powrocie chciała jechać do pracy i odpaliła auto a te okruchy dostały się pod rozrząd i ten ostatni przeskoczył. Jak to się skończyło fachowcom tłumaczyć nie muszę ale rezultat jest taki że silnik ma 15 tys po generalnym remoncie. Myślę że fajne auto. Właściciel chciałby dostać coś koło 12 tys. Pewnie zacznie wyżej aby przy podanej kwocie skończyć. Żona właściciela i defacto kierowca po pięciu czy sześciu latach z Clio chce autko białe. Więc Clio trza sprzedać i szukać czegoś innego. Polecam. Acha renówka ma klime i na co dzień jeździ po Toruniu.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018