Samochód do miasta do 4tys zł

19 Lip 2014, 20:42

Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Może i powielam temat ale potrzebuje waszej pomocy w wybraniu autka (będzie to mój pierwszy samochód) a tematy które przeglądałem nie dały mi jednoznacznej i satysfakcjonującej odpowiedzi. Od października będę stety bądź i nie studentem :P a dojazd komunikacją miejską dotychczas wystarczający stanie się zbyt kłopotliwy.

Budżet : do 4 tys zł. Chciałbym się zmieścić z rejestracją i ubezpieczeniem w tych 5 tysiącach (będę miał starszego współwłaściciela).

Rejon : Warszawa, ale jeśli będzie trzeba to mogę dojechać te ~150km.

Użytkowanie : Miasto. Będzie oczywiście użytkowane w mieście, czasami (2-3 razy w miesiącu) na dłuższe wycieczki, dziennie nie więcej jak 40km. Także roczny przebieg to niecałe 10tys km.

Na wstępie zaznaczam że kombi odpada, preferuje raczej jakiegoś hatcha, ale może być i sedan. Szukam raczej auta z instalacją gazową bo zależy mi na ekonomiczności, choć jeśli sama benzynka będzie w miarę ekonomiczna to nie ma problemu :yes:. Nie zależy mi na wszelkiej maści dodatkach. Choć klimą bym nie pogardził :D to jestem w stanie się bez niej w ostateczności obejść.
Patrząc przez pryzmat mojego nikłego "studenckiego" budżetu nie mam dużego wyboru, zainteresowałem się kilkoma modelami.

Laguna I (przedliftowa oczywiście) bardzo mi się podoba. Jak wygląda tutaj sprawa spalania, zmieści się w tych 10 l lpg? Czy da się znaleźć w tym budżecie w miare zadbany i "zdrowy" egzemplarz?
kilka linków
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie za tanio?

[link do oferty na Allegro wygasł] tak z ciekawości tylko wrzucam, zbyt pięknie i tanio chyba, no i pewnie kręcony

Lanos choć podchodzę do tego modelu niechętnie to jestem w stanie lanoska przygarnąć

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] na + czarne blachy, coś tanio trochę

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to od handlarza?

Rozważam jeszcze puga 306, corsę b, fiestę, civica (choć tutaj raczej budżet za mały :( )
Oczywiście jeśli macie inne propozycję to śmiało piszcie.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez radeczek, 20 Lip 2014, 13:19, edytowano w sumie 1 raz
radeczek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 01 2014
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Ni ma

20 Lip 2014, 07:45

A coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł] - słaby silnik ale do miasta będzie ok.
[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2014, 13:06

Ta ibizka jest niczego sobie, lekka kosmetyka i będzie dobrze, przydałoby się zobaczyć ją na żywo. Co do toledo to podziękuję, silnik bym jednak wolał coś poniżej 2.0
Co sądzicie o tych?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł] ładnie i chyba zbyt ładnie

radeczek
Nowicjusz

20 Lip 2014, 13:45

ibiza miała robione progi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Lip 2014, 16:56

A ta corsa jak myślicie?
radeczek
Nowicjusz

20 Lip 2014, 16:59

1.4 70KM nie było, co najwyżej 60KM. Co do stanu to jeśli podwozie wygląda tak jak komora silnika to podziękował za takie auto. W ogóle ople z tych lat nie wróżą dobrej blacharki, bardzo możliwe że ta już widziała jakieś zaprawki.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

20 Lip 2014, 17:15

Tą Corse można obejrzeć i to głównie pod spodem, bo za tą cenę nie ma co oczekiwać cudów. Wg mnie było coś robione z tyłem bo czarne plastiki na nadkolach i zderzak mają inne odcienie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

20 Lip 2014, 18:06

radeczek napisał(a): Jak wygląda tutaj sprawa spalania, zmieści się w tych 10 l lpg?

Żadna Laguna w benzynie nie zmieści się w miejskim spalaniu (nie mówię o "mieście" z 2 sygnalizatorami :roll: ) w 10l lpg. Może,może poliftowa 1,6-16v z bardzo dobrą sekwencją i lekka nogą kierowcy. 10 l lpg to pali Laguna na trasie... :)
Zmieści się Megane I z 1,4.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

20 Lip 2014, 18:29

artur73 napisał(a):
radeczek napisał(a): Jak wygląda tutaj sprawa spalania, zmieści się w tych 10 l lpg?

Żadna Laguna w benzynie nie zmieści się w miejskim spalaniu (nie mówię o "mieście" z 2 sygnalizatorami :roll: ) w 10l lpg. Może,może poliftowa 1,6-16v z bardzo dobrą sekwencją i lekka nogą kierowcy. 10 l lpg to pali Laguna na trasie... :)
Zmieści się Megane I z 1,4.

Dzięki za informację ,w takim razie lagunę chyba sobie odpuszczę :(
Tylko teraz pytanie, czy tą megankę w jako takim stanie można w takim budżecie dostać :/
radeczek
Nowicjusz

20 Lip 2014, 19:19

Z Megane będzie problem bo blacha strasznie szybko leci,wsumie dawno nie widziałem zdrowej Meganki.

Astra z 1ręki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

23 Lip 2014, 08:59

Astra 1 to ciekawa opcja,tym bardziej jeżeli bezie miała już lpg a to dodatkowy atut. Ode mnie oczywiście ekonomiczny i tani w utrzymaniu Lanos z silnikiem 1.5 lub 1.6.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS

23 Lip 2014, 09:04

Oveo napisał(a):oczywiście ekonomiczny i tani w utrzymaniu Lanos z silnikiem 1.5 lub 1.6.
lanos niestety nie jest ekonomiczny :no:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004