Samochód do miasta i trasy za 80 000

27 Gru 2012, 08:48

Witam jak w temacie , pozbierałem trochę kasy i planuje kupic samochód.
Szukam czegoś do miasta ( 80% czasu w samochodzie spędzam jazda po mieście ) ale tez do wyjazdu zagranica 600km. Samochód nie musi byc nówka ale max do 4-5lat. Nie chce tez wielkiej krowy jak Merca bo ma byc do miasta i mało palić :P
Obecnie mam C4 z 2006 wiec myślałem tez o DS4 ale wydaje sie on mało praktyczny ( te szyby z tylu :/ )
tehTK
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 2011
Auto: Citroen C4
Paliwo: Diesel

27 Gru 2012, 13:29

Ja bym sie rozglądał za nówką. Za jakimś dobrze wyposażonym kompaktem albo małym SUVem, bo może się sprawdzić na wysokich krawężnikach. Może Opel Mokka albo Nissan Juke?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Gru 2012, 10:43

Ja mam kia ceed. Ciepło nie jest a spalanie na poziomie 8 max 9 litrów(w mieście). Moim zdaniem to przyzwoity wynik jak na 135 km. Piszesz że nie chcesz obszernego auta. Ceed w kombi ma 4.5 metra. Bagażnik 528 litrów a z tyłu jak i z przodu jest dużo miejsca.
W takiej cienie autko jest bardzo dobrze wyposażone. Z takich kompaktów to masz jeszcze renault megane , opel astra. Też moim zdaniem auta godne uwagi.
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

28 Gru 2012, 12:54

tak nad Astra się zastanawiam, w oku mam tez i30 ale muszę się tym przejechać żeby zobaczyć czy jest az tak źle jak wszyscy piszą.

Megane tez ciekawe, ale wszyscy mi mówią za francuza nie brać .. :/ mimo ze moja c4 ma 6 lat i do tej pory bez żadnej wielkiej usterki.
tehTK
Nowicjusz

28 Gru 2012, 12:58

Nie słuchaj się ludzi co nie mieli styczności z autem i znaja z opowieści, że auta na f to awarie, a koreańce to plastiki. Ja mam Hyundaia 13 lat i nic się w nim nie zepsuło. Tak naprawdę to jedne z lepszych aut teraz w dobrej cenie. Ja bym brał i30 w mocnej benzynie z maksymalnym wyposażeniem, bo 80tys. na taką wersję Ci starczy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

28 Gru 2012, 13:29

Za taką kasę ja bym szukał tylko nówki, bo wybór już jest duży. Co do francuzów to jakbym miał teraz kupować nówkę to prędzej kupiłbym Megane niż Golfa :D Francuzi zrobili spory postęp przez te pare lat. To samo koreańczycy to już jest ta sama liga co samochody europejskie. Moim zdaniem fajną propozycją byłby Cruze 1.8 + lpg w max wyposażeniu, z tym że to raczej samochód do spokojniejszej jazdy.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

28 Gru 2012, 14:20

Sorry ale sam piszesz, że Ci się nie psuł przez 6 lat po czym słuchasz ludzi którzy najpewniej z francuzami nie mieli do czynienia?
Francuzi niestety ostatnio spadli do poziomu niemców w tej klasie, zazwyczaj są lepiej wykończone ale o komforcie jazdy czy nietypowej stylizacji trudno mówić.
Zainteresuj się też Citroenem DS4, jako wieloletni użytkownik pewnie dostaniesz dodatkowy rabat a auto bardzo estetyczne i przez pokrewieństwo z 308 powinno być tanie w eksploatacji, Alfa Giulietta też jest samochodem który powinien Cię zauroczyć przy bliższym poznaniu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2012, 19:07

Szczerze mówiąc po przeczytaniu twojego wątku doszedłem do 2 podstawowych wniosków ;).
1.Benzyna 2. ASB
Dlatego też moja propozycja to Mercedes C180
Samochód jest wygodny, dobrze wykonany i nie duży. Na pewno będzie się sprawował w mieście, ale także na długiej trasie.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

28 Gru 2012, 19:29

Ja popieram Dzide. Jak wcześniej pisalem ceed/i30.
1.6 gdi wystarcza spokojnie. A co do mercedesa. Nie wiem czy jest sens przeplacać. Mój szwagier bardzo się zdziwił gdy wsiadł do ceeda. Zawsze uważał że to tylko kia. Jeśli stać kogoś na serwisowanie merca to ok... Ale kompakt od opla, kia, hyundaia , czy forda wcale nie jest dużo gorszy. Nowe to nowe :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

28 Gru 2012, 22:06

dziś bylem na mieście i chyba bylem u każdego sprzedawcy tylko nie u forda
Ceed zaskoczy natomiast i30 raczej odpada nie wiem czemu ale jak siedziałem to jakoś nic mi sie nie podobało mimo ze wykończenie solidne. Astra tez całkiem dobra ale... trochę nudno może zmienia zdanie jak sie przejadę.
Siedziałem tez w DS4 ale jakieś 25 tys ( z tym co bym chciał ) nad moim budżetem , lub kupic używanego z przebiegiem do max 5000km to juz by starczyło. Ale za ta cene mógłbym dostać nowe Audi Q3 lub A3. W następnym tygodniu planuje sie przejechać wszystkim :D

Dzieki za odpowiedzi !
tehTK
Nowicjusz