Samochód do ok. 150 tysięcy

13 Paź 2021, 23:44

Hej,
przymierzam się do wzięcia samochodu w leasing do około 150 tysięcy.
To na czym mi zależy to ekonomiczność jazdy, myślałem o czymś z napędem hybrydowym, ale czytam różne opinie i sam już nie wiem na co stawiać. W każdym razie nie chciałbym się bardzo stresować przy tankowaniu. Dobrze byłoby żeby jednocześnie nie był to miejski muł, fajnie żeby miał te 150KM. Z wyposażenia z bardziej oczywistych rzeczy to klima, czujniki parkowania przód i tył, sprawnie działające multimedia, przyciski w kierownicy, oczywiście wszystkie inne fajerwerki i wspomagacze mile widziane. Samochód nie musi być bardzo duży, nie potrzebuje rodzinnego samochodu, ale jednocześnie żeby dało się nim przewieźć w miarę komfortowo 3-4 osoby plus jakieś bagaże, przy jakiejś wycieczce.
Oglądałem Toyotę CHR ale jej wygląd w szczególności tył od drzwi do bagażnika lekko mówiąc mnie nie zachwycił, pojemność bagażnika również. Czytałem tez ze jest dość głośna na trasie. Cena była ok 130tys.
Mam tez ofertę na SEAT Leon 1.4 e-HYBRID 204 KM Comfort+ za 133 tys ale tu tez ten bagażnik w recenzjach mówią ze malutki, choć nie widziałem go na żywo.
Może macie jakieś podpowiedzi co w takim segmencie cenowym warto wziąć pod uwagę.
samel15
Obserwowany

14 Paź 2021, 07:47

Jeśli jeździsz głównie po mieście to hybryda będzie dobrym rozwiązaniem.
Podajesz zarówno chr jak i leona a są to dwie zupełnie "różne hybrydy". Seat to plugin więc musisz go ładować z gniazdka - dodatkowy problem i koszt.
IMO jeśli hybryda to toyota, praktyczniejsza od chr byłaby na pewno corolla hb
W przypadku takiego auta nie ma co się podniecać ilością km. Zresztą przejedziesz się to zobaczysz, przyspieszenie jest płynne od zera do końca, skrzynia biegów robi robotę, ciebie interesuje tylko gaz. Nawet aurisem w wersji 100ps nie było najmniejszego problemu być najszybszym od świateł do świateł. Na autostradach już gorzej ale nie od tego są hybrydy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Paź 2021, 08:43

Ponieważ za rok będę w tym samym miejscu, także się rozglądam powoli. W tej chwili spojrzałbym w kierunku Mazdy 3 ale tylko z silnikiem skyactiv x, Forda lub KIia Xceed przy czym ja celuje tylko w automat gdyż do manuala już nie wrócę. Dobrym rozwiązaniem może być nowy Peugeot 308, który niedługo powinien się pojawić a w sumie już się pojawił tyle, że we Francji.
Zobacz, przekonaj się : Mazda 3, Kia Xceed, Peugeot 308. Jeżeli lubisz VAG to nowy Golf ale ja akurat w kierunku samochodów VAG nie spoglądam.
Vincitore
Obserwowany

14 Paź 2021, 12:37

samel15 napisał(a):Oglądałem Toyotę CHR ale jej wygląd w szczególności tył od drzwi do bagażnika lekko mówiąc mnie nie zachwycił, pojemność bagażnika również. Czytałem tez ze jest dość głośna na trasie. Cena była ok 130tys.
Za mała jak na rodzinne auto tu celujesz w samochód raczej dwuosobowy.

Mając taki budżet jesteś prawie w stanie wyrwać prawie nową Camry (lub jakiś demo car) w hybrydzie ona sprawdzi się przy takich założeniach jak opisałeś.

Generalnie musisz przejechać się tymi samochodami i zobaczyć co najbardziej Ci pasuje. Hybryda jest trochę specyficzna i nie każdemu może pasować. Jednak koszty paliwa są mniejsze i plus taki że nie trzeba ładować z gniazdka jak przy plug-inach.

Pamiętaj że wszystkie wyższe samochody będą więcej paliły typu xCeed, Mazda3, CHR... głownie dotyczy to poruszania się w trasie z większymi oporami powietrza. Ciekawym jeszcze samochodem nie hybrydowym jest Kia ProCeed.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lis 2021, 22:58

Może niektórych zaskoczę, ale po odwiedzeniu licznych salonów i dealerów, trochę też ze względu na dostępność i podejście do klienta, zdecydowałem się na Mazdę 3. Wyszło nieco ponad 130k w wersji hikari. Bardzo bogato wyposażona wersja względem konkurencji i modeli które oglądałem.
samel15
Obserwowany