Samochód do ok. 7 tys.

24 Sty 2019, 00:08

Witam wszystkich,
Mam prośbę o pomoc przy wyborze auta do ok. 7 tys. Benzyna, 5 drzwiowy, rocznik tak chociaż od 2000-2002 byłoby miło. Wiem, że przy tej kwocie nie ma sensu upieranie się przy jednym konkretnym modelu, ale tak z opinii znajomych i przy jakimś tam swoim rozeznaniu, najbardziej celuję w Opla Astrę G. Jestem z Gdyni, więc powiedzmy że woj. pomorskie i okolice. Nie znalazłem zbyt wielu egzemplarzy prywatnie, więc już patrzę na handlarzy. Np. te dwa auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Ta druga Astra bardzo fajna, ale przebieg 111 tys przy prawie 20 letnim aucie tego typu wydaje się jakoś mało prawodpodobny :mrgreen: Oba są trochę daleko ode mnie, myślicie że jest sens sprawdzać któryś z nich?

Wchodzi w grę jeszcze Mazda 3. Trochę inne auto, w porównaniu do Astry to widać że jednak świeższa konstrukcja. Natomiast nawet gdybym dołożył do tych powiedzmy 8-9 tys, to w przypadku Mazdy będą to te mniej ciekawe egzemplarze. Znalazłem jedną w miarę niedaleko:

Nie wiem która koncepcja lepsza - jakaś starsza dobrze utrzymana Astra w niższej cenie, czy jednak jest sens trochę dopłacić i iść w kierunku np. takiej Mazdy? Będę wdzięczny za pomoc :roll:
Pozdrawiam
Majlook
Nowicjusz

24 Sty 2019, 17:28

1.Ładna,można obejrzeć ale na książke serwisową nawet bym nie patrzył..
2.Zdjęcia obrobione w photoshopie,podpicowany na handel,przebieg pomijam.. do tego silnik lubiący pić olej więc nie taki najlepszy..
3.Mazde 3 daruj sobie nawet za 8-9k bo ciężko kupić zdrową sztuke a od handlarza to już w ogóle..

A może coś z tych Cię zainteresuje?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - masz pod nosem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2019, 18:56

Peugeot 307 bardzo ładnie się prezentuje, jest to zdecydowanie auto które można polecać i które możesz kupić znacznie taniej w porównaniu do innych modeli. Silnik benzynowy 1.6 spokojnie daje sobie tutaj radę.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001

24 Sty 2019, 19:50

Dzięki za odpowiedzi :yes:

Ok, czyli Mazdę chyba sobie daruję w tej cenie, skoro mało prawdopodobne żeby to się kupy trzymało. Szkoda, bo ciekawe auto. Peugeot faktycznie dobrze się prezentuje, chociaż w ogóle samej marki nie brałem pod uwagę. Ten Leon też wydaje się być ok - ja właśnie sprzedałem swoją Ibizę, więc Leon by pasował jako kontynuacja :wink: Muszę zdecydować czy w weekend jechać w okolice Torunia oglądać tą Astrę, czy sobie odpuścić i zobaczyć coś na miejscu, chociażby tego Leona czy Peugeota.
Majlook
Nowicjusz

24 Sty 2019, 20:07

307 to tłuk, dość awaryjny i jeden z gorzej zabezpieczonych antykorozyjnie francuzów
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sty 2019, 20:50

Ile ludzi tyle opinii. W rodzinie mamy dwie benzynowe 307 i żadna nie sprawia problemów i w ogóle nie rdzewieją a jedna już dłuższy czas nie jest garażowana.
Aha i żeby nie było niedomówień nie są to auta kupione chwile temu..
Po prostu kwestia znalezienia dobrego egzemplarza.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...

30 Sty 2019, 00:00

Po kilku dniach poszukiwań, stwierdziłem, że jednak trochę dołożę i poszukam czegoś trochę nowszego niż te Leony i Astry G. Budżet już taki max 11 tys. Właściwie miałem wczoraj jechać po pracy na Mazury zobaczyć Mazdę 3 od prywatnego sprzedawcy, ale niestety ktoś mnie ubiegł kilka godzin wcześniej i po temacie. Mazdę ciężko wychaczyć w dobrym stanie, trochę się obawiam tej blacharki. Stwierdziłem że w tej kwocie to zostaje jeszcze Astra H i chyba tego bym się trzymał. Chcę sobie zrobić jeden dzień wolny i jechać na spokojnie coś obejrzeć. Te Astry występują głównie w dwóch wersjach silnikowych - wolałbym 1.6, natomiast 1.4 też ujdzie, bardziej zależy mi na stanie technicznym auta, bo ja i tak na co dzień robię głównie trasy podmiejskie 20-30km, myślę że zwykły 1.4 powinien wystarczyć. Zerknijcie na te oferty jak możecie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -> tą mam blisko, wydaje się całkiem ok - przebieg dziwnie niski, ale może prawdziwy, inne auta w tym komisie mają normalnie po 200-400 tys, więc nie wygląda jakby masowo kręcili i picowali :mrgreen:

[link do oferty na Olx wygasł] -> trochę tanio, auto do opłat, jak rozmawiałem z gościem to wszystko super i nic nie ma do zrobienia :mrgreen:

[link do oferty na Olx wygasł] -> tutaj już prywatnie. Lepszy silnik chociaż trochę większy przebieg.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -> też 1.6, świeżo od Niemca...

Coś Wam się rzuca w oczy, któraś oferta wydaje się najbardziej sensowna?
Pozdrawiam
Majlook
Nowicjusz

30 Sty 2019, 00:17

1.4 bym sobie odpuścił jeśli to chcesz póżniej sprzedać w miarę szybko i za rozsądne pieniądze..
Pierwsze 1.6 ok można obejrzeć,drugie też ok ale sprowadzony więc trzeba uważać,przebieg na pewno skręcony patrząc na stan kierownicy i lewarka zmiany biegów..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Sty 2019, 00:45

Ale tak pomijając kwestię dalszej odsprzedaży itd. - ten 1.4 faktycznie taki muł i nie warto się w to pchać? Opinie czytam różne. Ja jeździłem Ibizą 1.4 i może rakieta to nie była, ale szczerze mówiąc dla mnie był wystarczający do takiej codziennej jazdy. Na autostradzie średnio, ale ja dłuższe trasy niż 100km robię...może ze dwa razy w roku. To tak tylko do zobrazowania moich wymagań co do osiągów, bo wiem że to jednak inny silnik czy choćby sama masa pojazdu. Nie mam zwyczaju zmieniana samochodów co chwilę, więc o ile będzie się dobrze sprawował, to ewentualna sprzedaż jest raczej dalszą przyszłością, dlatego pod tym kątem aż tak nie patrzyłem :wink:

Zauważyłem, że w tych Astrach kierownice są dość mocno wytarte. Hm, może jednak taki materiał? Bo w tych z potencjalnie mniejszym przebiegiem i bardziej sprawdzoną historią, też to często występuje. Trochę jak te skórzane mieszki skrzyni biegów w Astrach G, tam to w każdej to samo. Nie wiem, zwracam na to uwagę, ale ciężko stwierdzić który egzemplarz jest ok, a który tylko podpicowany. Auto i tak bym wziął na stację diagnost. przed zakupem, żeby chociaż trochę poznać faktyczny stan.
Majlook
Nowicjusz