Zakup auta A5, E92

29 Sty 2019, 10:34

Witam, szukam samochodu do 45 tysięcy.
Chciałbym żeby było to coupé, do tej pory najbardziej wpadło mi w oko A5 3.0d quattro sline, lub BMW E92 3.0d M pakiet.
Chciałbym sprowadzić auto z Niemiec, lecz nie wiem co byłoby lepszym wyborem.
Biorąc pod uwagę awaryjność i koszty eksploatacji co byłoby lepszą opcją? Bo spalanie pewnie podobne. Zależy mi tez na frajdzie z jazdy i na tym żeby robić nim trasy 1.500km.
Proszę o pomoc i być może inne propozycje.
Bartolomeov
Obserwowany

29 Sty 2019, 13:06

Obydwa modele nie będą "orłami" bezawaryjności i taniości w utrzymaniu.
Silniki spore, w dodatku diesle, ciężko wywróżyć co będzie sprawiać mniej problemów, 3.0TDI ma układ V6 i rozrząd wygląda tam dość ciekawie więc potencjalne koszty napraw będą droższe, również masz dwie głowice a nie jedną, jak w przypadku BMW. Z dwojga złego postawiłbym na diesla od BMW, jednak z drugiej strony wizualnie bardziej leży mi A5.
Podstawowa różnica to tył napęd w przypadku BMW lub przedni w przypadku Audi - zależy co sprawi Ci więcej frajdy. W sensie trakcji i trzymaniu w zakrętach na pewno najlepiej sprawdzi się quattro.

Co do wyboru to musisz się przymierzyć do każdego z nich i zdecydować, w kwestii zakupu, nie śpiesz się, porządnie sprawdzaj samochód i kalkuluj, bo w przypadku używanego auta rzadko masz gwarancję że "nic się nie będzie dziać".
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

29 Sty 2019, 13:44

Akcyza nie pomoże Ci w zakupie 3.0 diesla. Może poszukaj czegoś lekko uderzonego albo uszkodzonego mechanicznie ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

29 Sty 2019, 16:52

Jak chcesz względnie "taniego" utrzymania to A5 w wersji 2,0 tdi CR 177 koni + najwyżej zapodasz jakiegoś chipa i wtedy w stosunku do podstawowego 3,0 tdi nie będzie takiej przepaści.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

29 Sty 2019, 18:06

Popieram, mozna wtedy zrobic 210km spokojnie i grubo ponad 400nm. W takim a4/a5 jezdzi juz to calkiem dobrze.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

30 Sty 2019, 10:50

Albo dozbieraj i kup 2.0 190 koni z EURO6.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...
    Toyota Corolla 1.8 VVT-i Hybrid - test spalania
    To jeden z powodów, dla których najnowsza, 12. już generacja Toyoty Corolli szturmem zdobyła rynek kompaktowych samochodów, obejmując pozycję lidera w swoim segmencie. Wersja z hybrydowym napędem 1.8 ...