Samochód do około 13 tys

01 Kwi 2013, 19:13

Witam

Budżet na samochód ~13000zł, segment C lud D, 4/5 drzwi, manualna skrzynia no i ma się w miarę dobrze odpychać :) .
Raczej nie chcę diesla. Najlepiej benzyna z LPG,ale instalacji nie będzie opłacało mi się założyć bo auto będę miał pewnie nie dłużej niż rok - jak tylko trochę sobie dorobię planuje kupić e46. Jeśli miała by być to sama benzyna to musiał by się zmieścić w spalaniu 8 może 9l na setkę, a to raczej nie był by potwór... Gazu mógł by sobie spalić około 12 czy 13l.

Najchętniej kupił bym jakieś RWD, ale nie wiem czy jest sens pchać się w stare już trochę e36? Na e46 czy is200 chyba za mało pieniążków? Za mercedesami się co prawda nie rozglądałem, ale pewnie to samo.

Gdyby udało się gdzieś wy haczyć to chętnie bym przygarnął s40/v40 T4, ale znaleźć taką w ładnym stanie z LPG może być niestety trudno, a na benzynę bym nie wyrobił. Może ten 2.0T ~160KM? Możecie coś więcej o nich powiedzieć?

Audi a4 b5 1.8T było by fajne, ale... boję się problemów z tymi przednimi wahaczami. Zwłaszcza, że mieszkam na wsi. Co innego toczyć się po zakorkowanym mieście/lecieć sobie równą trasą, a co innego tłuc się po jakichś wsiowych dziurach. Czy naprawdę jest z nimi tak źle?
Może a3 8l z tym samym silnikiem, ale za te w dobrym stanie trzeba zapłacić więcej niż za a4.
Skoda i VW odpadają.

Saab 9-3 jest ciekawy, ale gdzieś coś kiedyś wyczytałem o problemach z kasetą zapłonową - mógł by ktoś to potwierdzić/przybliżyć ten temat? To dotyczyło jakiegoś konkretnego silnika czy wszystkie były takie złe?

Jeśli nie udało by się znaleźć nic sensownego w gazie to musiał bym zdecydować się na coś słabszego. Tu myślałem o astrze g 2.0 lub 2.2; focusie mk1 2.0; 323f 2.0; almerze 1.8 może jeszcze coś innego?

Pozdrawiam
dondik
Obserwowany

Auto: nie mam

01 Kwi 2013, 20:48

Witam,
Chciałbym dołączyć się do tematu! Również poszukuje auta do około 13-15 tys. Nie poszukuje konkretnie auta segmentu C czy D. Ogólnie podobają mi się niemieckie konstrukcje. Wiele się naczytałem o poszczególnych markach i modelach. Chciałbym, aby każdy wyraził własną opinie na listę aut, którą zamieszczam poniżej. Interesuje mnie awaryjność, cena części zamiennych, na co zwrócić uwagę przy kupnie konkretnego modelu, jaki silnik dobrze sprawuje się na gazie oraz własną opinie.
Audi A3 1.8T+gaz lub 1.9TDI
Audi A4 sedan 1.8T+gaz lub 1.9 TDI
BMW E46 sedan lub kombi 2.0D lub 1.9+gaz
Lexus IS200 sedan 2.0+gaz
Saab 9-5 sedan 2.2 TiD
Seat Leon 1.8T+gaz
Toyota Celica po 2001 roku(nowy model) 1.8+gaz
Volkswagen Passat B5fl sedan 1.9TDI
Volvo S60 Diesel lub gaz
Czy może inna marka i model jest godny polecenia w tej cenie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Krzysiek
krisman001
Nowicjusz

Miejscowość: Otwock

12 Lip 2014, 09:37

Witam , od parunastu tygodni jestem posiadaczem samochodu marki Volvo S60 i w dalszym ciągu ten samochód zaskakuje mnie pozytywnie jest szybki , wygodny , czytelny , jest to rocznik 2010 2,4 l 215 KM diesel swietny samochód , aczkolwiek wcześniej jezdziłem Audi 2,5l rocznik 2001 diesel 155 KM nielubiany silnik , ja byłem zadowolony przez okres 3 lat użytkowania wymieniłem hamulce , dwa razy olej ( koszty oleju 600 zł 5W 30 Hell ) żarówkę miał przejechane 300 tys Km iw dalszym ciągu był swietnym stanie technicznym nie narzekałem , mit o awaryjnośći tych silników w moim przypatku został obalony, pozdr
hunon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 1966
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: volvo
Silnik: 2,4 tdi 215 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    NISSAN NV200 LONDON TAXI
    Nissan przedstawił śmiałą, przyszłościową wizję londyńskiej taksówki - model NV200 London Taxi - skierowaną do 300 tysięcy codziennych użytkowników tego środka transportu. NV200 London Taxi emituje zdecydowaniem ...