Witam
Budżet na samochód ~13000zł, segment C lud D, 4/5 drzwi, manualna skrzynia no i ma się w miarę dobrze odpychać
![Uśmiechnięty :)]()
.
Raczej nie chcę diesla. Najlepiej benzyna z LPG,ale instalacji nie będzie opłacało mi się założyć bo auto będę miał pewnie nie dłużej niż rok - jak tylko trochę sobie dorobię planuje kupić e46. Jeśli miała by być to sama benzyna to musiał by się zmieścić w spalaniu 8 może 9l na setkę, a to raczej nie był by potwór... Gazu mógł by sobie spalić około 12 czy 13l.
Najchętniej kupił bym jakieś RWD, ale nie wiem czy jest sens pchać się w stare już trochę e36? Na e46 czy is200 chyba za mało pieniążków? Za mercedesami się co prawda nie rozglądałem, ale pewnie to samo.
Gdyby udało się gdzieś wy haczyć to chętnie bym przygarnął s40/v40 T4, ale znaleźć taką w ładnym stanie z LPG może być niestety trudno, a na benzynę bym nie wyrobił. Może ten 2.0T ~160KM? Możecie coś więcej o nich powiedzieć?
Audi a4 b5 1.8T było by fajne, ale... boję się problemów z tymi przednimi wahaczami. Zwłaszcza, że mieszkam na wsi. Co innego toczyć się po zakorkowanym mieście/lecieć sobie równą trasą, a co innego tłuc się po jakichś wsiowych dziurach. Czy naprawdę jest z nimi tak źle?
Może a3 8l z tym samym silnikiem, ale za te w dobrym stanie trzeba zapłacić więcej niż za a4.
Skoda i VW odpadają.
Saab 9-3 jest ciekawy, ale gdzieś coś kiedyś wyczytałem o problemach z kasetą zapłonową - mógł by ktoś to potwierdzić/przybliżyć ten temat? To dotyczyło jakiegoś konkretnego silnika czy wszystkie były takie złe?
Jeśli nie udało by się znaleźć nic sensownego w gazie to musiał bym zdecydować się na coś słabszego. Tu myślałem o astrze g 2.0 lub 2.2; focusie mk1 2.0; 323f 2.0; almerze 1.8 może jeszcze coś innego?
Pozdrawiam