Samochód do około 40 tys złotych

04 Lut 2025, 08:40

Witam serdecznie, przejeździłem swoim Clio 3 1.2 już dziesięć lat, chciałbym zmienić samochód. Chciałbym aby to byłby mały samochód, ale z niezłym wyciszeniem lepszym niż w moim Clio przy prędkościach 110, 120. Mieszkam w mieście, ale co dwa trzy dni mam do pokonania trasę około 120-150 km. Rocznie robię około 25-30 tys. Chciałbym aby było w wieku do pięciu, sześciu lat tak znowu na dziesięć lat. Chcę aby było mechanicznie dobrze, nieźle wyciszone i miało klimatyzację, reszta nie ma wielkiego znaczenia.
jakub4prv
Nowicjusz

Auto: Audi 80 B4
Paliwo: Diesel

04 Lut 2025, 11:45

jakub4prv napisał(a):Chciałbym aby było w wieku do pięciu, sześciu lat tak znowu na dziesięć lat. Chcę aby było mechanicznie dobrze, nieźle wyciszone i miało klimatyzację, reszta nie ma wielkiego znaczenia.

Ale ceny już nie są takie jak kiedy kupowałeś clio. Chcesz lepiej wyciszone auto więc musi być kompakt a jakiego kompakta kupisz za 40k w wieku do 6 lat? Opla astrę 1.2 turbo z przebiegiem pod 200k? Ani to nie będzie mechanicznie dobre ani nie wytrzyma dołożenia kolejnych 300k bez dużych inwestycji.

Najmniej najgorszym wyborem będzie chyba dołożyć trochę i takiego hjundaja ogarnąć. Tylko to wciąż tylko 100KM
https://www.master1.pl/oferta/gotowka/63873/hyundai/i30-1-4-classic?kalkulacja=------
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lut 2025, 12:47

Tak to prawda, cały czas zapominam, że trochę inny świat teraz jest. Do 50 pewnie będę w stanie się uzbierać. Czy cały segment b odpada, jak np Suzuki Baleno czy Seat Ibiza?
jakub4prv
Nowicjusz

Auto: Audi 80 B4
Paliwo: Diesel

05 Lut 2025, 14:33

Jak padło i30 to sprawdź tez ceeda, ewentualnie jak sedan jest ok to elantre. Nie orientuje się dokładnie w cenach, może jeszcze tipo 1.4 tjet? Tylko tam trzeba by założyć LPG. Ogólnie żeby się zmieścić w wieku auta to raczej naszykuj 50k i jeszcze coś na pakiet startowy.

Edit:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... H5XOv.html

Ten 1.5 będzie trochę lepiej jechał niż 1.4, i pewnie z 0.5-0.7 l mniej spali. Niby niewiele, z drugiej strony to 8-10%. LPG też założysz. Link przykładowy
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna