Samochód do pracy za max 20 tys.

26 Kwi 2021, 11:34

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post na forum. Poszukuję taniego w utrzymaniu i mało palącego samochodu na dojazdy do pracy.
Dziennie pokonuję 70 km. Rocznie będzie to 20-22 tys. kilometrów. Prawie cała trasa do pracy jest poza ternem zabudowanym.

Ostatnie 5 lat jeździłem Oplem Vectra B kombi 2.0 DTI 16V 100km z 2000 roku, spalanie 6-7 litrów. Niestety zepsuła mi się pompa paliwa, naprawa nie opłacalna.

Chciałbym kupić samochód z silnikiem benzynowym. Nie wykluczam instalacji LPG (chyba będzie lepiej samemu ją zamontować). Koszty naprawa diesli (patrząc na wiek samochodu, który będę kupował taka naprawa będzie maiła miejsce szybciej niż później) mnie odstraszają, ale nie mogę powiedzieć, że te silniki wykluczam w 100%.

Moje pierwsze typy:
- Opel Astra H silnik benzynowy 1.6/1.8 (instalacja gazowa?) lub diesel 1.9 CDTI;
- Opel Zafira B silnik 1.8 (instalacja gazowa?) lub diesel 1.9 CDTI;

Nie mam typów co do konkretnej marki samochodu. Jestem otwarty na różne propozycje.

Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Pozdrawiam
baribal19
Nowicjusz

27 Kwi 2021, 14:37

baribal19 napisał(a):Poszukuję taniego w utrzymaniu i mało palącego samochodu na dojazdy do pracy.
Powinieneś celować w samochodu pokroju Opla Astry o którym wspomniałeś. Tu Vany raz że będą droższe w utrzymaniu a dwa że więcej będą paliły nawet z takim samym silnikiem jak w mniejszym modelu.

W tej cenie którą podałeś można jeszcze kupić ładnego Avensisa T25 z silnikiem 1.8 w benzynie. Na takich trasach jak pokonujesz spalanie wyjdzie Ci takie jak miałeś w Vectrze :)

Jak chcesz coś pod LPG to lepiej celować w trochę większy silnik około 2.0 i jakiś wolnossący bez doładowania. Wtedy będą mniejsze koszty utrzymania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Maj 2021, 15:32

Dziękuje za odpowiedź

W tygodniu dużo czytałem o rożnych samochodach spełniających moje wymagania (może za dużo :/ ).

Do mojej listy doszły następujące samochody:

- Kia Ceed I kombi generacji - silnik benzynowy 1.6 DOHC 126km lub diesel 1.6 CRDi 115/km/128km .
Czy to prawda, że te silniki diesla nie mają koła dwumasowego (tak wynika z tego artykułu:https://autokult.pl/29397,srednie-silniki-diesla-bez-kola-dwumasowego-najlepsze-propozycje-cz-2,all)? Wiem, że wersja 90km go nie ma, ale jest to za słaby motor.

- Hyundai i30 kombi I generacji - silnik benzynowy 1.6 DOHC122km lub diesel 1.6CRDi 115km.
Samochód bliźniaczo podobny do Kia Ceed widać to po silnikach To samo pytanie tyczy się wersji silników wysokoprężnych, mają koło dwumasowe?

- Renault Laguna III Grandtour - silnik 2.0 dCi 150km.
Samochód z końca mojego zakresu budżetu, jedyne co mnie martwi to spalanie. Sam silnik wygląda typowy współczesny silnik diesla ze swoimi plusami i minusami.

Z góry dziękuję za opinie!
baribal19
Nowicjusz

02 Maj 2021, 23:03

Chcesz zagazować..? To tylko sprawdzone starszej generacji silniki. Szukaj do 20 k Megane 3 z 1,6. Nie dosyć że solidne ,to jeszcze ekonomiczne ,pancerny silnik i zazwyczaj dobrze wyposażone. W odróżnieniu od aut z segmentu D (jak laguna w dieslu) ,można je kupić z rozsądnym przebiegiem. Ważna kwestią jest to ,że takie Megane 3 (jeśli jest nie spawane) to ...właściwie nie koroduje wcale. Czyli masz spokój z największym kosztem czyli z blachą. Przykład ??
Tu masz z gazem już i z przebiegiem poniżej 150k. PL Salon !!! W cenie zmieściłbyś się do 20k.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Maj 2021, 19:37

Ostatnio wpadł mi w oko Chevrolet Cruz w kombi:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jest to cena ponad zakładany mój budżet ale jestem wstanie tyle wydać.
Trochę czytałem o tym samochodzie. Dobry samochód w dobrej cenie, można powiedzieć w skrócie.
Ktoś z użytkowników miał Cruza?Podzieli się opiniami?
baribal19
Nowicjusz

04 Maj 2021, 21:04

Nie ma do czego się odnieść, towarzystwo poleciło Tobie na prawdę solidne modele ze szczegółami... Chevrolet. No jak pada taki pomysł to trudno dalej prowadzić dyskusję. Krzyż na drogę...
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Cascada - efektowny kabriolet na każdą pogodę
    Nowy Opel Cascada to elegancki, czteromiejscowy kabriolet o wydłużonej sylwetce z wysokiej jakości miękkim dachem. Jako jeden z czołowych modeli Opla Cascada wyróżnia się nie tylko gabarytami (długość: prawie 4,7 m), ...

04 Maj 2021, 21:35

Cruze to taki Opel Inaczej wyglądający
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Maj 2021, 11:49

A ile waży ten Cruz?? Jak tyle co Ople to dzięki... Ciężkie auta i przez to chłapią paliwo przy jeździ powyżej 3 tys.obr. Do tego masa niekorzystnie wpływa na osiągi.
Słyszałem że w tych następcach Nubiry jest słaby i miękki lakier ale ciężko to samemu zweryfikować.
Samo auto nie jest wcale brzydkie ale 25k za nowszą Nubirę to bym nie dał.
Mniejsze Chevrolety typu Aveo ,potrafią korodować od strony podwozia. Ciekawe jak będzie z tym Cruzem??
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Maj 2021, 16:17

Niektórzy placa 30 i ponad 30 tys za Cruze...Sam kilka już sprzedałem.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie