Samochód do transportu osoby niepełnosprawnej

21 Cze 2011, 13:06

Szukam samochodu do transportu osoby niepełnosprawnej, wysokość wózka z osobą to około 150cm,myślałem o jakimś vanie. Samochód musi być bez uskoku za klapą drzwi, by można było spokojnie wjeżdżać .
Gizek
Nowicjusz

21 Cze 2011, 13:11

może coś typu peugeot partner,citroen berlingo,renault kangoo,fiat doblo,opel combo i chyba opel będzie miał najwyższą wysokość co?może być coś takiego?a jakie masz fundusze na ten cel?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2011, 13:48

około 40 tyś. ważne by tego progu nie było..
Gizek
Nowicjusz

21 Cze 2011, 13:55

a VW Touran?
Gizek
Nowicjusz

21 Cze 2011, 14:29

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] proszę sprawdzić takie coś... polecacie?
Gizek
Nowicjusz

21 Cze 2011, 14:33

Radziłbym poszukać auta klasy Berligo/Partner lub Doblo. Auta te można kupić w wersji przeznaczonej do przewozu osób niepełnosprawnych. Ich zaletą sa dzielone tylne drzwi otwierające się na boki z przygotowaną rampą wjazdową zamiast tylnego zderzaka. Zdarzają się tez Ople Astry w wersji VAN (z podniesionym dachem) w tej wersji ale z tych co widziałem najlepsze rozwiązanie było w Berlingo/Partner. Wystarczy w allego poszukać auta dla niepełnosprawnej np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] chociaż ja jestm zwolennikiem otwierania drzwi na boki.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...

21 Cze 2011, 14:46

szczerze mówiąc, nie potrzebuję specjalnych ramp itd., mam szyny podjazdowe, jedynie dwa wymagania techniczne, odpowiednia wysokość i brak uskoku, a jeszcze jedna sprawa... gdzie by nie ,,trzęsło" zbyt mocno? tzw. miękka jazda
Gizek
Nowicjusz

21 Cze 2011, 17:04

Peugeot Partner Tepee - piękny samochodzik, odpowiedni?
Gizek
Nowicjusz

21 Cze 2011, 21:39

witam ,
woziłem Berlingiem/Partnerem chłopaka niepełnosprawnego ale bez wózka - ciasne, wąskie boczne drzwi :!: ale pod tylną klapą myśle że wózek dałby radę
zawieszenie miekkie trzeba sprawdzić wymiary - ale tu bym polecał silnik benzynowy1,6,1.8 benz +gaz /zbiornik pod podłogą, ja miałem 1,9D i w zimie rześko :mrgreen: nawet z przodu

obecnie używam vana Ulysse; drzwi boczne po byku , fotele przednie obracane - do wsadzenia osoby niesprawnej znakomicie , ale wózek z tyłu wjedzie bez pasażera, pokład wyżej
dach niżej, a zimą duzo cieplej - auto znakomicie tapicerowane , zawieszenie miekkie, sprezyste , klima z dwoma wentylatorami błyskawicznie odparowuje,

proponuje ogladnąć Berlinga /Partnera, to M. Vaneo ,F. Doblo , Vw Tourana i vany
Astra van bedzie za niska to kombi
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Cze 2011, 07:52

Właśnie chciałem napisać, że jak nie potrzeba rampy to Ulysse lub odmiana tego auta w wersji Peugeot/Citroen to również bardzo dobry wybór pod względem komfortu. Konstrukcje spod znaku VW mają tą wadę że tylne drzwi nie są odsuwane tylko otwierają się normalnie. Mercedes będzie drogi w serwisowaniu (bo ten model ma założenia klasy A). Podchodzi jeszcze oczywiście Voyager ale tego to trzeba lubić (mnie się podoba ale to rzecz gustu).
mstrucz
Aktywny

22 Cze 2011, 16:11

Ja bym zazwyczaj używał tylnej klapy, nie stanowiłoby problemu także wyjecie dwóch tylnych foteli. Szerokość ok, długość po wyjęciu dwóch foteli z pewnością ok, wysokość... mają ponad 150cm?
Gizek
Nowicjusz

22 Cze 2011, 19:03

nie mam dobrej wiadomości , w Ulysse , Evasion, P 806 ,Zeta /95 ÷01/
próg załadunku +/- 60cm , ale wysokość otworu klapy 102 cm :?
wg mnie Berlingo '99 miało ~~120 - 130cm
trzeba pójść do salonów z metrem
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

26 Cze 2011, 10:57

a z innej beczki... np. [link do Onet wygasł]
Gizek
Nowicjusz

27 Cze 2011, 08:55

Fajny, tylko często właścicieli zmieniał.
mstrucz
Aktywny

27 Cze 2011, 10:04

to już troche duży van, do sprawdzenia~ w serwisie przebieg- czy nie ma 400tys km
bezwypadkowość i koło dwumasowe - bo to droga wymiana
no i blacha - te auta lubią sie puszczać z rudą :mrgreen: znałem z bliska z "salonu.pl" 2001 z okrutną ... rudą ospą
i nie jestem pewien czy z zaległą akcyzą nie bedzie problemu przy prywatnym właśc.
sympatyk
Zaawansowany