snaks napisał(a):albo jaki zestaw od lexusa mozna zastosowac
tam się nic nie pcha, bo seria gra bardzo dobrze oczywiście jeśli mówimy o słuchaniu muzyki a nie waleniu
Znam gościa, który władował w audio 8tys. w BMW e34 525tds kombi i tylko waliło głębokim basem, a do normalnej muzyki było do dupy. Chyba chciał zagłuszyć klekot silnika
1. Zastosuj w maty wygłuszające - wyciągasz całe wnętrze i oklejasz wszystkie panele od środka. Bez tego nie ma mowy o dobrym audio. W takim e30 czy Civicu to konieczne.
2. Jak chcesz coś pomiędzy ceną, a jakością to właśnie Alpine, Kenwood (próbowałem obydwu marek i były dobre). Dokładnych modeli nie podam, bo bardzo szybko coś nowego wychodzi. Wysoka półka to np. Bang&Olufsen, BOSE itp. To już dla prawdziwych świrów muzycznych, bo dobry zestaw będzie więcej kosztował niż to auto
3. Ładuj zestaw 6.1, czyli głośniki przednie z
oddzielnymi tweeterami. Na tył jakieś większej średnicy bez zintegrowanych tweeterów. W bagażniku jakiś dobry subwoofer z wzmacniaczem. To taki zestaw rozsądny. Większej ilości głośników nie podłączysz do standardowego radio.
4. Jak chcesz się bawić w 7 lub więcej głośników musisz wygospodarować kasę i co ważne miejsce na dodatkowy wzmacniacz sterowany z radio. Tutaj polecam forum o tej tematyce.
5. Nie żałuj na okablowaniu. Mają mieć porządne przekroje izolację, a i ekranowanie nie zaszkodzi (szczególnie subwoofera). Ja za kabel do suba z dodatkowym sterowaniem "+" dałem ponad 50zł i i tak nie był najdroższy i nie budowałem super audio
6. Jak auto będzie rozklekotane to żadna radocha z audio jak plastiki czy blacha będą rezonować.