Samochód dla początkującego kierowcy.

08 Cze 2015, 21:45

Witam!
Jako, że dzisiaj zdałem prawo jazdy to moi rodzice zdecydowali się na zakup samochodu, będzie o użytkowany przeze mnie oraz przez moją mamę.
Nie ma ona zbyt dużych wymagań, żeby nie był jeżdżącą skarbonką oraz żeby był Hatchbackiem.Ja natomiast, uwzględniając powyższe wymagania chciałbym, aby samochód miał sportowe zacięcie.Nie mówię tutaj o glebach oraz alufelgach.
Wygoda.Oczywiście w samochodzie będe jeździł z kolegami, dlatego fajnie by było, aby pasażerowie na tylnych siedzeniach się nie gnietli.
Moc.Tutaj nie mam porównania.Moimi jedynymi samochodami jak na razie były Ford Focus MK2 oraz Toyota Yaris II.
Jakie samochody przypadły nam do gustu?:
-Fiat Brava,
-Opel Corsa B po lifcie,
-Fiat Punto,
I w sumie tyle.
Dodam, że samochodu szukamy na terenie Małopolski oraz Śląska.Cena jaką chcemy dać za samochód to maksymalnie 5000 zł.
ReVo1996
Nowicjusz

Auto: Jeszcze nie mam :P

08 Cze 2015, 22:11

ReVo1996 napisał(a):Hatchbackiem.Ja natomiast, uwzględniając powyższe wymagania chciałbym, aby samochód miał sportowe zacięcie.Nie mówię tutaj o glebach oraz alufelgach.
Wygoda.Oczywiście w samochodzie będe jeździł z kolegami, dlatego fajnie by było, aby pasażerowie na tylnych siedzeniach się nie gnietli.

Hatchback, sportowy i wygodny w tym budżecie to wysokie wymagania. Ogólnie trzeba szukać czegoś co jeździ i nie jest po poważnym wypadku, propozycje ode mnie:
[link do oferty na Olx wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Cze 2015, 06:19

Może coś francuskiego?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Cze 2015, 13:24

Barol podał fajną Megane z ładnym kolorem i dobrym silnikiem,jak najbardziej możesz się nad nią zastanowić,ewentualnie Astra F 1.4 jako pierwszy samochód wręcz ideał,bardzo tanie autko w utrzymaniu.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2015, 20:37

A propo Astry [link do oferty na Olx wygasł] tylko było coś z przodem i ten dymek to mogą być oznaki wydmuchanej uszczelki pod głowicą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Cze 2015, 16:32

Bardzo cieszy mnie zainteresowanie tematem.Chciałbym jeszcze uzyskać nieco informacji o wspomnianej Corsie B po lifcie oraz Corsie C z początku produkcji.
Jedną Corsę C w cenie 4900 zł mogę oglądnąć w sąsiednim mieście.
ReVo1996
Nowicjusz

Auto: Jeszcze nie mam :P

10 Cze 2015, 20:44

Niech zgadne pod maską ma 1.0? Czyli najgorszy silnik.. wogóle Corsa C do 5k nie będzie niczym dobrym lepiej szukać zadbanej B którą spokojnie kupisz za 3500-4000zł. Szukaj z silnikiem 1.4 60km bądz 90km. Z diesli najbardziej są polecane te od Isuzu.
Barol
Awatar użytkownika

10 Cze 2015, 20:51

Wiem, że to nudne, ale - saxo lub 106 po lifcie :lol: ostatnio Pani stąd łyknęła taką perełkę, tylko że przed liftem - PALCE LIZAĆ
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005