Samochód gaśnie podczas jazdy

03 Sty 2017, 20:04

Witam, szukałem tematu z takim problemem, ale nie mogę znaleźć. Mam Astrę h 1.6 benzyna+lpg. Gdy jeżdżę na benzynie wszystko jest ok. Problem pojawia się, gdy przełączę na gaz.

Otóż jak samochód jest w miarę nierozgrzany to wszystko jest ok (np. do pracy mam 10km i nic się nie dzieję). Natomiast, gdy jadę w trasę to mnie więcej po 40-50km samochód gaśnie podczas dodawania gazu, np. jadę sobie stałą prędkością 100-120km/h i zwalniam do 50, bo np. stoi fotoradar, potem chcę przyśpieszyć, wciskam gaz i samochód momentalnie gaśnie. Inny przykład to zatrzymuję się na światłach, ruszam i znów to samo. W dodatku samochodu nie można od razu odpalić. Po przekręceniu kluczyka jest cisza, nawet rozrusznik nie chodzi. Dopiero po paru dobrych sekundach samochód normalnie odpala. Dodam, że jadąc np. po autostradzie stałą prędkością z samochodem nic się nie dzieję, dopiero jak zwolnię i chcę przyśpieszyć to samochód gaśnie.

Miałem niedawno wymieniany parownik i wtryski. Poza tym wymieniałem świece i czujnik położenia wału, bo myślałem, że to może być przyczyną, ale nadal to samo. Ten gazownik co mi to robił mówi, że nie wie co się dzieję. Pojechałem do innego to kazał mi zareklamować wtryski, ale znów ten pierwszy mówi, że z nimi wszystko ok. Prócz tego z samochodu ucieka mi płyn chłodniczy, może to ma jakieś znaczenie? Proszę o pomoc.
Wacula
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 03 2008
Auto: Opel Astra h
Silnik: 1.6 benzyna 105km
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Sty 2017, 11:05

Wacula napisał(a):W dodatku samochodu nie można od razu odpalić. Po przekręceniu kluczyka jest cisza, nawet rozrusznik nie chodzi.
Musisz sprawdzić połączenia masy z rozrusznikiem i kabla plusowego. Czy kontrolki wtedy przygasają? Jak nie to wina może być w samym rozruszniku np. bendiks się nie wysuwa.

Wacula napisał(a):Prócz tego z samochodu ucieka mi płyn chłodniczy, może to ma jakieś znaczenie?
Jak ci ucieka ten płyn chłodniczy? Masz jakieś widoczne wycieki?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Sty 2017, 17:50

Ale ten problem występuję tylko na gazie, na benzynie nigdy problemu z odpalaniem nie miałem. Czy to może więc być wina rozrusznika?
Leciał mi płyn z tej rurki co wchodzi do parownika, dokręciłem tę obejmę, płyn na razie jest jak był, ale z samochodem nadal źle.
Wacula
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 03 2008
Auto: Opel Astra h
Silnik: 1.6 benzyna 105km

06 Sty 2017, 19:48

Wacula napisał(a):Ale ten problem występuję tylko na gazie, na benzynie nigdy problemu z odpalaniem nie miałem. Czy to może więc być wina rozrusznika?
No ale chyba samochód zawsze odpalasz na benzynie? Jaką masz instalację?

Wacula napisał(a):Leciał mi płyn z tej rurki co wchodzi do parownika, dokręciłem tę obejmę, płyn na razie jest jak był
Ok, czyli jeden problem rozwiązany.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - bezemisyjny pojazd koncepcyjny
    Podczas światowej premiery BMW i3 Concept Coupe firma BMW Group pokazała dynamiczną i ekscytującą wersję bezemisyjnego pojazdu koncepcyjnego z segmentu ekologicznych samochodów klasy premium. Pojazd studyjny zaprezentowano ...
    Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...