Samochód głównie do miasta - 11 tyś.

02 Paź 2015, 17:23

Właściciele Passata pracują w Austrii w Alpach temu potrzebują 4x4. tutaj mają dom rodzinny, auto używanie głównie na trasach Austria-Polska, sprzęgło i kompletne hamulce wymienione w maju na przeglądzie, minimalne oznaki korozji jak to pan mi powiedział, wszystko sprawne, opony zimowe roczne na stalówkach, lać paliwo i śmigać. Myślę, że przejadę się go jutro oglądnąć...
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Paź 2015, 08:54

Tylko skala korozji może być niewiadomą. Jeśli to rozsiana korozja na wielu elementach ,to ja bym nie ryzykował. Jak to jakiś błotnik czy klapa bagażnika ,to jeszcze można to sobie ponaprawiać ,chociaż pewnie to stan po jakiejś naprawie lakierniczej w dawnych latach. Generalnie to auto jak najbardziej warte zainteresowania. Pamiętaj ,że samochód używany w trasach (mimo nakręconych kilometrów), jest w lepszej kondycji niż używany w mieście. :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Paź 2015, 09:41

Generalnie to się nie napalam, będzie coś nie tak to na siłę go nie kupię, na + na pewno używany na trasach po wymianie sprzęgła i hamulców w maju na co są paragony ponoć, silnik i wyposażenie. Teraz jechać i ocenić minusy.

Pytanie jeszcze ile +/- kosztowałaby instalacja gazowa do tego samochodu w razie czego ?
airton
Początkujący

03 Paź 2015, 13:30

Za 2,5k założysz dobrą. Można też założyć tanią ale musi to zrobić dobry fachowiec. W wersji ekonomicznej da radę zejść poniżej 2k ale ja bym wolał coś solidniejszego za 2200 -2300. Można robić na tych klamotach sprawdzonych STAG-u co szły na montaż 2-3 lata temu a dziś się ich nie kładzie bo montuje się nowsze sterowniki. Jednak do tego silnika 1,8 nowsze sterowniki np Q-Box Staga jest niepotrzebny...Spokojnie mozna zagazować na Stagu 300 lun Stagu 4Eco i dobrych i tanich wtryskach polskiej produkcji np.Baracuda. Taka instalka wyjdzie lekko powyżej 2k.
artur73
Awatar użytkownika

04 Paź 2015, 20:43

Passat do obejrzenia od środy temu wrzuce coś jeszcze co znalazłem

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
airton
Początkujący

06 Paź 2015, 11:12

Najlepiej wypada Astra z 1 linku. Inne auta mają mankamenty.
artur73
Awatar użytkownika

10 Paź 2015, 17:02

Passat okazał się słaby błotnik lampa tylna do wymiany, centralny nie działał, prawdopodobnie krańcówki, wyciek płynu wspomagania, opony letnie do wymiany. Szukam dalej jakby ktoś miał jakieś namiary na coś to czekam na propozycje,.
airton
Początkujący

12 Paź 2015, 23:10

Zacząłem zastanawiać się nad BMW i Mercedesami ? Na co mógłbym zwrócić uwagę w tym budżecie ? oczywiście pod gaz. I pytanie jeszcze jak się ma serwis tych samochodów w porównaniu np. do Accorda czy Volvo v40 ?

+ co myślicie ?

+ opis od właściciela z forum vw.

"Wszystkie krańcówki działają, zapalają i gaszą światło w kabinie i podświetlanie podłoża.
Centralny działa bez zarzutu, ostatnio tylko dioda od alarmu ta w drzwiach raz świeci a raz nie, trzeba zdjąć boczek i rozłączyć i złączyć kostkę, już to raz robiłem ze trzy lata temu.
Turbina w bardzo dobrym stanie, na pewno była wymieniana.
Blacha w miarę normalna, jest kilka wgnieceń i dołków i rys naokoło, niezbyt rzucających się w oczy. Rysy pozaprawiałem oryginalnym lakierem, są mało widoczne.
Odnośnie korozji, to są purchle na prawym błotniku na dole przy chlapaczu i dwa malutkie na tylnej klapie prawie niewidoczne, oraz jeden na rogu maski nad prawą lampą. Lakierowana była tylna klapa, co jest standardem w Passacie bo z całego nadwozia tylko klapy nie są ocynkowane. Lakierowane były drzwi od strony kierowcy, bo były wymieniane.
Czy jest coś do zrobienia, na pewno nie silnik, nie turbina, nie skrzynia, nie zawieszenie, bo wahacze wymieniałem sam, wszystkie są z logo Audi, w idealnym stanie. Łączniki założyłem nie te zwykłe przelotowe, tylko takie z końcówkami jak sworzeń wahacza, specjalne żeby nie skrzypiały, też oryginał Audi. Na tą chwilę nie wiem co może być do zrobienia, może wymiana paska rozrządu za jakiś czas żeby niepotrzebnie nie ryzykować. Aha, no i trzeba by rozebrać i przesmarować silniczek tylnej wycieraczki, bo stanęła."
airton
Początkujący

13 Paź 2015, 15:10

Passat fajny, szkoda tylko konfiguracji wyposażenia do silnika. Ta zwykła klima aż bije po oczach :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Paź 2015, 16:54

Co myślicie o tym samochodzie i o tym silniku pod lpg ? Wiem, że handlarz, ale mojemu tacie rok temu sprowadził samochód i jest okej, nic kompletnie się nie dzieje. Wizualnie średnio mi się podoba, ale w sumie tak samo średnio podoba mi się Golf IV, a3, passaty i inne. a na ładne auto nie mam budżetu :)
airton
Początkujący

15 Paź 2015, 23:21

Oprócz citroena mam jeszcze takie

1. [link do oferty na Olx wygasł] trza by usunąć te kolorowe wstawki

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie mogę się doprosić o więcej zdjęć.

5. [link do oferty na Olx wygasł] nie wiem czy nie będzie za mułowate.
airton
Początkujący

18 Paź 2015, 07:15

Citroen ten sprowadzony z 1,6 , wydaje się ok chociaż przebieg pewnie kosmetycznie cofnięty. Poza tym rocznik lepszy ,blacha lepsza i materiały w środku też ok. Ten silnik dobrze współpracuje z lpg. To bezpieczniejszy wybór niż C5.
Nieźle wygląda to A4 w sedanie. Volvo też ok ale nie z tym silnikiem, bo okazuje się słaby i relatywnie dużo palący.
A Laguny I oglądałeś w tej kasie..? Takie z końca produkcji 00/01..? Zapewniam cię,że to niezły wóz pod każdym kątem. Spalania,osiągów,komfortu,wyposażenia,przestrzeni i prostoty budowy. Multum używanych części na rynku ,a zadbany egzemplarz wcale nie stoi za dużo u mechanika. Mam z przebiegiem ponad 300 tys więc wiem o czym piszę.
artur73
Awatar użytkownika