Witam,
Proszę o pomoc w wyborze mojego następnego samochodu.
Wymagania jakie stawiam to:
- Budżet około 15 tysięcy, ale jeśli byłaby super okazja z pewnego źródła z niskim przebiegiem to mogę dać więcej.
- Rejon: Trójmiasto
- Czas użytkownia 5-10 lat
- Roczne przebiegi to prawie 20 tys. km z czego 90% to trasa (autostrada, drogi ekspresowe, wojewódzkie), 10% miasto (do bliskich odległości mam rower, który jest wygodniejszy
![Razz :P]()
)
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Myślę, że powinien to być sprawdzony, oszczędny diesel (do tej pory miałem benzynę z LPG)
- Trwałe, ładne wnętrze (jestem estetą)
- Tak żeby raz może 2 razy w roku weszły 3 (max. 4) dorosłe osoby z pakunkami
- Nie za długi (max 4.8 M)
- Niezawodny
- Skłaniam się ku szukaniu w Niemczech
Moje obecne typy to:
1. Mercedes W211 2.2 CDI sedan (>= 150 KM) Mam słabość do Mercedesów i na ten moment najbardziej mi się podoba
Ale zastanawiam się czy za tą cenę znajdę przyzwoity model, może już lepiej w tej cenie znaleźć zadbanego w210 polifta...
Obawiam się trochę dużych przebiegów, ale podoba mi się wysoka jakość wnętrza po którym nie widać wieku ani zużycia, dobre skrzynie automatyczne, wygląd i trwałe silniki.
2. Alfa Romeo 159 1.9 JTD - ładna stylistyka, ponoć bardzo dobry silnik, ale obawiam się jakości wnętrza. Obawiam się też czy tak jak mój obecny samochód nie dojdzie do pewnego momentu po którym po kolei różne rzeczy zaczną padać
![Razz :P]()
Byłoby słabo gdybym kupił i zaraz wszystko zaczęłoby się wycierać albo odłazić. Na plus wiek auta i widzę, że można upolować je z niskim przebiegiem.
Ewentualnie Fiat Croma, które są jeszcze tańsze, toteż ciut brzydsze w środku (moim zdaniem).
3. Ford Mondeo MK4 2.0 TDCi- ładna stylistyka, o silnikach też słyszałem pochlebne opinie, w środku jednak sporo plastyków, które nie wiem czy wytrzymają próbę czasu.
4. Skoda Superb I 1.9 tdi 130 KM - znajomy ma Superba II w którym się zakochałem, "jedynka" nie jest aż tak ładna i przypomina mocno Passata B5 za którym nie przepadam
Ale silnik ponoć bardzo dobry, jakość materiałów też wydaje mi się, że jest niezła.
Podobnie jak w Mercedesie są to starsze samochody.
5. Renault Laguna III z 2.0 DCi - podobnie jak w przypadku Forda z tym, że obecnie mam auto tej marki i zdecydowanie wiem, że wnętrze w Renówkach jest słabej jakości i materiałów.
I chyba na ten moment chcę spróbować czegoś innego choć L3 Coupe to piękny samochód.
Co Wy na to?
![Uśmiechnięty :-)]()