Sedan/hatchback do 40.000

13 Paź 2018, 21:14

Cześć, chcę wymienić moje wysłużone Audi A3 8l na coś nowszego.
Budżet jakim dysponuje to ok 40000zł. Chcę za to kupić sedana lub hatchbacka. Nie mam wymagań co do rodzaju paliwa, ani producenta. Nie zależy mi też na skórach, telewizorach i innych zbędnych gadżetach. Są to fajnie, nie ma - żaden problem. Ale chciałbym, że silnik miał min 150KM. Samochód był młodszy niż 2010. Podoba mi się BMW e90 po lifcie, ale naczytałem się, że jest bardzo drogie w serwisowaniu. Czy możecie potwierdzić lub zaprzeczyć tym opinią. Drugim samochodem który mi się podoba jest Astra J. Co o niej powiecie? Jakie inne samochody są godne uwagi?
patryk!
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

14 Paź 2018, 16:42

patryk! napisał(a):opinią

opiniom

patryk! napisał(a):Podoba mi się BMW e90 po lifcie, ale naczytałem się, że jest bardzo drogie w serwisowaniu

Po lifcie weszły silniki na bezpośrednim wtrysku, które mają swoje problemy. Przed liftem były o wiele mniej problemowe ale i tak nie można powiedzieć, że e90 jest tanie w serwisie. Raczej górna pólka spośród aut tej klasy. BTW z budżetem 40k nie podchodziłbym do 2010+

patryk! napisał(a):Drugim samochodem który mi się podoba jest Astra J.

Względnie proste, trwałe auto. Minusem jest to, że w porównaniu do poprzednich generacji J zdecydowanie przytyła. Dla mnie 1.4T/140 to absolutne minimum. Jest też fajny 1.6T ale chyba nie był montowany w sedanie

Możesz poszukać bravo w wersji sport (1.4T/150), AR giulietty, s40 2.4/2.5T, focusa 3, znajdzie się też jakieś megane z tce
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Paź 2018, 16:47

Dzięki za odpowiedź, a co z silnikami diesla w Astrze. Konkretnie chodzi mi o 2.0. Jak z ich żywotnością, kosztami napraw? Jakieś typowe usterki?
patryk!
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

16 Paź 2018, 20:58

Usterki jak w każdym dieslu, ale w sumie nie wiem czy można to nazywać "usterkami", po prostu zużycie turbo/dwumasy/wtrysków, ew. dpf/egr
To czy będziesz miał problem z nowoczesnym dieslem zależy od serwisowania i sposobu użytkowania, Jeśli masz zamiar jeździć tym po mieście to szału nie będzie

BTW to silnik 2.0multijet od fiata/ar, konstrukcja sama w sobie bardzo dobra
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...