Samochód klasy B lub C do max. 20 000zł

22 Cze 2014, 23:35

Witam.
Mam zamiar kupić swoje pierwsze autko, którym będę dojeżdżać na studia. Cena max. 20 000zł
Głownie jazda po mieście, ale czasami trasy po 130km do domu. Myślałem nad autem klasy B lub C ( kompakt). Najlepiej wersja coupe. Nie wiem czy wybrac silnik diesla czy benzyna + lpg (wydaje mi się, że do moich celów bardziej pasuje benzynka z lpg)
Moje typy:
- Opel Astra III Coupe lub Corsa D (jaki silnik diesla lub benzynki lubiacej gaz?)
- Citroen C4 I Coupe (diesel 1.6 hdi, benzyna z gazem?)
- Ford Focus Mk II Coupe lub Fiesta (jaki silnik diesla lub benzynki lubiacej gaz?)
- Honda Civic VII Coupe (jaki silnik diesla lub benzynki lubiacej gaz?)
- Fiat Grande Punto (tu wiem ze ma dobrego benzyniaczka lubiacego gaz)

Mam mentlik w głowie. Czy kupić samochód klasy kompakt i jeździć wygodniej, więcej miejsca czy kupić nowsze klasy B?Jakieś inne propozycje?
Ps. Golfy, polo odpadają. Za dużo Volkswagenów w rodzinie... Bmw e46 chybs też, starsze, mniej ekonomiczne.
BlackHawk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Cze 2014, 09:26

To Focus, C4 i Astra III były w wersjach coupe? :sly:
Forsy nie nadają się do gazu więc odpuść. Cytryna ma awaryjną elektronikę, Astra 1.8 140KM, 2.0t 170KM :ok:
Przejrzyj forum były już takie tematy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2014, 10:20

C4 coupe było jak najbardziej. Awaryjna elektronika powiadasz.... Kolejny mit, rozpowszechniony przez Polaków, którzy kupili powypadkowego złoma...
Jak już tak piszesz o tej awaryjnej elektronice, to napisz konkretnie co się sypie:)
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2014, 10:37

grzegorzd92 napisał(a):C4 coupe było jak najbardziej
C4 był produkowany w wersji 3d, Coupe było tylko marketingowym chwytem. Z niego jest takie coupe jak z Trynkiewicza wzór do naśladowania dla ojców...
Awarie elektroniki wywołane są w C4 najczęściej zwarciami w układzie elektrycznym. Szwankuje przez to np klima
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Cze 2014, 10:47

taaa. Psują się jak każde inne Focusy czy Astry.... Ani mniej ani więcej.
Mój tata jeździ Citroenem i jest to samochód sprawiający najmniej problemów ze wszystkich z jakimi mieliśmy do czynienia. A sporo przejechał ten samochód u nas w rodzinie.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2014, 11:46

Gratuluję bezawaryjności, jednak ogólnie jest to model podwyższonego ryzyka, więc autor może nie mieć tyle szczęścia i trafi na egzemplarz, w którym ta elektronika będzie się sypać.
Ford i Opel mają mniej elektroniki i tego kiepskiego komputera komfortu BSI. Dodatkową wadą C4 jest mnogość tych wyświetlaczy w których mogą siąść piksele. Ale za to wersja 3d fajnie wygląda i ma tą urzekającą kierownicę z nieruchomym środkiem. Fajne są też te zegary na środku, podświetlany światłem zewnętrznym :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Cze 2014, 13:19

Najbardziej podoba mi się cytryna (ten tyłeczek) i astra, focus wydaje mi się takim rodzinnym autem.
Ciekawą opcją wydaje mi się też Grande Punto, niby o klase niżej ale dość dużo miejsca.
Podobaja mi sie bmw e46 (lubie niemiecka motoryzacje, w dodatku mój ojciec preferuje tylko mercedesy :yes: )ale nie wiem czy na pierwsze auto bedzie to dobry wybór. Patrzałem także mesie w124 (ten komfort i niezawodność, ale jednak wole coś świeższego)
Zdecydowałem się na benzynki.

Teraz mam 3 typy:
-cytryna -jaka benzynka bo wiem, że diesel 1.6 hdi (ma to coś w sobie) - tańsza od astry, za ta sama kase mogę wyrwać lepszy egzemplarz
-astra iii -1.8 140KM (zapas mocy na trase, bardzo mi się podoba)
-punto - 1.4

Co byście wybrali na moim miejscu? Zamierzam kupić pewne auto, wole o rok starsze niż nowsze i bardziej dobite + ojciec mechanik, więc sądze, że wpadnie jakaś dobra sztuka.
BlackHawk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Cze 2014, 16:07

Ja bym kupił Focusa ale z pewnych względów nie jest to wybór obiektywny :wink: do Cytryny dobry jest 2.0, unikaj 1.6 THP
mike
Moderator
Awatar użytkownika