Samochód klasy B lub C do max. 20 000zł

22 Cze 2014, 22:35

Witam.
Mam zamiar kupić swoje pierwsze autko, którym będę dojeżdżać na studia. Cena max. 20 000zł
Głownie jazda po mieście, ale czasami trasy po 130km do domu. Myślałem nad autem klasy B lub C ( kompakt). Najlepiej wersja coupe. Nie wiem czy wybrac silnik diesla czy benzyna + lpg (wydaje mi się, że do moich celów bardziej pasuje benzynka z lpg)
Moje typy:
- Opel Astra III Coupe lub Corsa D (jaki silnik diesla lub benzynki lubiacej gaz?)
- Citroen C4 I Coupe (diesel 1.6 hdi, benzyna z gazem?)
- Ford Focus Mk II Coupe lub Fiesta (jaki silnik diesla lub benzynki lubiacej gaz?)
- Honda Civic VII Coupe (jaki silnik diesla lub benzynki lubiacej gaz?)
- Fiat Grande Punto (tu wiem ze ma dobrego benzyniaczka lubiacego gaz)

Mam mentlik w głowie. Czy kupić samochód klasy kompakt i jeździć wygodniej, więcej miejsca czy kupić nowsze klasy B?Jakieś inne propozycje?
Ps. Golfy, polo odpadają. Za dużo Volkswagenów w rodzinie... Bmw e46 chybs też, starsze, mniej ekonomiczne.
BlackHawk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Cze 2014, 08:26

To Focus, C4 i Astra III były w wersjach coupe? :sly:
Forsy nie nadają się do gazu więc odpuść. Cytryna ma awaryjną elektronikę, Astra 1.8 140KM, 2.0t 170KM :ok:
Przejrzyj forum były już takie tematy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2014, 09:20

C4 coupe było jak najbardziej. Awaryjna elektronika powiadasz.... Kolejny mit, rozpowszechniony przez Polaków, którzy kupili powypadkowego złoma...
Jak już tak piszesz o tej awaryjnej elektronice, to napisz konkretnie co się sypie:)
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2014, 09:37

grzegorzd92 napisał(a):C4 coupe było jak najbardziej
C4 był produkowany w wersji 3d, Coupe było tylko marketingowym chwytem. Z niego jest takie coupe jak z Trynkiewicza wzór do naśladowania dla ojców...
Awarie elektroniki wywołane są w C4 najczęściej zwarciami w układzie elektrycznym. Szwankuje przez to np klima
mike
Moderator
Awatar użytkownika

23 Cze 2014, 09:47

taaa. Psują się jak każde inne Focusy czy Astry.... Ani mniej ani więcej.
Mój tata jeździ Citroenem i jest to samochód sprawiający najmniej problemów ze wszystkich z jakimi mieliśmy do czynienia. A sporo przejechał ten samochód u nas w rodzinie.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Cze 2014, 10:46

Gratuluję bezawaryjności, jednak ogólnie jest to model podwyższonego ryzyka, więc autor może nie mieć tyle szczęścia i trafi na egzemplarz, w którym ta elektronika będzie się sypać.
Ford i Opel mają mniej elektroniki i tego kiepskiego komputera komfortu BSI. Dodatkową wadą C4 jest mnogość tych wyświetlaczy w których mogą siąść piksele. Ale za to wersja 3d fajnie wygląda i ma tą urzekającą kierownicę z nieruchomym środkiem. Fajne są też te zegary na środku, podświetlany światłem zewnętrznym :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...

23 Cze 2014, 12:19

Najbardziej podoba mi się cytryna (ten tyłeczek) i astra, focus wydaje mi się takim rodzinnym autem.
Ciekawą opcją wydaje mi się też Grande Punto, niby o klase niżej ale dość dużo miejsca.
Podobaja mi sie bmw e46 (lubie niemiecka motoryzacje, w dodatku mój ojciec preferuje tylko mercedesy :yes: )ale nie wiem czy na pierwsze auto bedzie to dobry wybór. Patrzałem także mesie w124 (ten komfort i niezawodność, ale jednak wole coś świeższego)
Zdecydowałem się na benzynki.

Teraz mam 3 typy:
-cytryna -jaka benzynka bo wiem, że diesel 1.6 hdi (ma to coś w sobie) - tańsza od astry, za ta sama kase mogę wyrwać lepszy egzemplarz
-astra iii -1.8 140KM (zapas mocy na trase, bardzo mi się podoba)
-punto - 1.4

Co byście wybrali na moim miejscu? Zamierzam kupić pewne auto, wole o rok starsze niż nowsze i bardziej dobite + ojciec mechanik, więc sądze, że wpadnie jakaś dobra sztuka.
BlackHawk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Cze 2014, 15:07

Ja bym kupił Focusa ale z pewnych względów nie jest to wybór obiektywny :wink: do Cytryny dobry jest 2.0, unikaj 1.6 THP
mike
Moderator
Awatar użytkownika