Witajcie! Podobnych tematów jest kilka(naście), jednak chciałbym założyć swój własny aby zebrać trochę informacji w kupę
Poszukuję pierwszego własnego samochodu. Mam 25lat ale do tej pory korzystałem z samochodów rodziców, a później mieliśmy z dziewczyną autko segmentu A. Przyszedł czas i potrzeba na zakup drugiego, a co najważniejsze, większego samochodu. Do dyspozycji mam 18.000zł (+/- jakiś haczyk). W tym budżecie chciałbym kupić samochód, oraz wykonać podstawowy serwis. Jeśli trafi na auto PB, to w tym budżecie musi się znaleźć także instalacja LPG.
Autko będzie jeździło w trasach po 100/200km regularnie, 2/3 razy w tygodniu. Dodatkowo w niewielkim mieście na krótkich dystansach. Roczny przebieg raczej nie większy niż 30tyś km. Z tego względu pod uwagę brałem jedynie silniki benzynowe z opcją, że po zakupie założony zostanie gaz. Rynek przeglądam już od ok 3 miesięcy i doszedłem do wniosku, że w tym budżecie łatwiej będzie trafić diesla niż kupić zadbaną benzynę, którą będzie sens gazować. W związku z tym chciałbym zaczerpnąć porady czy pchać się w awaryjne diesle mając zaoszczędzone 3-3.5 tyś zł na instalacji gazowej czy jednak poszukać benzyny i założyć gaz.
Samochodem chciałbym pojeździć przynajmniej 3 lata w związku z tym patrzę na zakup bardziej przyszłościowo. Chciałbym uniknąć drogich części eksploatacyjnych i kosztownych napraw, na tyle na ile jest to możliwe w używanym samochodzie. Przestałem rozglądać się za Audi i BMW, schodząc na ziemie i szukając trochę młodszego rocznika pośród marek jak Mazda, Opel, Honda czy Saab.
Przechodząc do sedna: 1. W wymienionym budżecie kupić diesla, zrobić podstawowy serwis i użytkować czy odłożyć 3 tyś na samą instalację i szukać starszej, tańszej benzyny?
2. Czy któryś z wymienionych samochodów wybitnie odstaje od reszty stawiki i nad nim powinienem się skupić?
- Vectra C Lift - 1.8 PB 140KM lub 1.9 CDTI 150km
- Saab 9-3 1.8T 150KM
- Honda Accord 2.0 i-VTEC 155KM lub 2.2 i-CDTi 140km
- Mazda 6 Lift 2.0 MZR 147KM lub 2.0 MZR - CR 143KM
- Peugeot 407 2.0 140KM lub 2.0HDI 136KM
Osobiście najbardziej skłaniam się ku VC po lifcie. Bardzo podoba mi się GTS lecz w budżecie 18K ciężko o benzynę 1.8 tym bardziej z odłożonym budżetem na instalację LPG. Łatwiej znaleźć 1.9CDTI 150KM ale czytałem, że te silniki sprawiają problemy. 120KM to jednak za mało do wygodnej jazdy... Mazda stoi na drugim miejscu jednak ruda ja uwielbia i wiem to z doświadczenia z dwiema M6
Mam nadzieję na merytoryczne wypowiedzi i pomoc w podjęciu decyzji
![OK :ok:]()