Samochód kupiony, współwłaściciel niedopisany

02 Wrz 2016, 17:29

Kupiłem wczoraj swoje pierwsze auto i chyba z tego całego przejęcia zapomniałem, jak wygląda kwestia OC. No więc zapomniałem dopisać ojca jako współwłaściciela na umowie kupna (czy bardziej właściciela, a ja będę tym współ). Teraz pytanie - jak to rozwiązać? Nie byłem jeszcze przerejestrować auta. Nie płaciłem też podatku. Czytałem coś na temat tej darowizny, ale czy mógłby ktoś wytłumaczyć, o co w tym dokładnie chodzi. Czy mogę ją spisać przed zarejestrowaniem samochodu i zapłaceniem podatku? Jeśli tak, to czy mogę wskazać mojego ojca jako właściciela? Czy może muszę zarejestrować i dopiero po tym przygotować ten wniosek o darowiźnie. I co wtedy z tym podatkiem - płacę sam, czy biorę ten drugi dokument dotyczący współwłaściciela? Czy może lepiej opłacić teraz podatek, jak współwłaściciel jeszcze nie został dopisany. Nie ukrywam, że zależy mi na zniżkach ojca. Dzięki za odpowiedzi!
blindobserver
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 2015
Auto: Nie mam

03 Wrz 2016, 14:03

Jeśli kupiłeś tylko na siebie - to auto jest Twoje. Nie wiem jak to jest z opłacaniem podatku, ale jeśli chcesz by ojciec był współwłaścicielem to musisz zrobić darowiznę.

W urzędzie miejskim, wydziale do spraw komunikacji/rejestracji pojazdów czy jak to tam się zwie, i nie pamiętam czy oni mają specjalny druk który tylko wypełniasz danymi osobowymi, czy może Ci każe na zwykłej kartce napisać że "robisz darowiznę dla ojca w wartości 50% czy ile tam chcesz samochodu, co wynosi X tys złotych" i tyle. Później z takim drukiem udajesz się do rejestracji pojazdu i to im wystarczy. Przynajmniej kiedyś tak było. Nie ma z tą darowizną ani problemów ani dodatkowych kosztów, ALE wiem że darowizny są ograniczone, tzn jeśli chciałbyś darować wiecej niz 9 tys (nie wiem jak to się ma we wszystkich kierunkach, tj ojciec dla syna czy w drugą stronę, może kwoty są inne, ale wątpię - dowiedz się w informacji, będą wiedzieć) w ciągu 5 lat, to skarbówka może się przyczepić. TO JEST WAŻNE. Chodzi o to że teraz jak dasz kilka tysiaków, i potem zapomnisz o tym, to następne niezgłoszone darowizny które sumarycznie w ciagu 5 lat przekroczą próg 9 tys narażą Cię na poważne problemy bo skarbówka będzie Cie ścigać i nie będzie zmiłuj. Skarbówka nie będzie się czepiać o ile wypełnisz im papiery że robisz darowiznę na taką i siaką kwotę, kwestia jest tylko taka ile chcesz darować, bo jeśli więcej niz 9tys w ciagu 5 lat, to MUSISZ to zgłosić, jeśli mniej - to nic nie trzeba zgłaszać i nie ma problemu.

blindobserver napisał(a): Czy mogę ją spisać przed zarejestrowaniem samochodu i zapłaceniem podatku?
przed zarejestrowaniem auta - zdecydowanie tak. Czy przed zapłaceniem podatku - nie wiem. Bo już nabyłeś jako "jedna osoba".

Z mojej perspektywy, chyba najprościej jak zapłacisz podatek sam, zrobisz darowiznę, i pójdziesz zarejestrować auto już z ojcem. No chyba że koniecznie masz jakieś "benefity" gdy to ojciec zapłaci za Ciebie podatek, to możesz się dopytać w skarbówce jak to zrobić. Nawet przez telefon Ci powiedzą.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Wrz 2016, 12:33

voidcall napisał(a):ALE wiem że darowizny są ograniczone, tzn jeśli chciałbyś darować wiecej niz 9 tys (nie wiem jak to się ma we wszystkich kierunkach, tj ojciec dla syna czy w drugą stronę, może kwoty są inne, ale wątpię - dowiedz się w informacji, będą wiedzieć) w ciągu 5 lat, to skarbówka może się przyczepić.

W przypadku darowizny syn-ojciec kwota zwolniona od podatku to 9 637 zł.

Ale nawet jeśli darowizna będzie większa to nie będzie trzeba płacić podatku, ponieważ jeśli darowizna jest na linii dziecko-rodzic, to wystarczy zgłosić ją w przeciągu 6 miesięcy w Urzędzie Skarbowym. Niezależnie od jej wysokości, nie trzeba wtedy płacić podatku.

A aby nie przepłacić za OC, to sprawdź, co Ci proponują poszczególni ubezpieczyciele w porównywarce OC ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...