Samochód maks. 6 tyś, Kraków

27 Cze 2015, 14:34

Witam wszystkich forumowiczów.
Powoli przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Forum przeglądam od dawna, jednak dopiero teraz czas pozwoli mi na konkretne poszukiwania samochodu, dlatego zdecydowałem się założyć ten temat.

Samochód potrzebny mi jest przede wszystkim do jazdy po mieście(+/- 20 km dziennie) Sporadycznie, tj. 1 na miesiąc lub dwa trasa ok. 300 km.

Mimo, że prawo jazdy posiadam już od kilku lat jestem laikiem jeżeli chodzi o motoryzację. Dlatego potrzebuje w tej kwestii pomocy.

Szukam samochodu w miarę oszczędnego i w miarę komfortowego. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że budżet ok. 6 tyś.(choć do 5 tys. byłby idealnie) nie pozwala na szaleństwo. Wysokość kwoty jaką mogę przeznaczyć na autko wynika stąd, że będzie to mój pierwszy własny samochód, a i upłynęło niemało czasu odkąd zasiadałem za kółkiem, więc nie chciałbym martwić się o ewentualne uszkodzenia przeze mnie spowodowane, a kwota ta pozwala chyba już na kupno zadbanego, choć starszego samochodu.

Jak wskazuje temat wątku poszukuję auta z Krakowa, ewentualnie okolic. Prosiłbym o wypowiedzenie się na początek odnośnie egzemplarzy, które wydają mi się warte uwagi, choć może być to tylko złudne wrażenie nieznającego się na samochodach gościa.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Bardzo często na forum polecacie ten samochód. Wydaję się zadbanym egzemplarzem, sprowadzony w 2008 roku

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj fiacik. Zupełnie nie wiem co o nim sądzić bo jedni chwalą inni przeklinają tą markę

Kolejny samochód często polecany na forum czyli Megane I
[link do oferty na Olx wygasł]

Honda Civic:
[link do Gumtree wygasł]

i jeszcze coś bardziej egzotycznego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wypowiedzenie się w tym temacie oraz za wszelkie podsunięte propozycje
koklusz
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Cze 2015, 16:01

Pojawiła się kolejna oferta Meganki z Krakowa:

słabszy silnik niż w Megane z poprzedniego posta oraz gorsze wypozażenie jednak cena dużo niższa. Czy nie za niska? Porównując wizualnie te dwa modele, to który waszym zdaniem byłby warty pofatygowania się i oglądnięcia?
koklusz
Nowicjusz

28 Cze 2015, 16:11

Za 3000zł? Chyba żartujesz..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Cze 2015, 16:28

Corolla ładna, obejrzyj
Punto cały przód w innym odcieniu, robione progi a i tak widać purchle wyżej. Pewnie zaraz progi od nowa polecą.
Megane fajna, pierwszy raz taki kolor widzę
Civic miała coś z tyłem bo klapa siedzi wyżej, ogólnie okej ale początki rudej już są
Twingo nie ma co się doczepić do zdjęć ale sprowadzone i tylko 3k? A gdzie koszty sprowadzenia i zarobek? To za ile go tam wyrwał?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Cze 2015, 16:39

Tą zieloną Megane wrzucałem kiedyś tutaj na forum i jeszcze się nie sprzedała? Hm dziwne troche.
Corolla bardzo ładnie się prezentuje :ok:
Tutaj ładna Megana,5lat w jednych rekach i doinwestowana.
Clio troche podpicowane ale ładne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Cze 2015, 22:21

No właśnie 3000 tysiące to chyba żart. Tak mi się wydawało. Jeżeli zielone Megane już się kiedyś pojawiło to chyba dam sobie spokój. Z kolei ta z Wieliczki bardzo mi się widzi. Dzięki za linka. Zainteresuje się też pewnie ta toyota skoro nie macie większych wizualnych zastrzeżeń
koklusz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...

29 Cze 2015, 06:07

Za 3000zł możesz szukać zwykłej I sprzed liftu. Ta bordowa własnie wygląda bardzo sensownie.
Barol
Awatar użytkownika

30 Cze 2015, 13:24

Jestem jutro umówiony na oglądanie Toyoty i Renault. Jakbyście mogli mi podpowiedzieć na co szczególnie zwrócić uwagę.

Odnośnie Toyoty
Właściciel powiedział, że ma 3 samochody w tej chwili i Toyota przeszkadza mu przy koszeniu trawy i musi ją przestawiać. Zaproponował przyjazd z mechanikiem więc raczej nie boi się o stan samochodu.

W Renault jak twierdzi właściciel w zeszłym roku wymienił podzespoły, o których pisał w ogłoszeniu. Sprzedaje podobno z konieczności. Podłoga ponoć zdrowa. Równie konkretny jak właściciel Toyoty.
koklusz
Nowicjusz

30 Cze 2015, 19:41

Patrz na wszystko i wybierz to co w lepszym stanie.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lip 2015, 13:13

W tej kwocie racja,bierz to co będzie w najlepszym stanie technicznym do jazy. A nie zastanawiałeś się nad Lanosem? szanse na to aby znaleźć egzemplarz od 1 właściciela w dobrym stanie są dużo większe.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Lip 2015, 19:44

Oglądnąłem dzisiaj te dwa samochody.

Zacznę od Megane. Faktycznie ani śladu korozji. Progi zdrowe. Bardzo ładny lakier. Biegi wchodziły elegancko. Silnik suchy, nowa skrzynia biegów założona we wrześniu. Tak na szybkie oględziny i jazdę próbną nie było się do czego przyczepić. Jedyne co to gdy koła były wyprostowane to kierownica była tak o 1/5 przekrecona w lewo. Na kanał nie brałem bo po pierwsze jechałem zobaczyć jeszcze Toyote Corolle a po drugie spóźniłem się na oglądanie przez korki a właściciel szedł na nocke.

Jesli chodzi o Corolle to sprawa przedstawia się tak. Autko dwa lata starsze, wnętrze zupełnie inne, mniej zadbane i dość ubogie wyposażenie. Blacha w miarę zdrowa jednak maska troche jest już nadżarta. Właściciel mówi żeby przetrzeć papierem ściernym i zamalować sprayem :lol: reszta blachy i progi ok. Gość sympatyczny ale z każdą minutą rozmowy wtajemniczał mnie w kolejne zagadnienia odnośnie samochodu przez "acha bo jeszcze zapomniałem powiedzieć". No i nie działał kierunek bo spalona żarówka, potem jednak się okazało, że jest przerwany kabelek pod kaska. Potem bagażnik się nie otwierał bo stary zamek się zepsuł, założył nowy z innego modelu, ale trzeba troche kluczem pokręcić(innym niż do silnika) i czasem załapie za pierwszym a czasem za 10 razem. Elektryczne szyby chodziły bardzo głosno. Nie chciał mi wbijać wstecznego, skrzynia chodziła coś ciężko i co najważniejsze na wolnych obrotach silnik chodził jak diesel, i w dodatku dość nieregularnie. Właściciel twierdzi że to skrzynia biegów ale nie wymienia bo"jak pier*dolnie to pier*dolnie i sie założy nową". A no i nie działał ręczny. Wymieniając w pewnych fragmentach rozmowy te wady cały czas oczywiście zachwalał auto że oprócz tego to wszystko jest w porządku. Moja jazda próbna skończyła się dość szybko bo jechało mi się bardzo niekomfortowo.

No i tak jest historia dzisiejszych oględzin. Meganka mi przypadła do gustu, raczej nie było się do czego przyczepić oprócz tej kierownicy no i wygodna. Właściciel nie nagabywał w żaden sposób, rzeczowo przedstawił sprawę. Mówi że ma dużo chętnych ale ludzie przyjeżdzają niedoczytawszy ogłoszenia, że nie ma gazu. Cena to 5500 ale do negocjacji.

Właściciel corolli z kolei powiedział, że przez te wady, które dla niego nie są wadami,może spuścic 500 zł(ja w ogóle nie zaczynałem tematu pieniędzy) i to jest ostateczna cena czyli 4200. Szczerze mówiąc to nie jestem przekonany bo nawet gdyby zszedł do 4000 to łącznie z naprawami tego wszystkiego pewnie wyszłoby tak jak za Megane, które wydaje się, że na razie nie potrzebowałoby wkładu finansowego.

Jaka jest wasza opinia? Czy ta Meganka warta jest jeszcze zachodu? Niestety dopiero w poniedziałek mógłbym zadziałać więcej w tym kierunku. Jutro i pojutrze jestem cały dzień w pracy, z kolej w sobote mam wolne ale właściciel pracuje. Dlatego zastanawiam się czy warto kupić już nawet bez wjeżdżania na kanał(tyle czasu może bym wygospodarował) bo do poniedziałku może się sprzedać czy szukać dalej?
koklusz
Nowicjusz

01 Lip 2015, 19:49

Corolle bym odpuścił szkoda zachodu ale Megane bym się zainteresował tylko że fakt do poniedziałku auto może się sprzedać a jeśli jest tak jak piszesz to raczej napewno się sprzeda.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lip 2015, 20:04

No i właśnie to chodzi. Jeździło się nią na prawdę fajnie i przede wszystkim wygodnie. Ale na kanał chyba pasowałoby z nią pojechać. Właściciel jednak nie naciskał na sprzedaż od ręki jakby pewny tego, że się sprzeda tak czy tak.

Chyba że ja jestem w błędzie i jako laik czegoś nie dostrzegłem. Jednak był ze mną kolega który zna się dużo lepiej choć i on mechanikiem nie jest i mówił, że mu się podoba.

A co z tą kierownicą, o której pisałem? Trzeba się tym przejmować czy nie?
koklusz
Nowicjusz

01 Lip 2015, 20:11

Obstawiam nie ustawioną zbieżność,w aucie mogły być wymienione drążki kierownicze czy gumy na wahaczach i ktoś potem nie zrobił zbieżności.
Na stacji diagnostycznej Ci to zrobią za 50-60zł.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lip 2015, 20:40

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze czegoś będę szukał żeby oglądnąć w weekend, jakbyś widział coś ciekawego przypadkiem w ogłoszeniach z Krakowa i okolic to daj znać, a jeżeli nic nie znajdę i do poniedziałku Megane się nie sprzeda to podjadę i wezmę auto na kanał. Właściciel ma dać mi znać czy sprzedał
koklusz
Nowicjusz