Samochód mały ale pakowny dla kobiety za 18tys. PLN

08 Lip 2009, 14:51

Witam
Przymierzam się do zakupu samochodu dla mojej ładniejszej połowy. Zastanawiam się nad dwoma markami SKODA fabia lub KIA Rio oby dwa w rocznikach 2003 - 2005. I tu pytanie na co zwrócić uwagę podczas oglądania, jaki wybrać silnik dodam, że samochodem tym będzie jeździła moja żona, która postawiła trzy warunki:
1. Ładny kolor :???:
2. Z klimatyzacją
3. Kombi (tylko dla tego że mamy dwa wózki dziecięce do wożenia więc żadnych ciężarów nie będzie nim wozić)
Poza tym samochód będzie pokonywał jakieś 10 - 15 kkm w ciągu roku z czego 99% po mieście (Wrocław).
Nie upieram się nad tymi dwoma markami może ktoś podrzuci mi jakieś lepsze propozycje.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Swenson
swenson
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

08 Lip 2009, 15:06

Jak chcesz wozić wózki dziecięce to jakiś kompakt w kombi. Fabia na 100% będzie do tego za mała nawet w kombi. Proponowałbym Astrę/Focusa/Golfa - wszystkie w kombi.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Lip 2009, 16:13

Stawiam na Astrę II kombi z 1,4 16v 90KM,lub z 1,6 75 KM-ideał do LPG.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Lip 2009, 20:28

Może sprostuję.
Fakt dwa wózki ale
1. Dość duży ale składany
2. Typu parasolka
Więc chyba nie będzie problemu?
Chyba będę musiał do jakiegoś komisu podejść i sprawdzić.
A tak na marginesie tojest jakaś różnica między kupowaniem auta w komisie a bez pośredników (poza 2% opłaty skarbowej oczywiście) czy nie mam czym się przejmować?
Pozdrawiam
Swenson
swenson
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

09 Lip 2009, 08:02

Jest różnica.
Po pierwsze nie utargujesz tyle co od prywatnego sprzedawcy a raczej tylko symbolicznie.Po drugie auto będzie nieco droższe już na wyjściu.Po trzecie i najważniejsze,niczego tak na prawdę się o aucie nie dowiesz,o wymianach i historii ale usłyszysz wyuczoną gadkę że np;igła itp...
Jako ciekawostkę powiem,że w niedzielę jechałem z kolegą po samochód z Poznania do Kłodzka (oczywiście przez twój Wrocław),gdzie kolega kupił Nubirę II w kombi 2,0 z gazem od pierwszego właściciela za 9,400 pln.Nie byłoby w tym nic dziwnego ale kolega szukając auta od 1,5 miesiąca obd zwonił wiele ogłoszeń,gdzie właśnie w komisach niczego o interesującym go aucie nie mógł się niczego dowiedzieć a to m u nie pasowało. Wszędzie Igły...
A kiedy zadzwonił do Kłodzka to facet mu o aucie opowiadał przez 20 min i na każde zadane pytanie potrafił sensownie i wiarygodnie odpowiedzieć.Tak więc zdecydował się na tę wycieczkę i się autem nie zawiódł.Polecam więc szukanie auta od właściciela,który jezdził nim kilka lat. :smile:
artur73
Awatar użytkownika

09 Lip 2009, 17:41

artur73 napisał(a):Jest różnica.
Po pierwsze nie utargujesz tyle co od prywatnego sprzedawcy a raczej tylko symbolicznie.Po drugie auto będzie nieco droższe już na wyjściu.Po trzecie i najważniejsze,niczego tak na prawdę się o aucie nie dowiesz,o wymianach i historii ale usłyszysz wyuczoną gadkę że np;igła itp...

nie zgodzę się z tobą w żadnym zdaniu
prywatni też sprowadzają - tak jak ja, także
ceny mam wysokie, nawet czasami wyższe niż w komisach,

jest tylko jedna mała różnica, komisy biorą od komisów, często gęsto biorą jak leci, byle auto jako tako wyglądało, później tylko cena auta + 5000 marży i jest OK.
ja jadę i szukam auta, odlądam i sprawdzam już na miejscu, przywożę auto na kołach,
komisy po kilka aut na lawecie

a co do ceny no cóż zawsze sobie doliczam tego 1000 na targi także sprzedaję po ile chce

i tyle na ten temat.

jako ciekawostka dodam że ceny aut na litwie są o 20-30 % tańsze niż w PL, czy nawet o kilka % mniej niż w niemczech a to dlatego że tamci handlarze jadą do komisów i kupują wszystko to co jest wtedy i cena jest inna, a nimcy tylko zacierają ręce jak widzą takiego litwina.
andrewb25

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

10 Lip 2009, 08:22

No tak ale ja tutaj miałem jedynie na myśli prawdziwego właściciela-użytkownika auta i nazwałem takowego "prywatnym sprzedawcą". Jednocześnie i bezpośrednio porównanie to dotyczyło takiego kogoś z ofertą komisu. Takie osoby jak TY andrewb25,to całkiem inny temat ... A ich rzetelność jest jak sam wiesz różna. Jedni ciągną byle co,a inni mają dobrą markę którą budują zadowoleniem ludzi którzy kupili od nich auto i są usatysfakcjonowani, polecając ich swoim znajomym.Tak sądzę. :smile:
artur73
Awatar użytkownika

10 Lip 2009, 10:05

Fabia czy Rio?

Fabia
Joter
Aktywny

10 Lip 2009, 10:40

tak jak jeden kolega napisał wcześniej proponuję Astre II, albo pójść o jeden krok dalej i poszukać Vectry B w kombi, auto z dużym bagażnikiem akurat na dwa wózki, wiele modeli było wyposażonych w klimę, kolor to już wola właścicielki, silnik Proponuje 1,9 disel, ewentualnie 2.0. Jeżeli właścicielka jest osobą która jeździ spokojnie i nie potrzebuje zrywnego silnika to 1,6 starczy, nie polecam silnika 1,7 do Vectry bo mam straszne wspomnienia.

Pozdro
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige