Samochód miejski - do 3 tyś.

22 Mar 2020, 15:04

Cześć!
Szukam samochodu tak do 3 tysięcy do jazdy po mieście. Jaki polecicie samochód w tej cenie? Moje wymagania są bardzo małe, chciałbym wygodnie poruszać się po mieście, nie było problemów z korozją, raz w miesiącu krótka trasa na autostradzie i żeby był 5 drzwiowy. Jestem z Myszkowa i szukam coś w okolicy do 50 km.
Znalazłem parę ogłoszeń:
[link wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślicie? Co jeszcze warto w tej kwocie szukać?
Chociemir
Nowicjusz

22 Mar 2020, 16:14

W takiej kwocie na 1 miejscu jest stan auta a na kolejnych pozycjach marka model kolor czy wyposażenie. Nie ma co oceniać auta po zdjęciach bo wygląd tu gra rolę drugo albo 3 planową. Jedź oglądaj na żywca, sprawny technicznie i nie ulepiona podłoga na smołę to brać i jeździć.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Mar 2020, 18:53

A jak jest z automatyczną skrzynia biegu w tym Peugeocie? Czy sprawia dużo problemu?
Chociemir
Nowicjusz

22 Mar 2020, 19:38

Nie sprawia jeżeli jest w dobrym stanie, tzn nie szarpie, nie przeciąga czy nie ma zawahań
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Mar 2020, 20:01

Chociemir napisał(a):A jak jest z automatyczną skrzynia biegu w tym Peugeocie? Czy sprawia dużo problemu?

Szczerze jeśli nie masz dobrze ogarniętego mechanika od spraw automatów unikałbym ich zwłaszcza w takim budżecie.
Ze swojej strony mogę ci polecić vw polo 6n 1.6 bardzo fajne autko miejskie za niewielkie pieniądze a i nawet sympatycznie przyspiesza
Ale raczej patrz na stan a nie na markę czy model.
Ja np. polecam te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? handlarz ale obejrzeć możesz jak nie daleko ja miałem 2 tanie auta od handlarzy i nie narzekałem
[link do oferty na Olx wygasł] tu masz punto z gazem super sprawa
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Mar 2020, 20:39

Krzychu napisał(a):Szczerze jeśli nie masz dobrze ogarniętego mechanika od spraw automatów unikałbym ich
a jaki to mechanik potrzebny do automatu który jeździ? Różnica jest taka że to klasyczne hydrauliczne automaty które bezobsługowo wytrzymywały setki tysięcy km i dziesiątki lat, konstrukcyjnie proste i w zasadzie nie ma co się psuć, kiedyś nawet oleju w skrzyniach nie zmieniali i to dalej działa bez zarzutu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

22 Mar 2020, 22:48

Chociemir napisał(a):Znalazłem parę ogłoszeń:
[link wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oba podejrzanie tanie.

Krzychu napisał(a):Ja np. polecam te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... BDiNA.html? handlarz ale obejrzeć możesz jak nie daleko ja miałem 2 tanie auta od handlarzy i nie narzekałem
[link do oferty na Olx wygasł] ... c24cb7d3f1 tu masz punto z gazem super sprawa

Polo z komisu/handlarza który był już przerabiany na forum i jeden z naszych moderatorów miał do czynienia z nim i auta tam są trochę zgruzowate..

Z Puntem musi być coś na rzeczy bo prawie tysiąc wyświetleń i niska cena..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2020, 11:41

Ładny Swift z klimą i długie opłaty.
[link do oferty na Olx wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

23 Mar 2020, 15:27

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Będę jeździł i sprawdzał. Jak coś znajdę, to będę dawał znać.
Chociemir
Nowicjusz

23 Mar 2020, 22:02

Barol napisał(a):Polo z komisu/handlarza który był już przerabiany na forum i jeden z naszych moderatorów miał do czynienia z nim i auta tam są trochę zgruzowate..

Siema
Sorry trochę mnie tu nie było (prywatne sprawy, brak czasu) to wiesz czasem lekko nie w temacie komisów tych mniej polecanych, ale co się dziwić z autami za kilka tys ideałów nie będzie.
Z puntem z wyświetleniami nie ma co patrzeć choć jak kupowałem ostatnio w grudniu auto za parę stów fakt kupiłem auto jako pierwszy oglądający (fiesta mk4 1.3 60km) za 600 zł posłużyła 4 miechy prawie i poszła niestety na złom, ale wystarczająco długo jak dla mnie za 600 zł. Ale nie oglądałem innych choć na wyświetlenia nie zwracam jakiejś szczególnej uwagi.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010