Samochód miejski do 30k

16 Maj 2015, 16:22

Ludzie po prostu nie wiedzą ile ich auta palą dlatego ponad 8l w mieście wydaje im się dużo. Ja Astrą potrafię zejść w zakorkowanej Warszawie do nie mniej niż 7.6l przy toczeniu się na jedynce, unikaniu zatrzymywania auta i opierdalania wszystkich co się wciskają w luki a potem hamują :mrgreen: Pogódź się z tym, że miasto jest zabójcze dla spalania, co i rusz hamowanie i ruszanie, ciężko przewidzieć sytuację na drodze, reszta kierowców bynajmniej nie myśli eko, co też utrudnia oszczędną jazdę. Jak dużo to kup auto za 25 tys. zł a za resztę zamontuj ciekły wtrysk gazu.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

17 Maj 2015, 13:34

Ok, rozumiem. Niech będzie, że 9,2 to przyzwoity wynik... Niestety Honda Civic ma średnie opinie według testów i użytkowników :/ Poza tym szukam auta od rocznika 2010, nie wydam prawie 30 k na auto, które ma 7-8 lat.
A co nadawałoby się do przerobienia na LPG?
Taco
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 10 2006
Auto: Lanos

17 Maj 2015, 15:32

Taco napisał(a):nie wydam prawie 30 k na auto, które ma 7-8 lat

Niby dlaczego? W czym jest gorsze od 5-cio latka? Lepiej kupić zajechanego trupa z 2010r. zamiast zadbanego z 2008r.?
Ja wydałem ostatnio prawie 19k na 15-latka i cieszy :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Maj 2015, 16:06

dzida napisał(a):Niby dlaczego? W czym jest gorsze od 5-cio latka? Lepiej kupić zajechanego trupa z 2010r. zamiast zadbanego z 2008r.?

Bo 2010 rok lepiej brzmi przy kolegach z pracy/szkoły niż 2008 :mrgreen:
A tak na poważnie lepszy zadbany starszy samochód niż zaniedbany nowszy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Maj 2015, 17:22

Taco napisał(a):Niech będzie, że 9,2 to przyzwoity wynik...

Musiałbyś ją non stop brutalnie butować, żeby osiągnąć taki rezultat. Ja po 15 tys. km od zakupu mam średnią 7l./100km, a codziennie jeżdżę nią po Wrocławiu, który należy do jednych z najbardziej zakorkowanych miast (chociaż dłuższe trasy mi też się zdarzają). To BARDZO ekonomiczne auto :!:

Taco napisał(a):Niestety Honda Civic ma średnie opinie według testów i użytkowników :/

Jest zupełnie odwrotnie :) Co prawda nie jest to auto bez wad, ale jeśli dokonujemy świadomego zakupu Civic będzie tylko cieszył.

Taco napisał(a):Poza tym szukam auta od rocznika 2010, nie wydam prawie 30 k na auto, które ma 7-8 lat.

Takie podejście zazwyczaj kończy się zakupem złoma. Z mojego doświadczenia wiem, że warto dopłacić do Civica, jeśli nie szuka się auta klasy premium.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

17 Maj 2015, 18:27

łysy30 napisał(a):jeżdżę nią po Wrocławiu, który należy do jednych z najbardziej zakorkowanych miast
Wrocław jest najwolniejszym miastem, kiedyś widziałem taką tabelkę. Nawet w Wawie jest szybciej. :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto części - potrzeba każdego samochodu
    Niezależnie czy korzystasz z samochodu, żeby dojeżdżać do pracy czy aby podróżować po świecie, musisz mieć świadomość, że pewnego dnia, któraś z części samochodu ulegnie awarii. Przyczyną może być wyeksploatowanie ...
    [2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...